Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Χορεύοντας στο Βλαχογιάννη Ελασσόνας




Το νεοσύστατο  χορευτικό τμήμα των γυναικών της Ζίτσας έλαβε μέρος σε χορευτικό αντάμωμα που έγινε στο χωριό Βλαχογιάννη Ελασσόνας  το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου . Το ταξίδι αυτό  πραγματοποιήθηκε χάρη στην συμμετοχή πολλών συγχωριανών μας αλλά και χάρη στην σύμπραξη κυριών από το χορευτικό της Ελεούσας που κάλυψαν τα κενά που  δημιουργήθηκαν λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων αρκετών Μελών του τμήματός μας. Το Βλαχογιάννιον ή  Βλαχογιάννη , που απέχει 20 χιλ. από τον Τύρναβο, πρώην έδρα του Δήμου Ποταμιάς και νυν Δ.Δ.  του Δήμου Ελασσόνας, είναι ένα χωριό με 900 περίπου κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με κτηνοτροφικές και γεωργικές εργασίες. Το χορευτικό μας τμήμα ,αξιοποιώντας πρόσκληση που έλαβε η δασκάλα μας ,συμμετείχε με πέντε καθαρά ηπειρώτικους χορούς, που απέδωσε εξαιρετικά και σε όλους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η όμορφη παρουσία καθώς τα φώτα αναδείκνυαν το μαύρο από το σεγκούνι πάνω στο χρυσαφί της φορεσιάς.
       Προηγουμένως στον Τύρναβο επισκεφτήκαμε το μουσείο οίνου και αμπέλου ,ένα μικρό και νοικοκυρεμένο μουσείο, που περιείχε κυρίως γεωργικά εργαλεία αλλά και αρκετά κομμάτια από τα περίφημα σταμπωτά του Τυρνάβου.  Στον Τύρναβο κατά τον 18ο και19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη η υφαντουργία και η  κατασκευή  σταμπωτών υφασμάτων , που κατασκεύαζαν εξαιρετικοί τεχνίτες με ανεξίτηλα χρώματα και υπέροχα σχέδια. Τα υφάσματα αυτά ήταν ονομαστά σε όλα τα Βαλκάνια .  Ιδιαίτερα οι αλατζάδες , ταξίδευαν σε μεγάλα τόπια  σε όλη την Μεσόγειο ,για να γίνουν  ναυτικά ρούχα. Οι βιοτεχνίες αυτές σταμάτησαν να λειτουργούν  γύρω στα 1960 μετά την επέλαση του συνθετικού .  Αργότερα στον καταπράσινο χώρο των πηγών της Αγίας ' Αννης γευματίσαμε  κάνοντας και την σχετική  “ προθέρμανση” για την βραδινή εκδήλωση .
   Ευχαριστούμε θερμά την δασκάλα μας κ. Σταυρούλα Ράρρα  για την προσπάθεια και την υπομονή της και  ευελπιστούμε  να πλαισιώσουν το χορευτικό μας τμήμα και πολλές ακόμα συγχωριανές μας.



                                                   

                                                                Βούλα Λεοντίδου -  Πλάτωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: