Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σμηναγού Σακελλαρίου Γιάννη στα Βίλλια



Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας – Ερυθρών και Οινόης οργάνωσε για όγδοη   συνεχή χρονιά  εκδήλωση αφιερωμένη στο σμηναγό    Σακελλαρίου  Ιωάννη του Αριστοτέλους ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 2 Νοεμβρίου  1940 υπερασπιζόμενος ως αρχηγός σχηματισμού την πόλη των Ιωαννίνων.   Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο του ήρωα στα Βίλια. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

1.  Τρισάγιο στο Μνημείο του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου

 2. Ομιλίες- χαιρετισμοί

 3 . Κατάθεση στεφάνων

 4. .Ενός λεπτού σιγή

 5. Εθνικός ύμνος

 Η  Αδελφότητα  δια του προέδρου της   έδωσε το παρόν  στις εκδηλώσεις , ύστερα από πρόσκληση  του Δημάρχου  Μάνδρας- Ειδυλλίας ,Ερυθρών και Οινόης κ. Χρήστου Στάθη  για να τιμήσει τον ήρωα του ΄40.

  Την εκδήλωση χαιρέτησε  Ο Δήμαρχος  κ.  Χρήστος Στάθης, και  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βιλλίων κ Κώστας Μακρυνώρης .

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γιάννης Τσέλιος  στο σύντομο χαιρετισμό του είπε:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι , εδώ  στα Βίλλια, μπροστά στην προτομή του Ήρωα  Γιάννη Σακελλαρίου, μεταφέροντας εκ μέρους των συγχωριανών , του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και του Προέδρου της κοινότητας Περικλή Νούλη, μήνυμα βαθιάς αναγνώρισης , σεβασμού και τιμής στη μνήμη του Σμηναγού Σακελλαρίου.

Στη συνέχεια  ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ζίτσας.

Χαιρετισμός Δημάρχου Ζίτσας

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε να με προσκαλέσετε στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνετε για το συμπατριώτη σας Σμηναγό Σακελλαρίου ο οποίος το Νοέμβριο του 1940 δεν υπέκυψε στην αριθμητική υπεροχή των Ιταλών κατακτητών και με αυταπάρνηση, αυτοθυσία και άκαμπτο φρόνημα έπραξε στο ακέραιο του καθήκον του και  θυσίασε τη ζωή του αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον τόπο μας, στο Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας. 

Θα ήθελα πολύ αυτή τη μέρα να βρίσκομαι κοντά σας και να τιμούμε όλοι μαζί τον ήρωά μας. Με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, αποτίνουμε φόρο τιμής στο Σμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου καθώς και σε όλους εκείνους που στο πέρασμα των χρόνων,  αγωνίστηκαν  και θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Είναι όλοι τους, σύμβολα ηρωισμού, γενναιότητας, εθνικής συνείδησης και εθνικής μνήμης.

Είναι χρέος μας, λοιπόν, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους για τις επόμενες γενιές, ιδιαίτερα σήμερα που η επικρατούσα κατάσταση δοκιμάζει τις αξίες και την ιστορική μας μνήμη και κληρονομιά.

Με το σημείωμά μου αυτό, σας μεταφέρω επίσης το μήνυμα των κατοίκων του Δήμου Ζίτσας.   Μήνυμα βαθιάς αναγνώρισης, σεβασμού και τιμής στη μνήμη του Σμηναγού Σακελλαρίου. Ενώνουμε μαζί σας τη φωνή μας και εκφράζουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας.

«Γιατί», όπως λέει και ο Περικλής, «στους δοξασμένους άνδρες τάφος είναι κάθε γωνιά της γης, και την ύπαρξή τους δεν τη φανερώνει μόνο η επιγραφή μιας στήλης σε κάποια γωνιά της πατρίδας, αλλά διατηρείται η ανάμνηση του ηρωισμού τους και στα ξένα, σκαλισμένη όχι σε κάποιο έργο τέχνης, αλλά στην καρδιά καθενός ανθρώπου».

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Μιχάλης Πλιάκος, Δήμαρχος Ζίτσας

 

Στεφάνια κατέθεσαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Κώτσηρας , ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Δήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης  , ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Μακρυνώρης, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, η Αδελφότητά μας κ.α

 Στην εκδήλωση παρέστησαν : Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ.  Γεώργιος Κώτσηρας,   ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο δήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης , ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής  , ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Μακρυνώρης, στρατιωτικοί εκπρόσωποι των τριών όπλων , Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι , πρώην δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων     και  πλήθος κόσμου.

 

 













 




Δεν υπάρχουν σχόλια: