Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡ ΩΝΑ

 


Στο πανέμορφο Μοναστήρι μας έγινε χθες ο εσπερινός για την γιορτή του Αηλιός. Με ένα φεγγάρι λαμπερό να ταξιδεύει στον καλοκαιρινό ουρανό και να χρυσώνει τις πυκνές φυλλωσιές των αιωνόβιων δέντρων  και ένα δροσερό αεράκι να φτάνει

 λυτρωτικό και ν "αγιαζει" τον τόπο και τις ψυχές.  Συγχρόνως τιμήσαμε, με αφιερωματική έκθεση, τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, που το πέρασμά του από την Ζίτσα το 1809 και το λυρικό του ποίημα ,που εξυμνεί τον θαυμαστό της ορίζοντα, έδωσε στο μικρό μας τόπο φήμη και  αίγλη , παρακινώντας τους περιηγητές της εποχής εκείνης να την επισκέπτονται και να γράφουν γι αυτήν.Τα εκθέματα  ήταν ευγενική προσφορά του  Ζιτσαίου αρχιτέκτονα  και πρώην δημάρχου Ιωαννιτών κ. Τάσου Παπασταύρου και της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών και τους ευχαριστούμε.

Η Μοναστηριακή επιτροπή στο τέλος της εκδήλωσης  προσέφερε δείπνο στους  χωριανούς, κάνοντας το αντάμωμα συγκινητικά όμορφο και γλυκό .

Την εκδήλωση χαιρέτησαν : Ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Κ.  Κίτσιος, η Αντιδήμαρχος κ.

Μπαλάφα. Παρέστησαν  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ  Π. Γρίβας,  Σ. Πάικας και Η. Αγόρος. Οικοδεσπότης ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Σπύρος Παντούλας. Διαβάστηκε μήνυμα  της Προέδρου της Βυρωνικής Εταιρίας Μεσολογγίου  κ.  Ρόζας  Φλώρου.

Για την εκδήλωση απέστειλε μήνυμα και ο συγχωριανός μας κ. Λάμπρος Δρόσος , το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Και του χρόνου με υγεία να ανταμώσουμε ξανά στο Μοναστήρι μας!

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΛΑΜΠΡΟΥ ΔΡΟΣΟΥ ΕΠ’ ΕΚΑΙΡΙΑ  ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ  ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

20 του Ιούλη σήμερα με τραυματικές τις εμπειρίες για τη χώρα «Δεν ξεχνώ», είναι ωστόσο και μέρα γιορτής, το γιορτάσι της Ζίτσας (του Αη Λιος), που ξεκινά με τους εωθινούς ψαλμούς και ύμνους δοξαστικούς  για να μετακινηθεί  στα μεσημεριανά  και βραδινά κλαρίνα και βιολιά, που αλλάζουν το «χαβά» μιας ταραγμένης κοινωνίας και αναζητούν κάτι από τα παλιά  για την όποια αναγέννησή τους. 

Συνεπίκουρο και τούτο! πρωτοπόρα και ευαίσθητη όπως πάντα προς τα βυζαντινορθόδοξα  μνημεία η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει ήδη αναθέσει  σε εξειδικευμένο συνεργείο μηχανικών τη συμπλήρωση της εγκεκριμένης ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού μελέτης  Σωτηρίας του Καθολικού του Αη Λια, ώστε να εκπονηθεί η επί  μέρους στατική μελέτη  του Καθολικού, με την προσδοκία και βεβαιότητα ότι η αναστήλωσή του δεν θα βραδύνει, καθώς είναι μια ιστορία που έρχεται ως αίτημα από την 27-1-2015 και μέλλει να πραγματωθεί στους τωρινούς  δύσκολους καιρούς .

Έτσι, η δική μας Μονή και ο δικός μας Προφήτης Ηλίας, για πολλά χρόνια μπροστά θα διαλάμπει στη Ζιτσιώτικη ενδοχώρα μέσα από την έννοια της εθνικής, πολιτιστικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής μας συνέχειας, εκεί άλλωστε ακουμπά και κάθε έννοια του νέου Ελληνισμού.

Η πίστη για την αναγέννηση της Ζίτσας είναι το όραμα του καθενός  μας. Μπορούμε!

Το λίγο των πολλών συναθροίζεται και γίνεται μεγάλο.

Χρόνια πολλά

ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΖ. ΔΡΟΣΟΣ

 

 






















Δεν υπάρχουν σχόλια: