Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ



Πινακοθήκη
Η Δημοτική Πινακοθήκη Ζίτσας Ίδρυμα Κώστα Μαλάμου αποτελεί όραμα του συνδεδεμένου μέσω στενών οικογενειακών δεσμών με τη Ζίτσα του σημαντικού Νεοέλληνα ζωγράφου Κώστα Μαλάμου (1913-2007). Εκείνος δώρισε στη Ζίτσα που αγαπούσε ιδιαίτερα, μεγάλο αριθμό χαρακτικών έργων, τα οποία συγκέντρωνε για πολλά χρόνια. Έτσι, στη συλλογή του αντιπροσωπεύονται με ενδιαφέροντα έργα οι επιφανέστεροι Έλληνες ζωγράφοι και χαράκτες του 19ου και 20ου αιώνα, καθιστώντας την πινακοθήκη αυτή αξιόλογο στο είδος του πολιτιστικό ίδρυμα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, ώντας η πρώτη εν Ελλάδι Δημοτική Χαρακτική Πινακοθήκη.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται αποτελείται από δύο ορόφους. Στο ισόγειο φιλοξενούνται χαρακτικά έργα γνωστών καλυτεχνών όπως του Ν. Οικονομόπουλου, Δ. Γαλλάνη, Γ. Κεφαλληνού, Χ. Καλντέμη, Γ. Τσαρούχη και Β. Κατράκη ενώ στον τοίχο της σκάλας που οδηγεί στον πρώτο όροφο φιλοξενείται ίσως ο πιο ενδιαφέρον πίνακας της πινακοθήκης. Εμπνευσμένος λοιπόν, ο Κ. Μαλάμος από το Γάλλο ζωγράφο Gustave Courbet (1819-1877) Ζωγράφισε την ομαδική προσωπογραφία στην οποία εικονίζονται ομότεχνοι που σπούδασαν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κατά τη δεκαετία του 30'. Η ομαδική αυτή προσωπογραφία αποτελεί το συνδετικό κρίκο των καλλιτεχνών των οποίων τα έργα εκτίθενται στην πινακοθήκη. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται μια αίθουσα αποκλειστικά αφιερωμένη στον Ζιτσαίο ζωγράφο Χρίστο Δαγκλή. Η αίθουσα εγκαινιάσθηκε έπειτα από προσωπική επιθυμία του ίδιου του Κ. Μαλάμου. Στον ίδιο όροφο υπάρχουν ακόμη τρεις αίθουσες που φιλοξενούν έργα διαφόρων ελλήνων καλλιτεχνών.
Ο δεύτερος όροφος αποτελείται από μία αποθήκη στην οποία διατηρούνται έργα που δεν εκτίθενται στην πινακοθήκη και από μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ο χώρος που σήμερα αποτελεί την αποθήκη φιλοδοξεί να μετατραπεί, με την προσθήκη ενός μηχανήματος χαρακτικής σε ένα εργαστήρι που ως σκοπό θα έχει την εκμάθηση, από έμπειρο τεχνικό, της χαρακτικής τέχνης σε παιδία. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων βρίσκονται διάφορα βιβλία-συλλογές των καλλιτεχνών των οποίων έργα εκτίθενται στην πινακοθήκη και χρησιμοποιείται για την ενασχόληση των παιδιών με τη ζωγραφική με το πέρας της ξενάγησής τους αλλά και για άλλους σκοπούς όπως για παράδειγμα την φιλοξενία διαφόρων συσκέψεων και συγκεντρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: