Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Το εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών γιορτάζει

 


 


Την παραμονή της εορτή των, στον κατανυκτικό εσπερινό που έγινε εκεί , όπως και  στην πανηγυρική θεία λειτουργία ανήμερα  της εορτής των  ,πάντα με την φροντίδα και το μεράκι των γυναικών της γειτονιάς ,συν τοις άλλοις, θαυμάσαμε και την εξαιρετική δουλειά που έγινε για τον καθαρισμό και την συντήρηση του τοιχογραφικού διάκοσμου του κυρίως ναού . Πανέμορφες αγιογραφίες, απαλά χρώματα ,ντελικάτες γραμμές, γλυκές μορφές μαζί και η  αίσθηση του θείου που σε πλησιάζει, είναι αυτά που αποκομίζει ο επισκέπτης εδώ . Στο υπέρθυρο του κυρίως ναού φαίνεται  πλέον καθαρά πως ο ναός αγιογραφήθηκε το 1649 από τον Κωνσταντίνο εκ Λινοτοπίου Καστοριάς.

    Του καθαρισμού των  αγιογραφιών προηγήθηκαν :  Εκσκαφή μέχρι το βάθος των θεμελίων περιμετρικά του ναού και κατασκευή αποστραγγιστικού αύλακα (τρενάζ) με την τοποθέτηση των κατάλληλων υλικών και υδραυλικού συστήματος, ώστε να απομακρύνονται τα νερά της βροχής.   

Καθαρισμός της εξωτερικής τοιχοποιίας από τα παλιά επιχρίσματα και  αρμολογήματα σε βάθος περίπου 10 εκ.  και κατασκευάστηκε νέο αρμολόγημα με το κατάλληλο υλικό, πράγμα που μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με την πρώτη ματιά, και  αλλαγή της κλήσης της πλακόστρωσης από τη μεριά του Παιδικού Σταθμού, για να μην εισχωρούν τα νερά στα θεμέλια του ναού.    

 Όλες οι παραπάνω εργασίες που έγιναν με τις υποδείξεις και την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων  ήταν  χρονοβόρες και  αρκετά δαπανηρές και πραγματοποιήθηκαν  χάριν του ενδιαφέροντος των Ζιτσαίων, και θα προστατεύουν για πολλά-πολλά χρόνια το ναό από την υγρασία και τη φθορά.                                                                                                                                      Τέλος με την συνδρομή του Δήμου Ζίτσας ολοκληρώθηκαν οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αφορούν στην πλακόστρωση του περιβάλλοντος χώρου και των σκαλοπατιών που οδηγούν στο χώρο του ναού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα πρέπει να πούμε στον ιερέα και την εκκλησιαστική επιτροπή  στον συγχωριανό μας κ. Λάμπρο Δρόσο για το ενδιαφέρον και τις άοκνες προσπάθειες του, στη  Μπάγκειο  Επιτροπή   για την οικονομική  στήριξη και  πιο πολύ σε όλους τους συγχωριανούς μας που βοήθησαν με κάθε τρόπο ώστε να  φτάσουμε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα και να ευχηθούμε πως σύντομα και ο Ναός της Παναγίας στον Μεγάλο Μαχαλά να τύχει  της ίδιας μέριμνας και προσοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: