Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ- ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΑΓΚΛΗ



                                                                 


















ΧΡΙΣΤΟΣ   ΔΑΓΚΛΗΣ



Ο Χρίστος Δαγκλής ,  ζιτσιώτικης καταγωγής ,γεννήθηκε στα Ιωάννινα  το 1916.Σπούδασε στην ΑΣΚΤ, πρώτα στο προπαρασκευαστικό τμήμα με τον Π. Μαθιόπουλο και στη συνέχεια στο εργαστήριο ζωγραφικής με τον Κ. Παρθένη και χαρακτικής με τον Γ. Κεφαλληνό.
Αποτελεί μια μορφή εμβληματική της νεοελληνικής αλλά και της Αριστεράς. Από τα χρόνια της Κατοχής έδωσε αφίσες, ένσημα και άλλο έντυπο υλικό για την αντίσταση. Χωρίς φόβο, χωρίς αμφιβολίες θυσίασε στην εξορία τα πιο δημιουργικά νεανικά του χρόνια. Έζησε σε αντίσκηνα, μαζί με πολυάριθμους συντρόφους του στο Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη, με μόνο του όπλο το μολύβι και την πένα του, αποτυπώνοντας πρόσωπα, τοπία, βασανιστήρια. Υπηρέτησε τις ιδέες του και δεν συμβιβάστηκε ποτέ στην τέχνη του. Αργότερα, ως ελεύθερος πλέον πολίτης και καλλιτέχνης, στράφηκε προς την τοπιογραφία, στις απόψεις ελληνικών τόπων και σπουδαίων ευρωπαϊκών πόλεων που απεικόνισε στις δεξιοτεχνικές του ακουαρέλες.
Ο Δαγκλής αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατέχει σήμερα, 26 χρόνια μετά το θάνατό του, μια θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες.  Απεβίωσε στα Γιάννινα το 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια: