Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2017


Ο Δήμος Ζίτσας, η Τοπική Κοινότητα και οι φορείς της Ζίτσας διοργάνωσαν  τη «Γιορτή Κρασιού 2017» την Παρασκευή  18 και το Σάββατο 19 Αυγούστου  στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.  Λιγοστή  σε σχέση με προηγούμενες χρονιές  ήταν η προσέλευση των επισκεπτών.  Πάντως όσοι χωριανοί και επισκέπτες  ανηφόρισαν προς τον Προφήτη Ηλία  απόλαυσαν  το ζιτσιώτικο κρασί  και διασκέδασαν με παραδοσιακή δημοτική μουσική.
Και φέτος , για δεύτερη  συνεχή χρονιά  το  περίπτερο του Δήμου Ζίτσας και τα  εκθετήρια  των  οινοποιείων , Ζοινος ΑΕ, Γκλίναβος.
Στόχος της εκδήλωσης  είναι  η προβολή του κρασιού , η ανάπτυξη εμπορικών  και επαγγελματικών σχέσεων , η αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής   καθώς και η διατήρηση και  διάδοση  της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  είχε ως εξής.
Την Παρασκευή  18 Αυγούστου  είχαμε το συγκρότημα του Βασίλη Παπαγεωργίου .
Το Σάββατο 19  Αυγούστου  μας διασκέδασε το συγκρότημα του Σταύρου και Γιάννη  Καψάλη .
Την Παρασκευή  χόρεψαν το χορευτικά  από το Καρβουνάρι Παραμυθιάς και το χορευτικό  του χωριού μας, τα οποία κατά γενική ομολογία  ήταν υπέροχα.
Κατά γενική ομολογία λιγοστοί ήταν οι  αυτοί που έδωσαν το παρόν  στη γιορτή μας.  Τα αίτια   πολλά.  Θέλετε  η οικονομική  κρίση  που  περνάμε , θέλετε  η επανάληψη των ίδιων και των ίδιων . Μη ξεχνάμε  αυτό που απευχόμαστε όλοι μας  να μην εκφυλιστεί  ο θεσμός της γιορτής Κρασιού  και γίνει  κι αυτός  ένα πανηγυράκι της σειράς όπως τόσα άλλα , τελικώς επετεύχθη.  Αλλά και από τη πλευρά της εθελοντικής προσφοράς διαπιστώνετε κάποια   κόπωση.  Πρέπει  να γίνει μεγάλη προσπάθεια  ώστε να αναβαθμιστεί  η γιορτή και οι προσπάθειες να γίνουν  από τώρα και όχι παραμονές της επόμενης Γιορτής. Δεν πρέπει  να χαθεί άλλος χρόνος , χρειάζεται προγραμματισμός  και μεράκι  για να μπορέσουμε να βγάλουμε από το τέλμα που έχει  περιπέσει η Γιορτή  Κρασιού. Είναι κρίμα  να λέμε ότι έκλεισε ο κύκλος της.
 Όλοι μαζί  Δήμος, Κοινότητα , Φορείς  να καθίσουμε και να ασχοληθούμε σοβαρά αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον  και αν θέλουμε  να φτάσουμε  τη γιορτή μας  στις  παλιότερες αξέχαστες  εποχές, τότε  που κατά χιλιάδες  συνέρρεαν οι  επισκέπτες  στο χώρο  της εκδήλωσης.
Η γιορτή κρασιού πρέπει να  διατηρηθεί αλλά και να εξελίσσεται διαρκώς.
Πάντως όσοι  είχαν την τύχη να βρεθούν στον Προφήτη Ηλία διασκέδασαν με την ψυχή τους , γεύτηκαν τους εκλεκτός μεζέδες και απόλαυσαν το ξακουστό ζιτσιώτικο κρασί που ήταν και φέτος  άφθονο και εκλεκτικής ποιότητας.
Για μας ειδικά τους Ζιτσαίους  και ειδικά για όσους δεν κατοικούμε μόνιμα  στη Ζίτσα, η Γιορτή Κρασιού εκτός από την παράδοση  έχει κι ένα πρόσθετο στοιχείο γιορτής  μια κι έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με όλους  , να γλεντήσουμε , να χορέψουμε.
Χρειάζονται όμως να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να η εκδήλωση να προσελκύει περισσότερο κόσμο, να αποχτήσει ευρύτερο ενδιαφέρον.

Προτάσεις για την αναβάθμιση της Γιορτής Κρασιού
  1. Διοργάνωση διαγωνισμού κρασιών από ειδικούς δοκιμαστές  και βράβευση
των συμμετεχόντων.
  1. Δημιουργία αμπελουργικής έκθεσης  στην οποία να εκθέτουν  έμποροι και βιοτέχνες  προϊόντα που έχουν σχέση  με την αμπελουργία όπως  πχ, γεωργικά μηχανήματα, φυτοφάρμακα κλπ.
  2. Δημιουργία εκθετηρίων με παραδοσιακά ζιτσιώτικα προϊόντα.
  3. Διαγωνισμός πίτας  και βράβευση των συμμετεχόντων . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και στο μενού της γιορτής.
  4. Μείωση τιμής εισιτηρίου, ίσως   και κατάργησης.
  5. Δημιουργία οργανωτικής επιτροπής , υπό την αιγίδα της Τοπικής Κοινότητας και καταμερισμός αρμοδιοτήτων με καθορισμό υπευθύνων  για κάθε τομέα.  Αμέσως μετά το πέρας της Γιορτής  να γίνεται απολογισμός οικονομικός, αλλά  και να εντοπίζονται οι παραλήψεις και τα λάθη που τυχόν έγιναν ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν.
  6. Συζητήσεις από ειδικούς  επιστήμονες για τα προβλήματα  των αμπελουργών, προβολή ψηφιακού υλικού στο χώρο της γιορτής με θέμα αμπέλι- κρασί ( καλλιέργεια αμπελιού  και τα κυριότερα  στάδιά της  τώρα και στο παρελθόν, στάδια οινοπαραγωγής, τώρα και στο παρελθόν , πάτημα σταφυλιών, εξαγωγή μούστου, ζύμωση, εμφιάλωση , στοιχεία πολιτισμού που συνδέονται με την  αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή, εργαλεία , πατητήρια , βαρέλια , σύγχρονα  μηχανικά μέσα και άλλα. Δεν είμαστε  βέβαια ειδικοί  σ’  αυτά τα θέματα , αλλά  κακό δεν κάνουν κάποιες ιδέες.

Περιμένουμε  προτάσεις-απόψεις  από τους συγχωριανούς μας για την αναβάθμιση της Γιορτής μας.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: