Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Θεατρική Παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη από μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Ζίτσας

Το Σάββατο 9 Μαίου στο υπαίθριο θέατρο Κληματιάς η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων της Ζίτσας παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το έργο του Ευριπίδη "Ελένη".
Περίληψη του έργου  και χαιρετισμός του Διευθυντή του Γυμνασίου  Ζίτσας ακολουθεί.




Η «Ελένη», μια αντιπολεμική «φαντασία», κατά  τον Μάριο Πλωρίτη.
Ο Ευριπίδης ξεκινάει το έργο του στα τρίσβαθα της τραγωδίας του, την ημέρα που ο Τεύκρος έχει πει στην Ελένη ότι ο Μενέλαος πέθανε, και εκείνη φτάνει στα  πρόθυρα της αυτοκτονίας. Τότε αιφνιδίως και χρησιμοποιώντας έναν εντελώς διαφορετικό ρυθμό πύκνωσης εμφανίζεται – σχεδόν βγαλμένος μέσα από καρτούν – ο Μενέλαος, ανδρείκελο ανδρείας, που ξεβράζεται τυχαία στην Αίγυπτο. Κι εκεί το έργο αλλάζει ρότα. Η δομή της τραγωδίας διασαλεύεται και, μετά την αναγνώριση, ακολουθούνται ρυθμοί φάρσας, σάτιρας και ακρότητας, μέχρις ότου το ζευγάρι ολοκληρώσει το σχέδιο διαφυγής του από την Αίγυπτο. Εν τέλει το σχέδιο που οργανώνουν για το φευγιό τους θυμίζει άγρια φάρσα. Το έργο αλλάζει διαρκώς ύφος, αλλά  παραμένει συνεπές. Κι ενώ μας παρουσιάζει μια Ελένη αδικημένη που χρησιμοποιήθηκε από τους θεούς – ο Ευριπίδης τα βάζει ευθέως μαζί τους – στο τέλος βλέπουμε μια σκληρή φιγούρα  που προκαλεί τη σφαγή των αντρών που τους καταδιώκουν.






Σκηνή από τον Πρόλογο: Η Ελένη (Νικολίνα Σιαράβα, μαθήτρια της Α΄Λυκείου) με τον Τεύκρο (Θοδωρή Παππά, μαθητή της Β΄Λυκείου)




Χαιρετισμός του Διευθυντή του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ζίτσα, Κύρλα Γεώργιου:
        Σας καλωσορίζω στη θεατρική παράσταση του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ζίτσας, με τίτλο «ΕΛΕΝΗ», που είναι και η τελευταία εκδήλωση του σχολείου μας  για αυτή τη σχολική χρονιά. 
       Οι μαθητές μας εργάστηκαν με πολύ ζήλο και μεράκι, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριάς τους  κας Χρυσούλας Γεωργοπούλου που αφιέρωσε πολύ από τον προσωπικό της χρόνο και κατέθεσε τεράστια  προσπάθεια, γνώσεις και μεράκι και με την σημαντική βοήθεια του Καθηγητή μουσικής του σχολείου και εξαιρετικού καλλιτέχνη κ. Σπύρη Γκέρκι, για να παρουσιάσουν απόψε σε σας ένα σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
        Για όλους εμάς αλλά κυρίως για τους μαθητές μας η παράσταση αυτή δεν είναι μια απλή  πολιτιστική εκδήλωση. Είναι μια ολόκληρη διαδρομή: πολιτιστική, εκπαιδευτική, παιδαγωγική. Είναι αγωγή και παιδεία. Τα παιδιά μάθανε να συνεργάζονται και να δουλεύουν συλλογικά, να υποδύονται ρόλους, να ξεπερνάν δυσκολίες και να εκθέτουν τον εαυτό τους, προσπαθώντας να παρουσιάσουν απόψε σε σας ένα σημαντικό δείγμα του Ελληνικού πολιτισμού.
         Μια τέτοια εκδήλωση όμως είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και σύμπραξης πολλών, γι αυτό θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή Δ. Ζίτσας και τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Πλιάκο για την υποστήριξη που μας  παρείχε, τις κυρίες Ελένη Μίχου και Ζωή Μπίλλη για τα υπέροχα σκηνικά που δημιούργησαν, την κυρία Μαρίνα Τσιούρη  για τα πανέμορφα κοστούμια, τον κ Δημήτρη Τσούμπρη για την ευγενική του χορηγία καθώς και τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου μας και τους Συλλόγους γυναικών και νέων της Κληματιάς  για την τεχνική υποστήριξη στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
       Τελειώνοντας και εκπροσωπώντας για τελευταία φορά  ως Διευθυντής το Γυμνάσιο και Λύκειο Ζίτσας, γιατί σε λίγο καιρό τελειώνει η θητεία μου, αποχαιρετώντας σας οριστικά θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους αδιακρίτως  όσους αγκάλιασαν αυτά  τα δύο χρόνια τις προσπάθειές μου για την αναβάθμιση του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής και μου πρόσφεραν απλόχερα τη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους.
Να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστώ  πολύ.




Σκηνή από το Α΄Επεισόδιο: ο Μενέλαος ( Σπύρος Παντούλας, μαθητής  της  Γ΄Γυμνασίου)  με τον Φύλακα (Γιώργο Λιάκο, μαθητή  της Γ΄Γυμνασίου)






Σκηνή από το Β΄Επεισόδιο: Ο Αγγελιαφόρος (Μιχάλης Χρυσοχόος ) με τον Μενέλαο και στο βάθος ο χαρός αποτελούμενος από τις μαθήτριες: Δανάη  Τσούμπρη, Νικολίνα Χρήστου, Αλίκη Ζορμπαλά, Παναγιώτα Πέτρου, Μπιάνα Λίσι, Φρόσω Γκότση, Κατερίνα Ζυγούρη, Αλεξάνδρα Μπότσιου, Όλγα Λιάκου




Σκηνή από το Β΄Επεισόδιο: Η μάντισσα Θεονόη ( Συλβάνα Βείζη, μαθήτρια  της Α΄Λυκείου) συνοδευόμενη από τις  κοπέλες του χορού Αλίκη Ζορμπαλά και Φρόσω  Γκότση.





Ο χορός στο Α΄Στάσιμο θα αναρωτηθεί: « … Τι είναι θεός, τι μη θεός  και τι  τ΄ ανάμεσό τους…»




Σκηνή από την Έξοδο: ο Αιγύπτιος  Υπηρέτης ( Ηλίας Κώτσιας ,μαθητής της Γ΄Γυμνασίου) με τον Θεοκλύμενο ( Γιώργο Τσουμάνη, μαθητής της Γ΄Γυμνασίου)





Σκηνή από την  Έξοδο: Οι Διόσκουροι ( Βαγγέλης Καραφέρης, μαθητής της  Α΄Λυκείου και Γιώργος Βείζη, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου) με την Ελένη.




Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ζίτσας για  την υποστήριξη που μας παρείχε καθώς επίσης  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κληματιάς και τον κύριο Τσούμπρη Δημήτριο για τη συνεργασία τους προκειμένου να ανέβει η θεατρική  μας παράσταση .

Δεν υπάρχουν σχόλια: