Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Λειτουργία και αρτοκλασία στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας

 

Όπως  συνηθίζεται κάθε χρόνο  λειτούργησε το Σάββατο    17 Αυγούστου το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στη Γούβα. Στο τέλος της θείας λειτουργίας  ακολούθησε αρτοκλασία.

Ανακαινισμένο , με την οικονομική στήριξη συγχωριανών μας , με καινούρια στέγη , ταβάνι και σκέπαστρο ,φρεσκοβαμμένο και με διαμορφωμένο τον περιβάλλοντα χώρο , δέχτηκε τους πιστούς.  Αρκετοί  συγχωριανοί  μας   κατηφόρισαν  προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, λιγότεροι όμως από προηγούμενες χρονιές.

Οι κάτοχοι των γειτονικών κτημάτων ,  και πιστοί από το χωριό μας φρόντισαν  για τα σχετικά κεράσματα , γλυκά , αλμυρά , αναψυκτικά και ποτά.

Ας είναι καλά όσοι φρόντισαν  για όλα αυτά και του χρόνου  να ξανανταμώσουμε .

 Υ/Γ : Το εξωκλήσι, ένα μικρό μονόχωρο κτίσμα, βρίσκεται νότια της Ζίτσας και σηματοδοτεί την περιοχή που είναι χτισμένο.

 Από προφορικές μαρτυρίες  μαθαίνουμε ότι  ο κτήτορας  αυτής της εκκλησίας ήταν ο Αναστάσιος Σταμούλης, ο οποίος στην περιοχή αυτή είχε κτήματα. Αργότερα ο Κώστας Σταμούλης συγγενής του Αναστασίου, το έτος 1988 ανακαίνισε το υπάρχον κτίσμα . Έτσι το εκκλησάκι έγινε μεγαλύτερο  και ψηλότερο το δάπεδό του. Τις μεταφορές αφιλοκερδώς ανέλαβε με το τρακτέρ  του ο Λουκάς Παπάζογλου. Εφημέριος του χωριού μας ήταν ο Παπα- Κώστας.   Αργότερα  την επιμέλειά της είχε ο Γιάννης Σλήτας . Σήμερα  τη φροντίδα της έχουν  συγχωριανοί μας που έχουν κτήματα  γύρω από την εκκλησία.

 Η εκκλησία λειτουργεί κάθε χρόνο  την Τρίτη του Αγίου Πνεύματος

 

 
















Δεν υπάρχουν σχόλια: