Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ



Την Πέμπτη 19 Ιουλίου στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία τελέστηκε εσπερινός . Ακολούθησε στον περίβολο του μοναστηριού αρτοκλασία και στη συνέχεια με πρωτοβουλία της μοναστηριακής επιτροπής ακολούθησε δείπνο σε όλους όσους παρευρέθηκαν και δεν ήταν λίγοι. Κατά τις εκτιμήσεις της επιτροπής οι παρευρισκόμενοι ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 500 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος κ. Ρογκότης, οι αρχηγοί των παρατάξεων κ.κ Βλέτσας και Βούζας , περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι .
Ο καθηγητής κ. Κυριακίδης  μίλησε για τη ζωή του προφήτη Ηλία .
Εκ μέρους της μοναστηριακής επιτροπής,ο κ. Πέτρος Μίσιος καλωσόρισε τους προσκυνητές με τα παρακάτω:



Πανόραμα μαγευτικό, ψηλά το Μοναστήρι
Και του χωριού μας η χαρά, τ΄ Αηλιά το πανηγύρι.
Με τούτη τη χαρά μέσα από την ποίηση της συγχωριανής μας ποιήτριας Χρυσάνθης Ζιτσαίας, εκ μέρους της Μοναστηριακής Επιτροπής σας καλωσορίζω στην ταπεινή μας αυτή εκδήλωση που έχει σαν σκοπό την επικοινωνία, την αγάπη, το αντάμωμα του ντόπιου  με τον απόδημο Ζιτσιώτη , στοιχείο άλλο να τηρήσουμε και να τιμήσουμε την  παράδοση που ήθελε σ’  αυτόν το χώρο μετά τη λειτουργία να παρατίθεται γεύμα  στους προσκυνητές από τη Ζίτσα και τα γύρω χωριά.
Συντελεστές τούτης της εκδήλωσης και τους οποίους θέλω εκ μέρους της Μοναστηριακής Επιτροπής να ευχαριστήσω είναι:
1)     Για το μαγειρικό επιτελείο: Αρχιμάγειρας για άλλη μια χρονιά ο Δημήτρης ο Κοντονίκας με βοηθούς  τους α) Αδελφούς Αλεξέλη και β) τον Γιάννη Καπρινιώτη΄
2)     Τις κυρίες που προσέφεραν τις νόστιμες ζιτσιώτικες πίτες και αυτές είναι:
Αθανασίου Αλεξάνδρα, Αλεξίου Δήμητρα, Γιούνη Δήμητρα, Γκατζιάνη Χριστίνα, Γρίβα Αθηνά, Γρίβα-Τζώρα Βασιλική, Γρίβα Γλυκερία, Δάλλα Βικτωρία, Εξάρχου Ελευθερία, Καπρινιώτη Αθηνά, Καρακίτσιου Αιμιλία, Καραμπίνα Αγγελική, Καρβέλη Παρασκευή, Κατσουλίδη Μαρία, Κοντογιάννη Αρετή, Κοντονίκα Ευφροσύνη, Κσομά Αφροδίτη, Κωνσταντάκου Ελένη, Κώτσια Κωνσταντίνα, Μαγκλογιάννη Γαλάτεια, Μαγκλογιάννη Ειρήνη, Μαγκλογιάννη Παναγιώτα, Μανούση Αλεξάνδρα, Νίκου Χάιδω, Παπαυγέρη Γαλάτεια, Σκαρμούτσου Αφροδίτη, Τάτση Αγαθή.
3)     Τα οινοποιεία του χωριού μας που προσέφεραν το κρασί,
α) Αδελφών Πράσσου β) Γκλίναβου γ) Συν/στικής οινοποιίας Ζοίνος ΑΕ
Ευχόμαστε να περάσουν αλώβητα την οικονομική κρίση.
4)     Το Δήμο Ζίτσας για όλες τις διευκολύνσεις που μας παρείχε. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γαρδίκο για την υπόσχεση που μας έδωσε, ότι ο Δήμος θα συντάξει σχετική μελέτη για την διαμόρφωση μέρους του εξωτερικού χώρου του Μοναστηριού. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα την έχουμε ώστε αν ανοίξει κάποιο πρόγραμμα να την αξιοποιήσουμε.
5)     Τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Περικλή Γρίβα  ο οποίος με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκε σε κάθε μας αίτημα.
6)     Τον πάντα πρόθυμο για προσφορά Σύλλογο Γυναικών Ζίτσας.
7)     Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζίτσας που με χαρά βλέπουμε να επανεργοποιείται και που απόψε είχαμε τη χαρά να είναι κοντά μας το χορευτικό τμήμα του, που το πλαισιώνουν  μικρά παιδάκια τα οποία απόψε μας παρουσίασαν τις χορευτικές τους ικανότητες. Τους προτείνουμε  να συνεχίσουν, πρέπει να   διατηρήσουμε την παράδοση.
8)     Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κληματιάς που πρόσχαρα μας παραχώρησε ένα σημαντικό αριθμό καθισμάτων.
9)     Τον Αθλητικό και Πολιτιστικό  Σύλλογο Καρίτσας που κάθε χρόνο , έτσι και φέτος μας έδωσε τα τραπέζια του.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους σας που τα δέκα πέντε (15) χρόνια εμπιστευτήκατε και στηρίξατε την Επιτροπή στη δύσκολη αποστολή που όλοι μαζί, όπως είχαμε υποχρέωση,  ξεκινήσαμε για την αναστήλωση και αποκατάσταση τούτου του ιστορικού μνημείου, ώστε σήμερα να είμαστε όλοι μας περίφανοι για το έργο που επιτελέσαμε.
Όμως για όλα υπάρχει αρχή και τέλος και θα πρέπει παντού να γίνεται ανανέωση για να υπάρχει συνέχεια, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Έτσι κι εμείς σαν επιτροπή, επιβάλλεται να δώσουμε την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, σε νέο αίμα, για να υπάρχει  συνέχεια, για να παραμείνει το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Η Ακρόπολη- Ο Παρθενώνας της Ζίτσας.
Και τώρα με την ανοχή σας, επιτρέψατέ μου  να κάνω επιγραμματικά έναν απολογισμό , όχι για να εισπράξουμε τα εύσημα, αλλά έτσι για την ιστορία.
Πέρα λοιπόν από την αναστήλωση, την αποκατάσταση και την ασφάλεια του Μοναστηριού, προσπαθήσαμε , αυτά τα χρόνια να το διατηρήσουμε σε αξιοπρεπή κατάσταση, ώστε αφενός να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάθε εκδήλωσης, αφετέρου να προκαλεί το θαυμασμό  των επισκεπτών που τα τελευταία  χρόνια ήταν πάρα πολλοί και τους οποίους πάντα προσπαθούσαμε στο μέτρο του δυνατού, να τους ενημερώνουμε για την ιστορία του Μοναστηριού, της Ζίτσας και γενικά της περιοχής , γιατί πιστεύουμε ότι αυτοί είναι οι καλλίτεροι πρεσβευτές για τον τόπο μας.
Επίσης η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στην καταγραφή και σε ορισμένες περιπτώσεις, στην διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων του Μοναστηριού.
Σε αυτούς που θα μας διαδεχτούν τους διαβεβαιώνουμε ότι θα τους συμπαρασταθούμε , θα είμαστε πάντα κοντά τους, γιατί αυτόν εδώ το χώρο τον αγαπήσαμε με όλη μας την καρδιά και θέλουμε να υπάρχει συνέχεια. Το αξίζει
Φίλες και φίλοι , αγαπητοί προσκυνητές, αν ανταποκριθήκαμε ή όχι στην αποστολή μας , εσείς θα το κρίνετε , εμείς πιστεύουμε ότι κάναμε το καθήκον μας όπως είχαμε υποχρέωση στην ιστορία αυτού του Μοναστηριού. Για τους επικριτές , όλα αυτά τα χρόνια , η ιερότητα του χώρου, αλλά και η μεγαλοπρέπεια της βραδιάς δεν επιτρέπουν  καμία αναφορά. Ένα μόνο θα πω  και συγχωρέστε με, αν θεωρηθεί ολίγον εγωιστικό. Στην εποχή της αρπαχτής και της ρεμούλας , στην εποχή της ισοπέδωσης των πάντων υπάρχουν ακόμη κάποιοι άνθρωποι  που έχουν και δίνουν περίσσευμα καρδιάς.
Χρόνια σας  Πολλά, να είστε όλοι καλά.







Κλείνοντας με ένα  ποίημα της αείμνηστης συγχωριανής μας, της δασκάλας ποιήτριας και συγγραφέα Δέσπως Καρβέλη.

Φίλοι καλωσορίσατε στον Αη-Λια της Ζίτσας
σε τούτο το όμορφο βουνό, το δεντροκυκλωμένο
όπου φυσάει λεύτερο το μυρωμένο αγέρι
πανέμορφο, βαθύσκιωτο, βουνό μου αντρειωμένο.

Κι αν σε ληστέψαν οι καιροί τα δέντρα σου γιγάντια
υψώνονται, πανέμορφα και παίζουνε τ΄ αηδόνια
που από βραδύς δροσίζονται και το ταχύ λαλούνε
και στήνουν ερωτιάρικα καλέσματα στα κλώνια.

Φίλοι μας κοντοχωριανοί και σεις ξενοτοπίτες
εδώ που απόψε σμίξανε , χαρά που ΄χουν τα μάτια
να βλέπουν , να γλυκοθωρούν και να καλογνωρίζουν
ρίζες παλιές, αγέραστες μ’ ολάνθιστα κλωνάρια.


Χρόνια πολλά και να είστε όλοι καλά.






Δεν υπάρχουν σχόλια: