Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην Ζίτσα



Ακούω και ξεχνώ
Βλέπω και θυμάμαι 
Κάνω και καταλαβαίνω

Με το σύνθημα αυτό το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έφτασε και στην Ζίτσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, "ένα ταξίδι δρόμοι πολλοί" που με δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", έχει βάλει στόχο να φτάσει σε 30 προορισμούς στην Ελληνική Περιφέρεια. Για την Ήπειρο ο 12ος προορισμός ήταν το Δημοτικό Σχολείο του Περάματος, ο 13ος η Παιδική Βιβλιοθήκη της ΧΕΝ στην Μπάφρα, και ο 14ος το Δημοτικό Σχολείο της Ζίτσας, όπου έφτασε με πρωτοβουλία της ΧΕΝ Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον   Σύλλογο  Γονέων, τον Διευθυντή, και το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου  . Στόχος του προγράμματος είναι να φωτίσει τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες ,τις ομοιότητες και τις διαφορές των τόπων που επισκέπτεται και έχει σχεδιαστεί από ομάδα παιδαγωγών, Μουσειολόγων ,και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Μέσα από την γλώσσα, την τέχνη ,την έρευνα, ιστορίες παιχνίδια, χάρτες, βιβλία-οδηγούς, συγκεντρώνονται χαρακτηριστικά στοιχεία που στην συνέχεια θα αξιοποιηθούν ως υλικό μιας συνολικής έκθεσης. Στο σχολείο της Ζίτσας έγιναν τρία επί μέρους προγράμματα. Στο πρώτο, που αφορούσε τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, το θέμα ήταν " Μετακινούμαι". Τα παιδιά ανακάλυψαν τις αποστάσεις και τους τρόπους για ευχάριστες διαδρομές και από την όμορφη συλλογή ,που το εκπαιδευτικό προσωπικό του Μουσείου με τέχνη είχε στήσει ,γνώρισαν μέσα μεταφοράς και διαφορετικούς τρόπους ταξιδιού σε όλη την γη.
Για τα παιδιά Α΄, Β΄, και  Γ΄ τάξης το θέμα ήταν "Τέχνη ...στον δρόμο". Τα παιδιά έμαθαν ότι μπορούν να συναντήσουν την τέχνη παντού, στην φύση ,στα έργα των ανθρώπων, στα καιρικά φαινόμενα, και σε κάθε τι που συναντούν στο δρόμο και το  βλέπουν με αγάπη. Από αντίγραφα μεγάλων έργων πήραν ερεθίσματα για να φτιάξουν τα δικά τους έργα. και να εκφραστούν καλλιτεχνικά με θέμα τον δικό τους τόπο.
 Για τα παιδιά της Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄, τάξης το θέμα ήταν " Χαρτογραφώντας την ζωή μου" που βασίζεται στην ανταλλαγή και την συλλογή στοιχείων από την καθημερινότητα τους και  στο τέλος τα παρουσιάζουν με διαφορετικές τεχνικές. Όλο το πρόγραμμα  ήταν   μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά του σχολείου μας που την χάρηκαν  πραγματικά, συνεργάστηκαν άψογα,  πλούτισαν τις γνώσεις τους, και σίγουρα την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν ένα Μουσείο θα το δουν με άλλη ματιά. Ο Σύλλογος Γονέων προσέφερε δώρα στα στελέχη του Παιδικού Μουσείου καθώς και στην αντιπροσωπεία της ΧΕΝ που συνόδευε, και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από  ζιτσιώτικο κρασί, προσφορά των οινοποιείων Γκλίναβος, Πράσσος και ΖΟΙΝΟΣ, και σπιτικό τσίπουρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί του Δ.Σ. Ζίτσας την Κυριακή το πρωί παρακολούθησαν και σεμινάριο με θέμα "Η σημασία της εκπαίδευσης στα Μουσεία" που έγινε στα γραφεία της ΧΕΝ Ιωαννίνων. Να συγχαρούμε όλους για τις αξιέπαινες αυτές προσπάθειες και να ευχηθούμε και άλλα  αξιόλογα προγράμματα, όπως αυτό, να φτάνουν από το Κέντρο στην περιφέρεια για  την καλύτερη εκπαίδευση  των παιδιών μας.

                                              Bούλα  Λεοντίδου - Πλάτωνα


Δεν υπάρχουν σχόλια: