Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΖΙΤΣΑΣ



Ελληνικές Ποικιλίες - «Ντεμπίνα»

Ζωηρή και παραγωγική

Εικάζεται ότι έχει ιταλική καταγωγή, καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας και μας δίνει λευκά κρασιά μέτριας οξύτητας με πλούσιο άρωμα.

Η πρώτη Ζίτσα ήταν ένα ροζέ ημίξηρο, λιγότερο ή περισσότερο αεριούχο κρασί που προέκυπτε από την οινοποίηση της λευκής Ντεμπίνας και των ερυθρών Μπεκιάρι και Βλάχικο.

Ο αεριούχος χαρακτήρας του ήταν καθαρά θέμα τύχης και οφειλόταν στο ότι οι κλιματολογικές συνθήκες, το μικροκλίμα της περιοχής, δεν άφηναν τα σταφύλια να ωριμάσουν εντελώς. Τι να κάνουν οι αμπελουργοί; Αναγκάστηκαν να σηκώνουν τις κλάρες του αμπελιού και να τις δένουν προς τα πάνω, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένα στον ήλιο τα τσαμπιά, για να ωριμάζουν περισσότερο.Αυτά ωρίμαζαν, βέβαια, αλλά ο μούστος που έδιναν είχε τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα που δεν προλάβαινε να ζυμωθεί πριν αρχίσουν να φυσάνε οι κρύοι αέρηδες από την Πίνδο - οι οποίοι σήμαιναν τη λήξη της ζύμωσης. Σταματούσε, λοιπόν, αναγκαστικά η φυσική διαδικασία και ξανάρχιζε την άνοιξη με άφθονο ανθρακικό αέριο που σιγά - σιγά και εμπειρικά οι οινοποιοί της Ζίτσας έμαθαν να εγκλωβίζουν στα βαρέλια τους και να το διατηρούν μέχρι να καταναλώσουν όλο το κρασί.

Όσο για το ροζέ χρώμα; Οφειλόταν στο ότι δεν έμπαιναν στον κόπο να χωρίσουν τα λευκά από τα κόκκινα σταφύλια - τα οινοποιούσαν μάλιστα με τις φλούδες και τα τσάμπουρα. Το κρασί αυτό σπάνια περνούσε τα όρια του νομού Ιωαννίνων. Δεν άντεχε, άλλωστε, στις μεταφορές.

Σήμερα, η περιοχή έχει Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ) μόνο για τα λευκά ξηρά κρασιά από Ντεμπίνα, η οποία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων (από τον 7ο τουλάχιστον αιώνα), σε έξι χωριά που περιλαμβάνονται στην αμπελουργική ζώνη: Ζίτσα, Πρωτόπαπα, Καρίτσα, Λιγοψιά, Κληματιά, Γαβρίσιοι. Αναφέρεται επίσης με το συνώνυμο Ζίτσα που προέρχεται από την εν λόγω περιοχή.

Το όνομα Ντεμπίνα κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το ιταλικό «de vino» -που σημαίνει σταφύλι του κρασιού - και αυτός είναι ο λόγος που εικάζεται ότι έχει ιταλική προέλευση. Απαντάται και σε άλλες περιoχές, όχι όμως σε τόσο μεγάλη έκταση. Σημαντική καλλιέργεια Ντεμπίνας γίνεται στην περιοχή της Τσαρίτσανης. Καταλαμβάνει συνολικά μια έκταση περίπου 7.500 στρεμμάτων.

Ως ποικιλία προσαρμόζεται εύκολα σε εδάφη πτωχά, ξηρά και ασβεστώδη. Καλλιεργείται σε 700 υψόμετρο σε αβαθή ασβεστολιθικά εδάφη, με μικροκλίμα που επηρεάζεται από τις θαλάσσιες αύρες που φτάνουν στην περιοχή μέσα από τα περάσματα που χάραξε ο Θύαμης κοντά στις όχθες του Καλαμά. Τα πλούσια σε κάλιο εδάφη προσδίδουν αντοχή στις ασθένειες και ειδικότερα στο ωίδιο, εξασφαλίζοντας συγχρόνως την καλή ωρίμαση.

Οι αμπελώνες είναι εγκατεστημένοι με μεσημβρινή κατεύθυνση απαλλαγμένοι από υγρασίες την περίοδο του καλοκαιριού και από ψυχρά ρεύματα την περίοδο του χειμώνα. Η ντεμπίνα είναι ποικιλία πολύ ζωηρή και εύρωστη, η οποία μάλιστα σε υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα δεν παρουσιάζει μείωση στην ποιότητα των σταφυλιών, όπως συμβαίνει σε άλλες ποικιλίες. Το σταφύλι είναι κυλινδροκωνικό πυκνόρωγο, με μήκος γύρω στα 21 εκατοστά. Η ρώγα είναι μεσαίου μεγέθους, σφαιρική, με κιτρινοπράσινο χρώμα, μαλακή σάρκα, γλυκιά έως λίγο υπόξινη, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα προσφιλή στις σφήκες.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ

Καλλιεργείται κυρίως στη Ζίτσα και σποραδικά σε κάποιους άλλους νομούς και καλύπτει συνολικά έκταση μόλις 7.500 στρεμμάτων.
Ζωηρό, σχετικά ανθεκτικό και παραγωγικό φυτό.
Ρώγες κιτρινοπράσινες, μαλακιές και γλυκιές.
Η άνθηση ξεκινά τον Απρίλη και ο τρύγος γίνεται προς το τέλος του Σεπτέμβρη.
Η Ντεμπίνα δίνει λευκά κρασιά ξηρά, ξηρά ημιαφρώδη και ημίγλυκα ημιαφρώδη, μέτριας οξύτητας, πλούσια αρωματικά.

Οι οίνοι ΟΠΑΠ Ζίτσα είναι:
Λευκός Ξηρός, με ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάγχαρα 183 γρ./λίτρο με ονομασία Ζίτσα.
Ξηρός ημιαφρώδης και ημιαφρώδης ημίγλυκος, επίσης με ονομασία Ζίτσα.
Επίσης, μπορούν να παραχθούν ξηροί επιτραπέζιοι οίνοι είτε μόνο από Ντεμπίνα είτε σε ανάμειξη με οποιαδήποτε άλλη και ο Τοπικός Οίνος Ιωαννίνων.

Στην περιοχή της Ζίτσας υπάρχουν τα οινοποιεία:Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Ζοινος ΑΕ , Κτήμα Γκλίναβος, Οινοποιείο Αφων Πράσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: