Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΖΙΤΣΑΣ










ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Στις19 Ιουλίου στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία τελέστηκε εσπερινός . Ακολούθησε στον περίβολο του μοναστηριού αρτοκλασία και στη συνέχεια με πρωτοβουλία της μοναστηριακής επιτροπής ακολούθησε δείπνο σε όλους όσους παρευρέθηκαν και δεν ήταν λίγοι. Κατά τις εκτιμήσεις της επιτροπής οι παρευρισκόμενοι ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 500 άτομα.
Για άλλη μια φορά αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης , όλα ήταν άψογα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η διανομή στους προσκυνητές το καλαίσθητο έντυπο με την περιληπτική ιστορία του Μοναστηριού, ήταν κάτι το πρωτότυπο.

Αγαπητοί προσκυνητές,
Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι από τα παλαιότερα και αξιολογότερα ιστορικά μvηµεία της περιοχής µας.
Ιδιαίτερα το καθολικό παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για μεταβυζαντινό κτίσμα του 160υ αιώνα.
Κτίστηκε από τον Ιερομόναχο Αθανάσιο και ιστορήθηκε
το 1657 - 1658 από τους αγιογράφους Ιωάννη, Δημήτριο και Γεώργιο Γράµοστα.
Ο Νάρθηκας κτίστηκε από τον Ηγούμενο Έξαpxo και ιστορήθηκε από τους Καπεσοβίτες Ιωάννη και Αναστάσιο Αvαγvώστη.
Την ίδια περίπου εποχή χρονολογείται και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ρωσικής κατασκευής, µε ωραία Βημόθυρα και τις Δεσποτικές εικόνες.
Είχε μεγάλη κτηµατική περιουσία στη Ζίτσα και στα Γιάvvεvα, διέθετε δε και πλούσια μετόχια στη Βλαχία.
Υπήρξε τροφός και δημιουργός μεγάλων ΙεραρχώνΕυεργετών και Εθνικών ανδρών, όπως ο Πατριάρχης Ιερεµίας Α, ο Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας Δοσίθεος
Φιλίτης, ο Επίσκοπος Βουζαίου Κωv/vος, ο συµµαρτυρήσας μετά του Ρήγα Φεραίου, Δημήτριος Νικολίδης κ.ά.
Εστία εθνικής δράσης και φάρος εκπαιδευτικός απόκληρων και κατατρεγμένων.

Το απαράμιλλο της τοποθεσίας του Μοναστηριού, που έμεινε σ' αυτό την 12ην και 13ην Οκτωβρίου το 1809, ενέπνευσε τον μεγάλο ρομαντικό ποιητή και φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα που την εξύμνησε µε έξοχο τρόπο στις στροφές του ποιήματός του "Το
προσκύνημα του Τσάιλντ ΧάρολντΙΙ•
Δυστυχώς οι οικονομικές περιπέτειες, σε συνδυασμό µε την ανελέητη επενέργεια του χρόνου, οδήγησαν σε παρακμή την πάλαι ποτέ ακμάζουσα Μονή.
'Ένα μεγάλο μέρος του κτιριακού της ιστού κατέρρευσε, πλην της εκκλησίας, που ο χρόνος τη σεβάστηκε, άφησε ωστόσο έντονα τα σημάδια του επάνω της (ρωγμές, καταστροφή τοιχογραφιών κλπ.).
Τα τελευταία χρόνια, µε τις προσφορές των Ζιτσαίων και όχι µόνο, επιτελέστηκαν σημαντικές αναστηλωτικές και ανακαινιστικές εργασίες, που κινούνται στην
κατεύθυνση της αποκατάστασης της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου.
Χρειάζεται βέβαια να γίνουν πολλά ακόμα, κυρίως στο καθολικό το οποίο όπως προαναφέραμε παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Πιστεύουμε όμως, µε τη συμπαράσταση όλων µας, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία θα γίνει και πάλι της Ζίτσας εγκαλλώπισμα, τόπος προσκυνήματος, αλλά και
πόλος τουριστικής έλξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: