Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ



Εκκλησάκι Αγίου Ιωάννη

Πριν από  κάποιους μήνες , συγκεκριμένα  τέλος Αυγούστου , όταν λειτούργησε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στον Ανήλιο , οι παρευρισκόμενοι διαπιστώσαμε υγρασία η οποία οφειλόταν  στην φθορά της στέγης. Έτσι αποφασίστηκε επί τόπου να μαζευτούν χρήματα  και με εθελοντική  εργασία να γίνει  η επιδιόρθωση της στέγης.
Πράγματι  με πρωτοβουλία των γειτόνων, συγκεντρώθηκε  το ποσό που απαιτούνταν για την αγορά των υλικών. Έγινε η παραγγελία, ήρθαν τα υλικά και  ένα  Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη ξεκινήσαμε.
Αρχιμάστορας ο Χρήστος ο Μαγκλογιάννης και με βοηθούς τους : Βασίλη Γρίβα, Μέλτο Κωνσταντάκο, Περικλή Νούλη, Γιάννη Τσέλιο, Αθηνά Γρίβα, Ελένη Κωνσταντάκου, Χριστίνα Καραφέρη η στέγη ξηλώθηκε και κατασκευάστηκε από την αρχή.
Μεγάλη βοήθεια πρόσφερε και ο Γιάννης Η. Μαγκλογιάννης ο οποίος με τον φορτωτή του ανέβασε τας υλικά στη στέγη και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας.
Τέτοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες έχει ανάγκη το χωριό μας. Μακάρι να γίνουν και άλλες παρόμοιες  κινητοποιήσεις.

Άγιος Ιωάννης
Βρίσκεται στο Ανήλιο (ονομασία  γειτονιάς της Ζίτσας) , στη θέση του υπήρχε παλιό ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Με δαπάνη της Αθηνάς Τάτση, ανεγέρθηκε νέο εκκλησάκι στη μνήμη του συζύγου της  Νικολάου, του γιου της Μιχαήλ και των γονέων της. Εφημέριος της Ζίτσας ήταν ο μακαριστός Παπα-Κώστας. Στις 17-9-1987 έγινε η διαμόρφωση του χώρου και στις 25/9/1987 η θεμελίωση . Το εκκλησάκι τελείωσε στις 28/8/1989 οπότε έγιναν και τα εγκαίνιά του.  (  Δημήτριος Χρ. Γύρας «ΖΙΤΣΑ γλωσσάρι και ιστορικά, κοινωνικά, λαογραφικά στοιχεία»)








Δεν υπάρχουν σχόλια: