Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

ΚΟΥΡΕΜΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΣ)



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «ΚΟΥΡΟΣ»
Κάθε χρόνο το μήνα Μάιο τα πρόβατα έχουν την τιμητική τους. Από παλιά οι κτηνοτρόφοι πήγαιναν ο ένας στον στάβλο του άλλου για να κουρέψουν τα πρόβατά τους. Γινόταν σαν μια μικρή γιορτή, αφού έψηναν και το έριχναν στο φαγοπότι! Ανάλογα με τον αριθμό των προβάτων, ο κούρος κρατούσε από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι. Επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Οι γυναίκες των κτηνοτρόφων μάζευαν τα μαλλιά σε τσουβάλια και ετοίμαζαν το πλουσιοπάροχο γεύμα!
Η διαφορά του χθες με το σήμερα είναι ο τρόπος με τον οποίο γινόταν. Τότε χρησιμοποιούσαν μεγάλα ψαλίδια, ενώ σήμερα ειδικές κουρευτικές μηχανές. Επίσης  πολλοί κτηνοτρόφοι σήμερα παίρνουν και έξτρα άτομα για τον κούρο, επί  πληρωμής φυσικά. Αυτά όπως καταλαβαίνετε μείωσαν και την κούραση των κτηνοτρόφων, αλλά και τον χρόνο που σπαταλούσαν. Βέβαια το καλό φαγητό και το πιοτό προσφέρονται και σήμερα.
Άντε και του χρόνου με υγεία!
Β.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: