Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΖΙΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Διεπαγγελματικού Συνδέσμου οίνουΟΠΑΠ (Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας ποιότητας) στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.

Στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας που περιλαμβάνει τις κτηματικές περιοχές Κληματιάς, Καρίτσας, Ζίτσας, Πρωτόππαπα, Λιγοψάς και Γαβρισιών σήμερα δεν ασκείται από κανέναν καμία πολιτική. Δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο όργανο το οποίο θα αποφασίζει και θα προτείνει διάφορες πολιτικές και δράσεις που θα αφορούν στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας σταφυλιών σε ικανή ποσότητα και οίνων ανωτέρας ποιότητας οι οποίοι θα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στον ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς.

Παλαιότερα στην Ελληνική αγορά υπήρχαν πολλά ελληνικά κρασιά και λίγα εισαγόμενα. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Μια επίσκεψη σε γειτονικό πολυκατάστημα θα μας πείσει ότι ο μόνος τρόπος να ανταγωνιστούμε ως περιοχή την ποικιλία των οίνων που υπάρχουν στην ελληνική και διεθνή αγορά είναι η παραγωγή ποιοτικών οίνων. Έμφαση λοιπόν στην ποιότητα. Αυτός θα είναι ο σκοπός της διεπαγγελματικής οργάνωσης: Η παραγωγή σωστής πρώτης ύλης (σταφυλιών) για να παραχθεί ποιοτικός οίνος που θα πωλείται στην αγορά σε καλές τιμές ώστε οι παραγωγοί και οι οινοποιοί να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Σε αυτόν τον Σύνδεσμο πρέπει να συμμετέχουν οι παραγωγοί, οι μεταποιητές (οινοποιεία), οι έμποροι, οι καταναλωτές και φυσικά ο Δήμος. Αν αποφασιστεί η οργάνωση να γίνει περιφερειακή τότε θα πρέπει να συμμετέχει και εκπρόσωπος της δ/νσης Γεωργίας της Περιφέρειας. Για να πραγματοποιήσουμε τον προαναφερθέντα σκοπό ο διεπαγγελματικός σύνδεσμος πρέπει να προτείνει και να επιδιώξει τα παρακάτω:

Α) Αναδασμό στην οριοθετημένη ζώνη. Προπολεμικά στη ζώνη καλλιεργούνταν 60000 στρέμματα με αμπέλια. Σήμερα που διαθέτουμε τόσα μηχανικά μέσα και πολλές εργασίες στο αμπέλι γίνονται γρηγορότερα και ευκολότερα, στη ζώνη καλλιεργούνται περίπου 2500 στρέμματα. Ένας αναδασμός θα έδινε νέες εκτάσεις για καλλιέργεια και η ζώνη θα αποκτούσε ένα κρίσιμο μέγεθος με δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές.

Β) Εκχώρηση δικαιωμάτων φύτευσης σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια. Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει στα πλαίσια της Κ.Α.Π.(Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Θα πρέπει να ασκείται πίεση στην εκάστοτε κεντρική εξουσία ώστε να εξασφαλίζονται δικαιώματα φύτευσης για όσους θέλουν να κάνουν καινούριο αμπέλι.

Γ)Ανάπτυξη μηχανισμού τεχνικής στήριξης των παραγωγών ώστε με την καθοδήγηση των γεωπόνων να γνωρίζουν τι κάνουν, πότε το κάνουν πώς το κάνουν και γιατί το κάνουν. Πρέπει ο παραγωγός να έχει έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τη θρέψη(λιπάνσεις), την καταπολέμηση των ασθενειών και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στον αμπελώνα.

Δ) Προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των αμπελιών της ζώνης και της βιολογικής γεωργίας για ικανό αριθμό παραγωγών

Ε) Επειδή τα καιρικά φαινόμενα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αμπελώνα και στην εμφάνιση ασθενειών(περονόσπορου, ωιδίου, βοτρύτη κ.τ.λ.) σε συνεργασία με το τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρέπει να αναπτυχθεί σύστημα τοπικών προγνώσεων ώστε οι παραγωγοί να έχουν έγκαιρη πληροφόρηση για να παρέμβουν με τους κατάλληλους ψεκασμούς.

ΣΤ) Πρέπει να στηριχθεί η πρόταση για ένταξη της ποικιλίας << Βλάχικο>> στους οίνους ΟΠΑΠ.

Ζ) Οργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων (γιορτή κρασιού, γευσιγνωσία, διαγωνισμοί κ.τ.λ.) για την προβολή και προώθηση των τοπικών οίνων.

Στο εξωτερικό ιδίως στη Γαλλία οι διεπαγγελματικές οργανώσεις οίνου έγιναν αμέσως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με παρεμβάσεις στην παραγωγή και στην εμπορία των οίνων. Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση αμπέλου και οίνου που την συγκροτούν η ΚΕΟΣΟΕ , ο ΣΕΟ(Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) και ιδιωτικές επιχειρήσεις .Γιατί στην περιοχή δεν έγινε μέχρι σήμερα κανένα βήμα? Η απάντηση είναι απλή. Το 1998 με το σχέδιο Καποδίστριας η ζώνη με αποφάσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων διασπάστηκε σε τρία μέρη. Τώρα με τον Καλλικράτη, που ολόκληρη η αμπελουργική ζώνη είναι υπό την σκέπη του Δήμου που του χάρισε και το όνομά της , είναι πλέον καιρός παραγωγοί, οινοποιεία και Δήμος να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε σοβαρά τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

Το 1994 ο κ. Κούσουλας διακεκριμένος επιστήμονας γεωπόνος που έκανε στη Ζίτσα σεμινάριο στους αμπελουργούς είπε: Αν οι παραγωγοί της ζώνης ήξεραν τι έγραψαν ως σχόλια για τους οίνους της περιοχής μας γευσιγνώστες διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας ,που με μια γνώμη τους καθορίζουν στη διεθνή αγορά τις τιμές των οίνων, δεν θα άφηναν ούτε ένα τετραγ. μέτρο γης που να μη φυτέψουν μια ΝΤΕΜΠΙΝΑ .

Ζίτσα 28 Ιουλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: