Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών




Την παραμονή της εορτή Των, στον κατανυκτικό εσπερινό που έγινε εκεί ,πάντα με την φροντίδα και το μεράκι των γυναικών της γειτονιάς ,συν τοις άλλοις, θαυμάσαμε και την εξαιρετική δουλειά που έγινε για τον καθαρισμό και την συντήρηση του τοιχογραφικού διάκοσμου του κυρίως ναού . Πανέμορφες αγιογραφίες, απαλά χρώματα ,ντελικάτες γραμμές, γλυκές μορφές μαζί και η  αίσθηση του θείου που σε πλησιάζει, είναι αυτά που αποκομίζει ο επισκέπτης εδώ . Στο υπέρθυρο του κυρίως ναού φαίνεται  πλέον καθαρά πως ο ναός αγιογραφήθηκε το 1649 από τον Κωνσταντίνο εκ Λινοτοπίου Καστοριάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα πρέπει να πούμε στον ιερέα μας Αιδεσιμότατο Βασίλειο Φώτη και στον συγχωριανό μας κ. Λάμπρο Δρόσο για το ενδιαφέρον και τις άοκνες προσπάθειες τους  και σε όλους τους συγχωριανούς μας που βοήθησαν με κάθε τρόπο ώστε να  φτάσουμε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα και να ευχηθούμε πως σύντομα και ο Ναός της Παναγίας στον Μεγάλο Μαχαλά θα τύχει  της ίδιας μέριμνας προσοχής.

                                                    Βούλα Λεοντίδου - Πλάτωνα















Εκκλησάκι  Ταξιαρχών
Αφιερωμένο στη μνήμη των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και βρίσκεται στο μικρό μαχαλά της Ζίτσας , πάνω από το Δημοτικό σχολείο. Εκκλησία θολωτή με αξιόλογες αγιογραφίες, έργο του  φημισμένου  αγιογράφου Κωνσταντίνου από το  Λινοτόπιο της Καστοριάς, όπως φαίνεται από την ανορθόγραφη επιγραφή  που βρίσκεται επάνω από την εσωτερική της πόρτα.
«ΑΝΗΓΕΡΘΗ Ο ΘΗΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΥΡΑΝΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ  ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΩΝ ΗΠΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΚΑΛΙΝΗΚΟΥ ΑΡΧΕΙΕΡΕΩΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΕΒΟΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΙΕΡΩΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΗΕΡΕΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΣΙΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΣ ΚΥΡ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ……. ΚΥΡ ΔΙΜΟΠΑΝΟΥ ….. ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΙΒΗΑΣ ΑΥΤΟΥ …… ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΝ ΤΟΝ ΤΗΜΙΟΤΑΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΑΜΟΥ ΤΟΥ ΑΜΑΡΤΟΛΟΥ ΚΟΝΣΤΑΝΤΗΝΟΥ ΕΤΕΛΙΟΘΗ ΕΝ ΜΝΗΜΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΙΕ ΕΠΗ ΕΤΟΥΣ ΖΡΝΖ.» Η χρονολογία  αυτή είναι από κτίσεως κόσμου δηλ. το 7157 και όταν αφαιρέσουμε το έτος 5508 που γεννήθηκε ο Χριστός μένει το 1649 το οποίο είναι το έτος που χτίστηκε και ιστορήθηκε η εκκλησία αυτή.
(Η ΖΙΤΣΑ Βασιλείου Κ. Οικονόμου, Έκδοση της Αδελφότητας Ζιτσαίων)


Δεν υπάρχουν σχόλια: