Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΦΗΤΗ ΗΛΙΑ




Το Σάββατο   19 Ιουλίου στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία τελέστηκε εσπερινός . Ακολούθησε στον περίβολο του μοναστηριού αρτοκλασία και στη συνέχεια με πρωτοβουλία της μοναστηριακής επιτροπής ακολούθησε δείπνο σε όλους όσους παρευρέθηκαν και δεν ήταν λίγοι. Κατά τις εκτιμήσεις της επιτροπής οι παρευρισκόμενοι ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 400 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο νεοεκλεγής δήμαρχος κ. Πλιάκος και  δημοτικοί σύμβουλοι .
Του δείπνου προηγήθηκαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό που το αποτελούσαν παιδιά του χωριού μας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια  για την προσπάθεια που κατέβαλαν.
Ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία τελέστηκε Θεία λειτουργία.


Εκ μέρους της μοναστηριακής επιτροπής,ο κ.Ντίνος Κοσμάς  καλωσόρισε τους προσκυνητές με τα παρακάτω:

Σεβασμιότατε Ηγούμενε της Ιερής Μονής του Προφήτη Ηλία Πατέρα Αθανάσιε,
Σεβαστοί Πατέρες,
Αγαπητοί προσκυνητές!
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στη γιορτή του Προφήτη  Ηλία  και σας ευχόμαστε να περάσετε ένα όμορφο βράδυ.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε, αν και ήδη είναι γνωστό, να σας υπενθυμίσουμε ότι νέα Μοναστηριακή Επιτροπή, αποτελούμενη απ’ τον υποφαινόμενο Ντίνο Κοσμά και τον Θρασύβουλο Γιούνη, έχει αναλάβει να διαχειριστεί στο εξής τις υποθέσεις της Μονής.
Με την ιδιότητά μας αυτή οφείλουμε ευχαριστίες στην απερχόμενη Μοναστηριακή Επιτροπή  , στους κκ. Σιάτρα Γιώργο και Μίσιο Πέτρο, για το σημαντικό έργο που προσέφεραν επί πολλά χρόνια στο μοναστήρι μας.
 Απ’ την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντήρηση και ανάδειξη του πολύ σημαντικού για τη Ζίτσα ιστορικού και θρησκευτικού μνημείου. Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε τη συνδρομή όλων και την κινητοποίηση όλων των παραγόντων του Δήμου μας, αφού είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση της μονής.
Θεωρούμε ότι η παρέμβαση στο εσωτερικό του ναού αποτελεί για μας ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Βέβαια, τέτοιου είδους παρέμβαση είναι και εξαιρετικά δαπανηρή και απαιτεί ασφαλώς την προσφυγή σε ειδικούς, τη σύνταξη μελέτης και τη σύμφωνη γνώμη της Ι. Μ. Ιωαννίνων και της 8ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων και προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουμε να στρέψουμε όλο μας το ενδιαφέρον.
Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης. Ειδικότερα ευχαριστούμε τους κτηνοτρόφους που προσέφεραν τα σφάγια για το δείπνο μας στη φετινή γιορτή του Προφήτη, στη μνήμη του πρόωρα χαμένου συναδέλφου τους Αντρέα Μπότσιου και είναι, με αλφαβητική σειρά, οι εξής: Καρακίτσιος Ν. Τάσιος, Καραμίχος Λευτέρης, Καραμπίνας Κώστας & Λίας, Καραφέρης Σταύρος & Λευτέρης, Καραφέρης Σωτήρης & Γιώργος, Κοντογιάννης Γιώργος, Κοντογιάννης Στέφανος, Κοντονίκας Βασίλης, Μαγκλογιάννης Γιάννης, Μπότσιος Τάκης, Αφοί Στράτου.
 Ευχαριστούμε  τους μαγείρους (τον Τάκη Κοντονίκα, τον Γιάννη Κώτσια) και όλους όσοι βοήθησαν στις ετοιμασίες και στο σερβίρισμα. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στον αρχιμάγειρα Τάκη Κοντονίκα, η προσφορά του οποίου στη διεξαγωγή της Γιορτής υπήρξε καταλυτική.
  Επίσης ευχαριστούμε τις γυναίκες του χωριού για τις ωραίες πίτες που παρασκεύασαν και τους ζητάμε συγγνώμη που, για λόγους ανεξαρτήτους της θελήσεώς μας, δεν έγινε μπορετό να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων τους απ’ τον ομιλητή. Για το λόγο αυτό, δημοσιεύουμε και τα ονόματα των γυναικών, πάλι  με αλφαβητική σειρά:
Αλεξίου Μαρίνα, Γιούνη Δήμητρα, Γκατζιάνη Χριστίνα, Γρίβα Αθηνά, Γάτσιου Αλεξάνδρα, Γύρα Βασιλική, Δάλλα Βικτωρία, Εξάρχου Ελευθερία, Καπρινιώτη Αθηνά, Καραμπίνα Αγγελική, Καρβούνη Ζωή, Καρούλη Βαρβάρα, Καραφέρη Αρετή, Καραφέρη Χριστίνα, Κατσουλίδη Μαρία, Κοντονίκα Ζωή, Κοσμά Αγάπη, Κωνσταντάκου Ελένη, Κώτσια Κωνσταντίνα, Λαβδανίτη Κούλα, Λεοντίδη Βούλα, Λιάκου Κική, Μαγκλογιάννη Γαλάτεια, Μαγκλογιάννη Ειρήνη, Μαγκλογιάννη Παναγιώτα, Μπότσιου Μαρίνα, Νίκου Χάιδω, Παπαυγέρη Ξάνθω, Σλήτα Λίτσα, Σταμούλη Χρυσαλένα, Τάτση Αγαθή, Τσίντζου Βασιλική.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους ψάλτες για την αισθητική απόλαυση που μας χάρισαν με τις ψαλμωδίες τους.
Χρόνια πολλά σε όλους, ιδιαίτερα στους εορτάζοντες, και μαζί μας η βοήθεια του Προφήτη Ηλία. 






Κλείνοντας με ένα  ποίημα της αείμνηστης συγχωριανής μας, της δασκάλας ποιήτριας και συγγραφέα Δέσπως Καρβέλη.

Φίλοι καλωσορίσατε στον Αη-Λια της Ζίτσας
σε τούτο το όμορφο βουνό, το δεντροκυκλωμένο
όπου φυσάει λεύτερο το μυρωμένο αγέρι
πανέμορφο, βαθύσκιωτο, βουνό μου αντρειωμένο.

Κι αν σε ληστέψαν οι καιροί τα δέντρα σου γιγάντια
υψώνονται, πανέμορφα και παίζουνε τ΄ αηδόνια
που από βραδύς δροσίζονται και το ταχύ λαλούνε
και στήνουν ερωτιάρικα καλέσματα στα κλώνια.

Φίλοι μας κοντοχωριανοί και σεις ξενοτοπίτες
εδώ που απόψε σμίξανε , χαρά που ΄χουν τα μάτια
να βλέπουν , να γλυκοθωρούν και να καλογνωρίζουν
ρίζες παλιές, αγέραστες μ’ ολάνθιστα κλωνάρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: