Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Εγκαινιάστηκε στη Βουλή η έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση»




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας (19//11) στη Βουλή την έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 220 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή και αποτελεί προοίμιο των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Η έκθεση, η οποία αναπτύσσεται στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο Περιστύλιο, επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα (το Βελεστίνο, το Ναύπλιο, την Τήνο, το Μέτσοβο, τον Βόλο, τη Χίο, τη Ζαγορά, την Καστοριά, τη Σιάτιστα, τα Ιωάννινα) τους πνευματικούς και ιδεολογικούς όρους που οδήγησαν τον Ρήγα στη μετάβαση από τον λόγιο πατριωτισμό στη ριζοσπαστική επαναστατική δράση, όπως και στη δραματική κατάληξη με τον βίαιο και οδυνηρό θάνατο του ίδιου και των επτά συντρόφων του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας την έκθεση, τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος διαχρονικώς, και ιδίως στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας, όταν επιπροσθέτως συνειδητοποιούμε ότι ο Ρήγας Φεραίος αγωνίσθηκε για την ελευθερία κάθε υπόδουλου έθνους και λαού».
Καινοτόμο στοιχείο της έκθεσης αποτελεί η αναφορά σε ιστορικά και συλλογικά εγχειρήματα με σημείο αναφοράς τον οραματιστή και εθνομάρτυρα Ρήγα, τα οποία ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η έκθεση αποτελεί προοίμιο των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στόχος της είναι να αναδείξει το έργο και το μαρτυρικό τέλος του Ρήγα και των επτά συντρόφων του τα χρόνια που προηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης και του Αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο Ρήγας σχεδίασε ένα επαναστατικό κίνημα που οραματιζόταν το πέρασμα από τον δεσποτισμό σε μια δημοκρατική πολιτεία, που περιλάμβανε όλους τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κυρίως της βαλκανικής χερσονήσου.
Μέσα από τις έξι ενότητες της έκθεσης αναδεικνύεται η σημασία της Χάρτας και τα δίκτυα επιρροής και δράσης του Ρήγα. Παρουσιάζονται σπάνιες παλαίτυπες εκδόσεις, χάρτες, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης –πίνακες και γλυπτά– από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
 Τη δική του θέση  στην έκθεση κατέχει   και η φωτογραφία της  προτομής του   συμπατριώτη μας Δημητρίου Νικολίδη    συνοδευόμενη με διασωθέν  χειρόγραφό του
Η έκθεση παραμένει ανοιχτή και μπορείτε να την επισκεφτείτε. Πληροφορίες στο  site  της Βουλής των Ελλήνων.
Γ.Τ 








































Δεν υπάρχουν σχόλια: