Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

ΠΑΣΧΑ 2023

 

            

Το φετινό Πάσχα πολλοί Ζιτσιώτες της διασποράς το πέρασαν στη Ζίτσα. Σ’  αυτό  βοήθησε ο καιρός που μέχρι την παραμονή  ήταν   αρκετά καλός και όσοι ήμασταν εκεί νιώσαμε πραγματικά «αγαλλίαση ψυχική».

  Η περιφορά του επιταφίου  και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη .  Είχαμε  δυο –τρία χρόνια να δούμε τόσο κόσμο στην περιφορά του επιταφίου

Στο «Δεύτε λάβετε Φως» δόθηκε  μάχη για το ποιος θ’ ανάψει πρώτος τη λαμπάδα από το τρικέρι του παπά. Αργότερα στον περίβολο της εκκλησίας  με το είπε ο παπάς το Χριστός Ανέστη η νύχτα έγινε μέρα από τα βαρελότα και τα βεγγαλικά.

Φέτος Κυριακή 23 Απριλίου συνέπεσε  η Γιορτή του Αγίου Γεωργίου με την Κυριακή  του Θωμά. Έτσι   η λειτουργία έγινε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και μετατέθηκε για την  Δευτέρα του Πάσχα η καθιερωμένη λειτουργία στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Ο καιρός  ήταν πολύ καλός με αποτέλεσμα να βρεθούν  στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πάρα πολλοί συγχωριανοί μας, δημιουργώντας το αδιαχώρητο.

Την Παρασκευή , γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής  είχαμε την καθιερωμένη λιτανεία (ένα έθιμο του χωριού που κρατάει από πολύ παλιά). Τα εικονίσματα από την εκκλησία της Παναγίας και αφού πρώτα έκαναν μια μικρή στάση στη Ρούγα, ( Εδώ δεν μπορεί να μην θυμηθούμε τα παλιότερα χρόνια όταν ο μπάρμπα Κλης στη ρούγα φώναζε: Πενήντα ο Χστος, Εξήντα η Πανέγια, ογδόντα η Ζωοδόχος Πηγή! Όμορφα χρόνια!!!),   έφτασαν στον τελικό προορισμό τους που ήταν πίσω από το νεκροταφείο. Με λιγότερο κόσμο , ναι ! Με μία μόνο εικόνα στην λιτανεία , ναι ! Χωρίς τα μικρά παιδιά να κρατάνε εικονίτσες στα χέρια τους ,όπως παλιά, ναι !Εκεί ο ιερέας διάβασε ευχές για την καρποφορία των αμπέλων και πάσης φύσεως φυτών.

Το Άγιο φως της Ανάστασης να φωτίσει τις καρδιές μας, να μας δώσει δύναμη για το μέλλον, πίστη στον εαυτό μας και Αγάπη...!

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά

 Φωτογραφίες από την περιφορά του Επιταφίου

 






 

 

Φωτογραφίες από την Ανάσταση






 

 Λιτανεία των εικόνων , Εικονίσματα 


  Δείτε και τα  video

VIDEO 1

VIDEO 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: