Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Χορευτική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 2ο Σεμινάριο για τον Παραδοσιακό Χορό στην Ήπειρο




Η Διεύθυνση Πανεπιστημιακού Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών/πολιτιστικών δράσεων του μαθήματος Παραδοσιακού Χορού, υλοποίησε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, το δεύτερο βιωματικό σεμινάριο, του κύκλου σεμιναρίων με θέμα το χορό στην Ήπειρο. Στόχος, να γνωρίσουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την πολύ πλούσια Ηπειρώτικη παράδοση, μέσα από βιωματικές δράσεις. Τόπος επίσκεψης η Ζίτσα και θέμα οι χοροί της περιοχής και το πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό και φυσικό περιβάλλον στο οποίο διαμορφώθηκαν.
Για το σκοπό αυτό, η επίσκεψη αποτελούνταν από δύο μέρη. Το πρωί επισκεφθήκαμε σημεία που αναδεικνύουν την ιστορία και τον τρόπο ζωή των ανθρώπων της περιοχής. Έτσι, η Χορευτική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισκέφθηκε το Θεογέφυρο, τη Μονή Πατέρων, τη Μονή Προφήτη Ηλία και τη Ζίτσα. Στις επισκέψεις αυτές ξεναγός ήταν ο κ. Αποστόλης Φωτίου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Κ.Α.Π.Ι. Ζίτσας, ο οποίος, εκτός από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και περιεκτικές ξεναγήσεις του, μέσα από τις ιστορίες του για τις εμπειρίες και τα βιώματά των παιδικών του χρόνων, μας μετέφερε σε εποχές παλιές, σε χρόνια περασμένα. Μας μίλησε για τη Ζίτσα και μας ξενάγησε στα στενά σοκάκια της, όπου οδήγησε τη φαντασία μας σε εικόνες από μία Ζίτσα αλλιώτικη, με μικρομάγαζα και γειτονιές που έσφυζαν από ζωή, για το Λόρδο Βύρωνα που πέρασε κάποτε από εκεί, για τους τοπικούς ήρωες. Επίσης, οι φοιτητές ξεναγήθηκαν σε οινοποιεία της περιοχής, όπου ανακάλυψαν, πόσο στενά συνυφασμένος είναι ο τόπος με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή του κρασιού.
Το απόγευμα της ίδια ημέρας, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο παραδοσιακού χορού, στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας, με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα, χάρη στην πολύ καλή οργάνωση της εκδήλωσης, από τις κυρίες του συλλόγου γυναικών Ζίτσας, τις εξαιρετικές εισηγήσεις των χοροδιδασκάλων Βασίλη Ράπτη και Νίκου Νούσια, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν ασχοληθεί ερευνητικά με την παράδοση της Ζίτσας, της Κληματιάς και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της χοροδιδασκάλου Σταυρούλας Ράρρα για την παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς της Ζίτσας (νυφιάτικής και επίσημης), καθώς επίσης και χάρη στη συμμετοχή των κατοίκων της Ζίτσας και της Κληματιάς, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ακόμη θύλακες όπου η παράδοση είναι ζωντανή. Εξελίσσεται, όμως διατηρεί και προβάλλει στοιχεία που προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσδιορίζουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της κοινότητας. Οι φοιτητές της Χορευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήρθαν σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, συζήτησαν, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί τους. Στη συνέχεια, αφού γίναμε όλοι μία παρέα, γλεντήσαμε χορεύοντας τους τοπικούς χορούς με την ορχήστρα του Γιάννη Καραγιάννη. Το σεμινάριο παρακολούθησαν επίσης, πολιτιστικοί σύλλογοι και χοροδιδάσκαλοι από την περιοχή των Ιωαννίνων.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έθεσε στη διάθεσή μας το λεωφορείο του Δήμου, το Πνευματικό Κέντρο της Ζίτσας, απασχόλησε δημοτικούς υπαλλήλους, μας βοήθησε άμεσα σε ό,τι χρειαστήκαμε και φυσικά ήταν παρών στο σεμινάριο και μίλησε στους φοιτητές. Στο σεμινάριο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παρευρέθηκαν επίσης  οι αντιδήμαρχοι Στέφανος Μιχάλης και Αλκιβιάδης Βότσικας και ο Πρόεδρος της Α΄Βάθμιας Σχολικής επιτροπής Περικλής Γρίβας.
Η Διεύθυνση Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και η Χορευτική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τους χοροδιδασκάλους Βασίλη Ράπτη, Νίκο Νούσια, και Σταυρούλα Ράρρα, το φιλόλογο κ. Αποστόλη Φωτίου, τις κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας και την πρόεδρό τους Μαρίνα Αλεξέλη, το Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Κληματιάς «ο Χρήστος Καραφέρης» και τον πρόεδρό τους Δημήτρη Τσακανίκα, το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τους αντιδημάρχους Στέφανο Μιχάλη και Αλκιβιάδη Βότσικα, τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδιαίτερα τον Πρύτανη Γεώργιο Καψάλη, καθώς και όλους όσους αυθόρμητα και αθόρυβα πρόσφεραν τη βοήθειά τους, για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.
                                 Φυλακτακίδου Αναστασία (Ε.Ε.Π. – Φυσικής Αγωγής)
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πανεπιστημιακού Αθλητισμού   

Δεν υπάρχουν σχόλια: