Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Κατέρρευσε το Θεογέφυρο, ένα από τα γνωστότερα μνημεία της φύσης της Ηπείρου!!!


Κατέρρευσε σήμερα το Θεογέφυρο, ένα από τα γνωστότερα μνημεία της φύσης της Ηπείρου. Κάτοικοι της περιοχής αντίκρισαν το πεσμένο γεφύρι και αμέσως ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι και επιβεβαίωσαν την κατάρρευσή του. Ως βασική αιτία θεωρείται το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.Ο πρόεδρος του χωριού  Παναγιώτης Κατσούλης,ανέφερε πως η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και πως κινδυνεύει άμεσα και η παρακείμενη εκκλησία.


Ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας,για την κατάρρευση του Θεογέφυρου

Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις). Να σημειωθεί πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε ...
πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών. Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ) προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα.

Οι Ηπειρώτες θρηνούν για το Θεογέφυρο... 

 Οι Ηπειρώτες θρηνούν!Μετά τη Ζίτσα, κοντά στο χωριό Λίθινο, ο Καλαμάς είχε κάνει  το θαύμα του. Σκάλισε με τα άγρια νερά του τον μεγάλο βράχο και παρουσίασε το παράξενο δημιούργημα «Το Θεογέφυρο» που επί αιώνες διευκόλυνε το πέρασμα του ποταμού,σήμερα κατέρρευσε!!!Το γεφύρι αυτό, υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη Χρυσάνθη Ζιτσαία που το 1956 έγραψε και δημοσίευσε «Το θρύλο του Θεογέφυρου».Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες του epirusgate,υπάρχει άμεσος κίνδυνος και για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία τους περασμένους αιώνες ήταν μοναστήρι.

 


  Περισσότερα ΕΔΩ       & ΕΔΩΠερισσότερες φωτογραφίες   Βόλτα στο γεφύρι που θα το ζήλευε και ο πιο ιδιοφυής μάστορας της ΗπείρουVIDEO       

Δεν υπάρχουν σχόλια: