Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Θεατρικό ανέβασε το Γυμνάσιο ΖίτσαςΤο Σάββατο, 10 Μαίου, στις 18:30, στο Πνευματικό Κέντρο της Ζίτσας το Γυμνάσιο  Ζίτσας ανέβασε το θεατρικό: "Οι επτά σοφοί και το μυστικό του χρυσού τρίποδα", σε διασκευή της Ελένης Γιούνη.

  Όπως δήλωσε ο Δ/ντης του Γυμνασίου Ζίτσας κ. Γεώργιος Κύρλας:
  Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να προωθήσει σταθερές αξίες που αναδεικνύονται στις έννοιες συμμετοχή, συλλογικότητα, δημιουργικότητα, υπέρβαση, πάνω και πέρα από κοινωνικές προκαταλήψεις.
  Αποτελεί δε κομμάτι μιας συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους τους εκπ/κούς του Σχολείου μας και αποσκοπεί στο να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να αποκτήσουν πλατιά σκέψη, ανοιχτού ορίζοντες και προσλαμβάνουσες ισχυρές για να αναγνωρίζουν και να μεταφράζουν τα μηνύματα της εποχής, και ψυχικά αποθέματα για να ανταπεξέλθουν στις προσκλήσεις της ενήλικης σε λίγο ζωής τους.

  Όπως δήλωσε η φιλόλογος Γεωργοπούλου Χρυσούλα που επιμελήθηκε το θεατρικό:
  Σας καλωσορίζουμε στη θεατρική παράσταση των μαθητών του Γ/σιου και Λυκείου Ζίτσας: "Οι επτά σοφοί και το μυστικό του χρυσού τρίποδα", θεατρική διασκευή του βιβλίου της Ελένης Γιούνη.
  Η ιδέα για την πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης γεννήθηκε κατά την παρουσίαση από τη συγγραφέα του βιβλίου της, πριν ένα χρόνο, εδώ, στο Πνευματικό Κέντρο της Ζίτσας.
  Τόσο ο σύλλογος των καθηγητών, όσο και οι μαθητές ενθουσιαστήκαμε διαβάζοντας το βιβλίο, το οποίο θεωρήσαμε ιδιαίτερα διδακτικό αλλά και ευχάριστο. Είναι ένα βιβλίο μέσα από το οποίο οι μαθητές με τρόπο απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό μεταφέρονται στην αρχαιότητα και γνωρίζουν τους επτά σοφούς (Θαλή, Βίαντα, Περίανδρο, Σόλωνα, Χίλωνα, Πιττακό και Κλεόβουλο), τις θεωρίες τους, τις αντιλήψεις τους, το χαρακτήρα τους, τη φιλοσοφία τους.
  Και έτσι πάρθηκε η απόφαση να ανεβάσουμε το θεατρικό, γιατί πιστεύουμε  ότι σχολείο δεν είναι μόνο τα μαθήματα και η διδασκαλία μέσα στη σχολική τάξη, αλλά και κάθε εξωδιδακτική δραστηριότητα, που ανοίγει καινούργιους δρόμους στη σκέψη των μαθητών, αναπτύσσει την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και λειτουργεί σαν ένα πέρασμα από τη σχολική πραγματικότητα προς την κοινωνία.
  Τα παιδιά, υποδυόμενα τους επτά σοφούς, μπαίνουν στο πετσί τους, και κατανοούν τη φιλοσοφική τους σκέψη. Ακολουθούν το χρυσό τρίποδα, που πιάστηκε στα δίχτυα Κώων ψαράδων και έβαλε σε διαμάχη δύο μεγάλες πόλεις, στο ταξίδι του προκειμένου να αποδοθεί, σύμφωνα με τη συμβουλή του Μαντείου των Δελφών στον πιο σοφό άνθρωπο.
  Ποιος είναι όμως ο πιο σοφός; Και γιατί κανείς δεν δέχεται τον χρυσό τρίποδα;
       Το μυστικό του χρυσού τρίποδα έχει να μας διδάξει πολλά...
  Όπως εξίσου διδακτική ήταν και η εμπειρία που αποκομίσαμε όλοι οι συμβαλλόμενοι σ' αυτή τη  θεατρική παράσταση. Γι' αυτό από την αρχή κρίναμε ότι θα ήταν χρήσιμο να συμμετέχει  όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός μαθητών, αρκετά δύσκολο εγχείρημα  με δεδομένο ότι το Σχολείο μας δεν είχε προηγούμενη ανάλογη εμπειρία.
Ζητούμε να μας κρίνετε με επιείκεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος που είχαμε στη  διάθεσή μας για να προετοιμάσουμε τη θεατρική παράσταση ήταν μόλις δύο μήνες.
Στην προσπάθειά μας αυτή μας βοήθησε και η τοπική κοινωνία και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κύριο και την κυρία Καραμπίνα, τη συγγραφέα του βιβλίου κ. Γιούνη, τον σκηνοθέτη κ. Νίκο Σφαιρόπουλο, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, τον πολιτιστικό σύλλογο και το σύλλογο γυναικών, το σύλλογο των καθηγητών, τους μαθητές , όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ και πάνω απ' όλους τον διευθυντή μας , χωρίς τον  οποίο δεν θα είχε γίνει αυτή η παράσταση.
              

Δεν υπάρχουν σχόλια: