Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

EΙXΑN ΕΓKΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ



Πρόκειται  για τη στέρνα, αλλά και ότι απέμεινε από το πατρικό σπίτι του Αναστασίου και  Δημητρίου  Φιλίτη, το οποίο  ο αείμνηστος ευεργέτης το 1872 μετέτρεψε  σε  Παρθεναγωγείο, όπου  κορίτσια της Ζίτσας μάθαιναν εκτός από τα στοιχειώδη γράμματα και υφαντική.
Μέχρι  χθες  η εγκατάλειψη σε όλο  της το μεγαλείο .  Λόγω ιστορίας, μνήμης, τιμής, ευγνωμοσύνης και σεβασμού  προς τους ευεργέτες της Ζίτσας μήπως θα έπρεπε   να γίνει  προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή  για την ανάδειξη  του χώρου.
Ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ξεχνούν την ιστορία αυτού του τόπου . Ένας απ’ αυτούς  και ο Μιχάλης ο Αλεξέλης , ο οποίος  εθελοντικά  ανέλαβε την  διαμόρφωση του χώρου , ανάδειξη και ευπρεπισμό του χώρου που βρίσκεται η  παιδική χαρά,  αρμολόγημα των τοίχων , πλακόστρωση , γκρέμισμα του επικίνδυνου  υπόστεγου της στέρνας κ.α.
Τα υλικά που χρειάστηκαν  τα παραχώρησε η Δημοτική Αρχή.
Για να τελειώσει το όλο εγχείρημα χρειάζεται να γίνει αναστύλωση του υπόστεγου με τη τοποθέτηση κεραμοσκεπής, όπως ήταν  και αρχικά. 
Για το λόγο  αυτό ομάδα ευεργετηθέντων  από το Φιλίτειο κληροδότημα μέσω της εφημερίδας  της Αδελφότητας «Οι Παλμοί της Ζίτσας» προέβη σε  ανακοίνωση , ζητώντας  οικονομική στήριξη ώστε να αποπερατωθεί  το εναπομένων  για την ολοκλήρωση έργο.
Προ ημερών  ο Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων, ο οποίος διαχειρίζεται και το Φιλίτειο Κληροδότημα , σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Πρόεδρο της Αδελφότητας,  εξεδήλωσε το ενδιαφέρον  του να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.  Έτσι κάνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του , κατέθεσε στο λογαριασμό της Αδελφότητας Ζιτσαίων το ποσόν των χιλίων (1000)  , το οποίο η Αδελφότητα  έχει δεσμευτεί ότι  θα διαθέσει  εξ ολοκλήρου  στην αποπεράτωση  των  εναπομεινάντων  εργασιών.
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της Αδελφότητας για οικονομική στήριξη ώστε να αποπερατωθεί  το εναπομένων  για την ολοκλήρωση έργο.
Ευχή όλων μας είναι μέχρι το καλοκαίρι  να έχουν τελειώσει  τα έργα, να τοποθετηθεί  ενημερωτική πινακίδα  και όλοι μας να βρεθούμε εκεί στην τελετή εγκαινίων.
  Καλούμε όσους έχουν ευεργετηθεί από το Κληροδότημα του Αναστασίου Φιλίτη  για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους,  να καταβάλουν  χρηματικό ποσό για την   κατασκευή  της στέγης στην  οικία του ευεργέτη.  Οι καταθέσεις  μπορεί να γίνονται στην Αδελφότητα Ζιτσαίων , ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο κ. Γιάννη  Τσέλιο στο τηλέφωνο 6977553404.
Μέχρι στιγμής  δυο-τρεις   εδήλωσαν  ενδιαφέρον  για  το παραπάνω εγχείρημα. Περιμένουμε  και άλλους πολλούς να στηρίξουν  αυτή  την προσπάθειά μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: