Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο στην Ζίτσα




Την Κυριακή  27 Μαΐου έγιαναν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Ζίτσας. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό  άνοιξε τις πύλες για το κοινό , επίσημα πλέον το Λαογραφικό Μουσείο Ζίτσας.  Πάρα πολύς κόσμος, κυρίως συγχωριανοί μας  έδωσαν το παρόν στα εγκαίνια . Παρόντες από πλευράς επισήμων οι Αντιδήμαρχοι κκ. Περικλής Γρίβας και Γιάννα  Γεωργούλη , ο πρόεδρος της κοινότητας κ., Περικλής Νούλης , οι οποίοι και απεύθυναν σύντομους χαιρετισμούς  , πρόεδροι  Συλλόγων κλπ.

Τους προσκεκλημένους χαιρέτησε η Πρόεδρος το Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Αγγελική  Καραμπίνα , η οποία αναφέρθηκε   στις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για να στηθεί  το Μουσείο και ευχαρίστησε όλους τους συγχωριανούς για την βοήθεια  και τη συνδρομή τους  με εκθέματα.
Το στήσιμο του Μουσείου  έγινε με πολύ προσωπική δουλειά από τα μέλη του συλλόγου μας αλλά και με εθελοντισμό και να που σήμερα βρισκόμαστε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.
Το μουσείο  είναι δημιούργημα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ζίτσας, με την ουσιαστική συνδρομή του Δήμου και στεγάζεται στο κτίριο Παπαπέτρου στο κέντρο της Ζίτσας (ρούγα) απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου  και φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης  για τους κατοίκους και τους επισκέπτες  της Ζίτσας.
Το λαογραφικό μουσείο διαθέτει πάνω από 1000 εκθέματα στον θεματικά διαμορφωμένο εκθεσιακό του χώρο των δύο κτηρίων του, καθοδηγώντας τον επισκέπτη σε μία γνωριμία με την τοπική ιστορία, την παράδοση του τόπου κατά την διάρκεια των διαφόρων εκφάνσεων της ζωής των κατοίκων.
Η συλλογή του περιλαμβάνει αντικείμενα από τον υλικό βίο (αγροτικές ασχολίες), οικιακά σκεύη, όργανα χειροτεχνίας, ενδυμασίες καθώς και έντυπο και εικαστικό υλικό.
Η μουσειολογική επιμέλεια πραγματοποιήθηκε από τη μουσειολόγο Νίκη Καλογεροπούλου που είχε εργαστεί στο Δήμο Ζίτσας μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Με το πέρας της εκδήλωσης   προσφέρθηκαν στους επισκέπτες πλούσια εδέσματα  προσφορά των κυριών της Ζίτσας.
Μένει σ΄ εμάς τους κατοίκους της Ζίτσας να ευαισθητοποιηθούμε  και να προσφέρουμε από τη δική μας οικογενειακή συλλογή , όποια παραδοσιακά υλικά, αντικείμενα, σκεύη, εργαλεία, φορεσιές ή μέρη φορεσιών, ιματισμό, φωτογραφίες και ό,τι άλλο θεωρείται ότι είναι στοιχείο  του πολιτισμού και της παράδοσης της Ζίτσας, εμπλουτίζοντας έτσι τη συλλογή του Μουσείου.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθούν  οι προσφορές σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Ευχή  και προσδοκία όλων μας είναι να βρεθεί τρόπος  επέκτασης του μουσείου και στους άλλους χώρους  της οικίας Β. Γάτσιου, αφού πρώτα γίνουν οι κατάλληλες επαφές με τους κληρονόμους  της Βαρβάρας Γάτσιου για τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού  της οικίας.
Η ξενάγηση στον χώρο για όσους ενδιαφέρονται να τον επισκεφτούν γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελική Καραμπίνα στα τηλέφωνα 2658022202 - 6940917418

























Δεν υπάρχουν σχόλια: