Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Επίσκεψη της ΧΕΝ Ιωαννίνων στην Ζίτσα





 Το Σάββατο 30 /3/13  η ομάδα της ΧΕΝ Ιωαννίνων  επισκέφτηκε την Ζίτσα, έχοντας στο πρόγραμμά της δύο διαφορετικές δραστηριότητες. Στην πρώτη, η μεγαλύτερη ομάδα των Μελών της είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Πινακοθήκη χαρακτικής, στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, να απολαύσουν την θέα πίνοντας τον καφέ τους στο καφέ " Μοναστήρι " και να κλείσουν το περίπατό τους αυτό με ένα ποτήρι ζιτσιώτικο κρασί και παραδοσιακές γεύσεις  στον Ξενώνα " Αγνάντι".  Ωραία εικόνα φιλοξενίας και η παρέα από Ζιτσαίες που ευγενικά συνέφαγαν και διασκέδασαν μαζί τους. Στην δεύτερη, μια ομάδα από πέντε κυρίες, σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ,γνώρισαν στα παιδιά την " χαρά της ανάγνωσης."  " Η χαρά της ανάγνωσης" είναι ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα που η ΧΕΝ Ιωαννίνων εφαρμόζει στην παιδική βιβλιοθήκη που διατηρεί στην Μπάφρα  Ιωαννίνων. Το θέμα της ημέρας ήταν η φιλία και η συνεργασία. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά υπέροχο και ο Σύλλογος γονέων σκοπεύει να συνεχίσει την επαφή και την  συνεργασία με την παιδική βιβλιοθήκη της Μπάφρας. Αξίζει πιστεύω,  στο σημείο αυτό, να αναφέρω, για όσους δεν το γνωρίζουν, ποιό ακριβώς είναι το έργο της ΧΕΝ.
 Η ΧΕΝ  είναι γυναικεία οργάνωση που πριν την Μικρασιατική καταστροφή είχε έντονη δραστηριότητα στην Σμύρνη εκπαιδεύοντας τις γυναίκες για την αγορά εργασίας ,κυρίως ως δακτυλογράφους με γνώσεις στη  γαλλική,αγγλική και αραβική, γλώσσα, με αφορμή την  μεγάλη εμπορική ανάπτυξη της περιοχής που είχε ανάγκη από γρήγορες και γλωσσομαθείς γραμματείς.
 Το 1923 όταν έφτασαν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία ,οι   Σμυρνιές χρειάστηκε να στήσουν, στον τόπο που θα ζούσαν πλέον, την  οργάνωση
εκπαιδεύοντας, όχι τώρα πια δακτυλογράφους, αλλά μοδίστρες ,μαγείρισσες, και οικιακές βοηθούς. Ας μην ξεχνάμε πως για  πολλά χρόνια η σχολή Κοινωνικών Λειτουργών ανήκε στην ΧΕΝ Ελλάδος.
Σήμερα η γυναικεία αυτή οργάνωση συνεχίζει να βαδίζει πάνω στις χριστιανικές και  πανανθρώπινες αξίες του αλτρουισμού και εθελοντισμού και νοιάζεται για τα δικαιώματα της γυναίκας ανεξαρτήτως εθνικότητας η θρησκείας,  την εκπαίδευση ,το εργασιακό περιβάλλον ,την υγεία, και οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για την ένταξη των μεταναστριών στην ελληνική πραγματικότητα.
Η ΧΕΝ Ιωαννίνων έχει  εικαστικό και χειροτεχνικό εργαστήρι , ομάδα βιβλίου, κάνει μαθήματα ιταλικών , γυμναστική για γυναίκες, μαθήματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, ενημερωτικές ομιλίες με θέματα γύρω από την οικογένεια και το παιδί,  λειτουργεί με δικά της έξοδα την παιδική βιβλιοθήκη της Μπάφρας, στηρίζει με διάφορες εκδηλώσεις το Άσυλο Ανιάτων και την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Χατζηκώστα ,συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τις φυλακές Σταυρακίου ,το κοινωνικό παντοπωλείο , το χαμόγελο του παιδιού και φυσικά οργανώνει ψυχαγωγικές εκδρομές και περιπάτους .
                                                        
                                                              Βούλα Λεοντίδου- Πλάτωνα
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: