Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας



Όπως κάθε χρόνο  συνηθίζεται λειτούργησε το Σάββατο    5 Αυγούστου το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στη Γούβα.

Ανακαινισμένο , με την οικονομική στήριξη συγχωριανών μας , με καινούρια στέγη , ταβάνι και σκέπαστρο ,φρεσκοβαμμένο και με διαμορφωμένο τον περιβάλλοντα χώρο , δέχτηκε τους πιστούς. Φέτος  είδαμε με μεγάλη χαρά αρκετούς συγχωριανούς  μας  να κατηφορίζουν προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

Οι κάτοχοι των γειτονικών κτημάτων ,  και πιστοί από το χωριό μας φρόντισαν  για τα σχετικά κεράσματα , γλυκά , αλμυρά , αναψυκτικά και ποτά.

Ας είναι καλά όσοι φρόντισαν  για όλα αυτά και του χρόνου  να ξανανταμώσουμε .

 Υ/Γ : Το εξωκλήσι, ένα μικρό μονόχωρο κτίσμα, βρίσκεται νότια της Ζίτσας και σηματοδοτεί την περιοχή που είναι χτισμένο.

 Από προφορικές μαρτυρίες  μαθαίνουμε ότι  ο κτήτορας  αυτής της εκκλησίας ήταν ο Αναστάσιος Σταμούλης, ο οποίος στην περιοχή αυτή είχε κτήματα. Αργότερα ο Κώστας Σταμούλης συγγενής του Αναστασίου, το έτος 1988 ανακαίνισε το υπάρχον κτίσμα . Έτσι το εκκλησάκι έγινε μεγαλύτερο  και ψηλότερο το δάπεδό του. Τις μεταφορές αφιλοκερδώς ανέλαβε με το τρακτέρ  του ο Λουκάς Παπάζογλου. Εφημέριος του χωριού μας ήταν ο Παπα- Κώστας.   Αργότερα  την επιμέλειά της είχε ο Γιάννης Σλήτας . Σήμερα  τη φροντίδα της έχουν  συγχωριανοί μας που έχουν κτήματα  γύρω από την εκκλησία.

 Η εκκλησία λειτουργεί κάθε χρόνο  την Τρίτη του Αγίου Πνεύματος

 








Δεν υπάρχουν σχόλια: