Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 


Την Τρίτη  20 Φεβρουαρίου  στο συλλαλητήριο των αγροτών που έγινε στο Σύνταγμα πήραν μέρος , ο Αμπελουργικός  Σύλλογος  μαζί με τον Αγροκτηνοτροφικό  Σύλλογο Ζίτσας για να  ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους άλλους  αγρότες και κτηνοτρόφους  ενάντια στην ακρίβεια που  μαστίζει το κλάδο τους , αλλά και να διεκδικήσουν  τα αυτονόητα δηλ. μείωση κόστους παραγωγής των προϊόντων τους, να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις λόγω των καταστροφών που έχει υποστεί η σοδειά τους,  Είναι  αγώνας επιβίωσης  των αγροτών  και πρέπει η πολιτεία να ενσκήψει και να αφουγκραστεί τα δίκαια αιτήματα των αγροτών αν θέλουμε να μπει φρένο στην ερήμωση των χωριών μας .

Η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποφέρει από τις χαμηλές τιμές προϊόντων που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές) έχουν οδηγήσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας σε απόγνωση. Επιπλέον, οι φυσικές καταστροφές που συνέβησαν φέτος (πλημμύρες, πυρκαγιές) επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες, μιας και πολλές αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά ολόκληρα, καταστράφηκαν ολοσχερώς χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση στα αιτήματα των αγροτών με αποτέλεσμα να βλέπουν την παραγωγή τους να περιορίζεται, τα έσοδά τους να μειώνονται προς όφελος των εμπόρων και των μεσαζόντων και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις ανάγκες διαβίωσής τους. Πράγμα που σημαίνει την συρρίκνωση του πληθυσμού και την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ήπειρος που ήδη μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της έχει μεταναστεύσει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: