Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΖΙΤΣΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, να μας θυμίζει τη μεγάλη διαδήλωση των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857 διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Από τότε και μέχρι σήμερα, έπειτα από πολλούς αγώνες για ισότιμη κοινωνική και οικονομική μεταχείριση, η γυναίκα κατάφερε να σταθεί επάξια στην κοινωνία και να ξεχωρίσει. Κατάφερε να κυβερνά χώρες, επιχειρήσεις και να εξασκεί επαγγέλματα που θεωρούταν ανδρικά, είτε στην επιστήμη, στην πολιτική, στην τέχνη.
Ο Σύλλογος Γυναικών Ζίτσας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε κλίμα γιορτινό και συγκινητικό, τιμώντας και φέτος γυναίκες για το ήθος, την πνευματικότητα, τον εθελοντισμό και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Οι άνθρωποι που βραβεύονται δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μεγάλοι και σπουδαίοι, αλλά να παραδειγματιζόμαστε από τις πράξεις τους και τα όσα προσφέρουν.
Τιμούμε την Άννα Μαρία Γκλίναβου ως επιστήμονα , σύζυγο, μάνα, γιαγιά! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία, σπούδασε Γλωσσολογία και Λογοτεχνία και μιλάει πέντε γλώσσες Σουηδικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και πολύ καλά Ελληνικά! Παντρεμένη με τον Λευτέρη Γκλίναβο, απέκτησαν 3 παιδιά τον Θωμά και την Κατερίνα και έχουν 4 εγγόνια. Πρόεδρος στον Ελληνοσουηδικό Σύλλογο παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στους Έλληνες συνταξιούχους που εργάστηκαν στη Σουηδία. Στο πρόσωπό της τιμούμε και το οινοποιείο Γκλίναβος, που μαζί με τα άλλα δυο οινοποιεία Ζοίνος και Πράσσος έχουν κάνει γνωστό το όνομα της Ζίτσας παγκοσμίως!
Δίνοντας της τον λόγο, η κ. Άννα Μαρία, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Σύλλογο Γυναικών για την τιμή αυτή και μιλώντας για τη ζωή της, ερχόμενη μετανάστρια στην Ελλάδα, τόνισε τις δυσκολίες προσαρμογής της λόγω άλλης κουλτούρας, άλλων συνθηκών, αλλά, όπως είπε, όταν υπάρχει αγάπη, τα πάντα γίνονται!
Τιμούμε την ομάδα των γυναικών του Συλλόγου μας που συμμετείχαν στην καταγραφή των τραγουδιών και των χορών της περιοχής της Ζίτσας, στο βιβλίο-cd που εκδόθηκε το 2002!
Την κυρία Φρόσω Κοντονίκα, ως πρωτοτραγουδίστρια στο βιβλίο-cd, για την προσφορά της στην καταγραφή των τραγουδιών και χορών και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!
Συγκινητική η στιγμή όταν η κ. Φρόσω, αφού παρέλαβε την τιμητική της πλακέτα, μας τραγούδησε την "παπαδούλα" και άκρως συγκινημένη αφιέρωσε την πλακέτα της στις γυναίκες που δεν είναι πια στη ζωή!
Τιμούμε και την κυρία Φλωρεντία Δρόσου, ως το παλαιότερο μέλος του Συλλόγου μας και για την προσφορά της στην καταγραφή των τραγουδιών και χορών της περιοχής στο βιβλίο-cd! Για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωσή μας.
Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος των Πολιτιστικών του Δήμου Ζίτσας κ. Γεωργούλη, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Νούλης, ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας και νυν υποψήφιος στο Δήμο Ιωαννιτών κ. Μιχάλης, η Διευθύντρια του Ιδρύματος "¨Ελένη Γύρα" κ. Γκογκάκη και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, ο κ. Μητς Μήτσης, ιδρυτής του λαογραφικού μουσείου στην Καρίτσα.
Η βραδιά συνεχίστηκε με πολύ χορό από όλες τις κυρίες που μας έκαναν την τιμή να έρθουν στην εκδήλωσή μας! Με την ορχήστρα του Τάσου Χούσου στο κλαρίνο το γλέντι συνεχίστηκε με αμείωτο κέφι μέχρι αργά!
Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η αποψινή μας εκδήλωση! Τον Δήμο Ζίτσας που στηρίζει πάντα τις όποιες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, την Αντιδήμαρχο  κ.Γεωργούλη για τις πλακέτες που έφτιαξε για τις τιμώμενες κυρίες, τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας κ.Γρίβα για τη στήριξη και τον Πρόεδρό μας κ. Νούλη για τη βοήθειά του!
Να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς που πρόσφεραν προϊόντα των επιχειρήσεών τους: Βίκος, Δωδώνη, Πίνδος, Χήτος, Οινοποιείο Γκλίναβος, Οινοποιείο Ζοίνος και όλους όσους πρόσφεραν δώρα για τη λαχειοφόρο μας!

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις γυναίκες!
Πάντα δυνατές και δημιουργικές να είμαστε και να μη ξεχνάμε ότι η καθεμιά μας είναι ξεχωριστή και μοναδική!!  




























Δεν υπάρχουν σχόλια: