Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ



Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια της Πινακοθήκης χαρακτικής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  100 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή της ζωγράφου Κώστα Μαλάμου.
Πλήθος κόσμου  ντόπιοι και ξένοι  παραβρέθηκαν στην τελετή  των εγκαινίων η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία , έξω από την Πινακοθήκη.
Από πλευράς επισήμων παρέστησαν οι:
Δήμαρχοι Ζίτσας  και Ιωαννιτών κκ Δ. Ρογκότης  και Φ. Φίλιος, οι βουλευτές κ.κ Σ.Καλογιάννης  και Α. Ασημακοπούλου, ο πρώην υπουργός κ. Α. Φούσας, ο πρώην βουλευτής κ. Μ.Παντούλας. πρώην Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιδήμαρχος κ. Κολιούσης.
Για  τη ζωή , το έργο και τις προσπάθειες που για πολλά χρόνια έκανε  ο  αείμνηστος Κ. Μαλάμος  και  μετέπειτα η κόρη του   για τη δημιουργία αυτής της υπέροχης Πινακοθήκης  αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό της η κόρη  του Κ. Μαλάμου, Έφη, αφού πρώτα ευχαρίστησε  ως οικοδέσποινα τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Περικλής Γρίβας ο οποίος μεταξύ  άλλων τόνισε ότι ο Κώστας  Μαλάμος, ο Χρίστος Δαγκλής,η Χρυσάνθη Ζιτσαία κ.α μας έκαναν περήφανους  γιατί ήταν άνθρωποι δικοί μας και με το έργο τους καταξιώθηκαν ο καθένας στο χώρο του. Ο Κώστας Μαλάμος με την ίδρυση της  Πινακοθήκης  απέδειξε ότι δεν  ήταν μόνο ένας μεγάλος καλλιτέχνης , αλλά και ένας μεγάλος πατριώτης που συνεχώς στη σκέψη του είχε την πολιτιστική ανέλιξη του τόπου του. Οι Ζιτσαίοι για την προσφορά του θα τον ευγνωμονούν εσαεί. Εκ μέρους όλων των Ζιτσαίων ευχαρίστησε  την κυρία Έφη Μαλάμου  για τις μέχρι τώρα άοκνες προσπάθειές της για τη  λειτουργία  και την αξιοποίηση της πινακοθήκης ως εικαστικού κέντρου.
Ακλούθησε  χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ζίτσας κ. Δ. Ρογκότη ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι ο Κάστας Μαλάμος  ήταν ένας μεγάλος πατριώτης  και είχε πάντα μέσα στην καρδιά την αγαπημένη του πατρίδα τη Ζίτσα. Το σώμα του ήταν στην Αθήνα και το μυαλό του εδώ στην όμορφη Ζίτσα όπως έλεγε.
Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και η βουλευτής κ. Α. Ασημακοπούλου.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παυλόπουλος  , ο οποίος διεξοδικά αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες  του Κώστα Μαλάμου από το 1994  μέχρι το θάνατό του  και στη συνέχεια τις προσπάθειες της κόρης του Έφης ώστε το όνειρο του πατέρα της να γίνει σήμερα πραγματικότητα. Και όπως είπε τώρα από ψηλά που βρίσκεται θα νιώθει χαρούμενος γι’ αυτό που γίνεται σήμερα.
Τέλος ο Δήμαρχος κ. Ρογκότης  και η Έφη Μαλάμου έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της πινακοθήκης.
Στον περίβολο της πινακοθήκης  υπήρχε μπουφές με πλούσια εδέσματα προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας και  κρασί προσφορά των οινοποιείων της Ζίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: