Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2014




Ο Δήμος Ζίτσας, η Τοπική Κοινότητα και οι Φορείς της Ζίτσας διοργάνωσαν  τη «Γιορτή Κρασιού Ζίτσας 2014» την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Αυγούστου  στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Η γιορτή κρασιού, προσέλκυσε και φέτος εκατοντάδες ανθρώπους, κατοίκους και επισκέπτες, που ήρθαν να απολαύσουν το καλό Ζιτσιώτικο κρασί και να διασκεδάσουν με δημοτική παραδοσιακή μουσική.
Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονταν  από την εμφάνιση χορευτικών συνόλων  της Ζίτσας (μεγάλες γυναίκες) , το παιδικό χορευτικό της Ζίτσας και χορευτικό  από την περιοχή της Βέροιας.  .Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή του κρασιού, η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων, η αναβάθμιση του Πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής καθώς και η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ως εξής:
Tην Παρασκευή 22 Αυγούστου
 χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου γυναικών Ζίτσας και το παιδικό  χορευτικό της Ζίτσας  και ακλούθησε δημοτική μουσική με το συγκρότημα του Σταύρου καιΓιάννη Καψάλη.
Το Σάββατο 23 Αυγούστου  εμφανίστηκε το χορευτικό τμήμα από την περιοχή της Βέροιας και   ακολούθησε δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Πέτρου Λούκα και του Σταύρου Καψάλη . Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με λαϊκό πρόγραμμα  από τη Μπέλα Μέρη 















Η πρώτη μέρα κατά γενική ομολογία είχε πάρα πολύ κόσμο  ,θύμιζε μάλιστα άλλες καλές εποχές .Πάντως ήταν μια καλή βραδιά με πολύ κέφι και ο κόσμος πραγματικά το διασκέδασε Όσοι ανηφόρισαν για τον προφήτη Ηλία διασκέδασαν με την ψυχή τους , γεύτηκαν τους εκλεκτούς μεζέδες και απόλαυσαν το ξακουστό ζιτσιώτικο κρασί που ήταν και τούτη τη χρονιά άφθονο και εκλεκτής ποιότητας.
Για μας του Ζιτσαίους και ειδικά για όσους δεν κατοικούν μόνιμα στη Ζίτσα, η Γιορτή Κρασιού εκτός από την παράδοση έχει κι ένα πρόσθετο στοιχείο γιορτής, μια και έχουμε την ευκαιρία να ειδωθούμε με όλους να γλεντήσουμε, να χορέψουμε. Όμως για όποιους έχουν παρευρεθεί τα τελευταία χρόνια στη γιορτή Κρασιού αποτελεί διαπίστωση ότι χρειάζονται κι άλλες αλλαγές ώστε να προσελκύει περισσότερο κόσμο, να αποχτήσει ευρύτερο ενδιαφέρον.
            Βλέπαμε τα τελευταία χρόνια η γιορτή να έχει μια φθίνουσα πορεία. Πρέπει όλοι μας , Δήμος, Τοπική Κοινότητα, φορείς κλπ να το δούμε και να προσπαθήσουμε να την αναβαθμίσουμε. Είναι κρίμα να λέμε ότι έκλεισε ο κύκλος της.
Από τούτο το βήμα καλούμε όλους να καταθέσουν  τις προτάσεις τους  ώστε η γιορτή να αναβαθμιστεί και να μη κινδυνεύει να μετατραπεί σ’ ένα πανηγυράκι ! το οποίο σιγά – σιγά θα εκφυλιστεί και θα σβήσει.

Κάνοντας την αρχή με τις παρακάτω προτάσεις:
1.     Διοργάνωση διαγωνισμού κρασιών με ειδικούς δοκιμαστές.
2.      Λειτουργία   αμπελουργικής έκθεσης στην οποία να εκθέτουν έμποροι και βιοτέχνες προϊόντα που έχουν σχέση με την αμπελουργία όπως π.χ γεωργικά μηχανήματα, φυτοφάρμακα, κτλ.
3.      Συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες για τα προβλήματα των αμπελουργών, σύνθεση- προβολή ψηφιακού υλικού για προβολή στο χώρο της γιορτής με θέμα αμπέλι-κρασί ( καλλιέργεια αμπελιού και τα κυριότερα στάδιά της, τώρα και στο παρελθόν, στάδια οινοπαραγωγής τώρα και στο παρελθόν- πάτημα σταφυλιών, εξαγωγή μούστου, ζύμωση, εμφιάλωση- στοιχεία πολιτισμού που συνδέονται με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή – εργαλεία, πατητήρια, βαρέλια, σύγχρονα μηχανικά μέσα- και άλλα. Δεν είμαστε βέβαια ειδικοί σ’ αυτά τα θέματα αλλά κακό δεν κάνουν κάποιες ιδέες.
4.     Λειτουργία εκθετηρίων με παραδοσιακά ζιτσιώτικα προϊόντα

Η Γιορτή κρασιού πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να εξελίσσεται συνεχώς. Το ευχόμαστε.
Μπράβο σε όλους τους Ζιτσιώτες που βοήθησαν εθελοντικά ώστε να στεφτεί με επιτυχία η γιορτή. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη νεολαία του χωριού μας που φέτος έδωσε βροντερό παρόν. Μακάρι να υπάρξει συνέχεια.
Είναι παρήγορο ότι η τύχη πλέον της γιορτής θα περάσει σε νέους ανθρώπους με νέες ιδέες. Από την πλευρά μου πάντως θα ήθελα να συγχαρώ πρωτίστως τη νεολαία του χωριού μας που έδωσε με την παρουσία της άλλη νότα στη Γιορτή καθώς επίσης και όσους και όσες αφιλοκερδώς εργάστηκαν για να στεφθεί με επιτυχία η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΖΙΤΣΑΣ.
Το χώρο της γιορτής επισκέφτηκαν φέτος περί τα 3500 άτομα.Παρόντες  στη Γιορτή ο απερχόμεος δήμαρχος κ.Ρογκότης  και ο νεοεκλεγής κ. Πλιάκος καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι (πρώην και νυν).
Τους επισκέπτες της γιορτής καλωσόρισε με τα παρακάτω λόγια ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Περικλής Γρίβας.
«Για 33ή χρονιά η Ζίτσα σας καλωσορίζει στη γιορτή κρασιού, στον λόφο του Μοναστηρίου του προφήτη Ηλία βιγλάτορας της Ζίτσας από την ίδρυση του χωριού.
Καλωσορίζουμε τους επίσημους προσκεκλημένους
Τους πιστούς φίλους της γιορτής, τους συνδημότες και τους χωριανούς που για τρεις ολόκληρες δεκαετίες στηρίζουν με την παρουσία τους και την εθελοντική τους προσφορά τη γιορτή κρασιού .
Η Γιορτή μας έχει διπλό σκοπό. Να προβάλει το επώνυμο κρασί της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας που είναι Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας από την ποικιλία σταφυλιών ΝΤΕΜΠΙΝΑ και οινοποιείται από τα τρία οινοποιεία της περιοχής μας Ζοίνος , Γκλίναβου και αδελφών Πράσσου, και δεύτερον να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής μόνιμους και επισκέπτες μια υψηλής ποιότητας διασκέδαση.
Ευχαριστούμε πολύ το Δήμο Ζίτσας υπό την αιγίδα και την οικονομική και τεχνική υποστήριξη του οποίου οργανώνεται η γιορτή μας. Ευχαριστούμε τα οινοποιεία ΖΟΙΝΟΣ και ΓΚΛΙΝΑΒΟΥ, των Αδελφών Πράσσου την ΠΙΝΔΟ , τη ΔΩΔΩΝΗ την εταιρία Νητσιάκου  για τις χορηγίες τους, την Τροχαία Ιωαννίνων, το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς που μας βοήθησαν και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαζικούς φορείς του χωριού μας και στους εθελοντές που οργάνωσαν για τη δική σας διασκέδαση ότι βλέπετε και ότι απολαμβάνετε απόψε σε αυτόν εδώ τον ιερό για τη Ζίτσα χώρο. 
 ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ








Δεν υπάρχουν σχόλια: