Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΦΙΛΙΤΗ

  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  8/2/2019,  η προκήρυξη  από το Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων ( Πινδάρου 15 Αθήνα τ.κ 10673 , τηλ . 210 3612370,) προκειμένου να τύχουν υποτροφίας τρεις  φοιτητές ή σπουδαστές από το κληροδότημα Αναστασίου Φιλίτη για το ακαδημαϊκό έτος  2018-2019.
  Δικαιολογητικά που απαιτούνται:
1. Αίτηση προς το Σύλλογο  προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης  όπου να εμφαίνεται ότι ο/η υποψήφιο/α κατάγεται από την κοινότητα Ζίτσας ή την πόλη των Ιωαννίνων.
3. Πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας  ή επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού της Εφορίας  και επικυρωμένο αντίγραφο   Ε9 του υποψηφίου, εάν υπάρχει, και της οικογένειάς του  προκειμένου να ελεγχθεί  η οικονομική του κατάσταση. Επιλέξιμοι για υποτροφία είναι οι κατά προτεραιότητα οικονομικά  ασθενέστεροι υποψήφιοι.
4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599 ότι δεν λαμβάνει υποτροφία από άλλη πηγή.
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599 εάν υπάρχουν άλλα μέλη της οικογένειας που  σπουδάζουν, των οποίων  η κατοικία δεν συμπίπτει με την οικογενειακή . Επίσης να αναγράφεται ο αριθμός των μελών, αν λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή  και ο τόπος κατοικίας.
6. Βεβαίωση εγγραφής σε κρατικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ με αναλυτική βαθμολογία  της εισαγωγής ( ατομικό δελτίο επιτυχίας), προαγωγικής του προηγουμένου έτους εξέτασης και απολυτήριο λυκείου.
7. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου που πρέπει να είναι λευκό και να έχει  εκδοθεί τρεις μήνες το πολύ προ της υποβολής  της προτάσεως προς χορήγηση υποτροφίας.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να παραλαμβάνουν τον τύπο αιτήσεως από τα γραφεία του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων.( Πινδάρου 15 Αθήνα τ.κ 10673 , τηλ . 210 3612370,)
Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 2.000, 00 € ετησίως.
 Οι ενδιαφερόμενοι  καλούνται να υποβάλλουν  μέχρι  την 29η Μαρτίου 2019 τα παραπάνω δικαιολογητικά.
Μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και την επιλογή των υποτρόφων θα αναρτηθεί ο σχετικός πίνακας  στα γραφεία του Συλλόγου  προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα  υποβολής ενστάσεων μέσα σε προθεσμία 10 ημερών.
Περισσότερες πληροφορίες  στο τηλέφωνο του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων. (210 3612370)


 Βιογραφικό  Αναστασίου Φιλίτη


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Δ. ΦΙΛΙΤΗΣ

 Ο Αναστάσιος Φιλίτης γεννήθηκε το 1793 στη Ζίτσα από γονείς Ζιτσαίους, το Δημήτριο και την  Αγγελική Φιλίτη. Προφανώς φοίτησε στα σχολεία της γενέτειρας αρχικά, αφού ήταν ήδη 15 ετών όταν αναχώρησε για Βουκουρέστι  και στη συνέχεια στο Ελληνικό Λύκειο Βουκουρεστίου. Αργότερα προσανατολίστηκε σε ανώτερες σπουδές και με υποτροφία του θείου του Δοσιθέου Φιλίτη, κατά πληροφορία που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί, σπούδασε νομικά στην Πίζα, έλαβε δε το πτυχίο του στις 15 Ιουνίου του 1829. Μετά  το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στο Βουκουρέστι, όπου σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος.
Σύμφωνα με το Νικόλαο Ξυλάνη κατά τη διάρκεια του βίου του ουδέποτε εξεδήλωσεν  ενδιαφέρον δια την ιδίαν του πατρίδα ουδέ διατέλει εις  σχέσεις  μετά των εν Ρουμανία Ζιτσαίων. Εντούτοις , ως εξάγεται  εκ της διαθήκης του, εις το βάθος της καρδίας εκρύπτετο  η ενθερμωτάτη  προς την Ελληνικήν πατρίδα αγάπη.
Το Κληροδότημα του Αναστασίου Δ. Φιλίτη διατέθηκε βασικά για υποτροφίες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα  σε νέους  από τη γενέτειρα Ζίτσα  και την κοινότητα Ιωαννίνων για συνέχιση  των σπουδών τους (  αφορά εξ ημισείας τις δύο κοινότητες). Διαχειριστής του κεφαλαίου του ορισμένου  για υποτροφίες ορίστηκε  ο Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων. Επιπροσθέτως ο Αν. Φιλίτης άφησε 600  ΚΒ φλωριά στη Σχολή Ζίτσας, με τον όρο να αγοραστεί  από τους εκτελεστές ακίνητο κτήμα στα Ιωάννινα, το εισόδημα  του οποίου να χρησιμεύει  προς διδασκαλίαν των εν τη μνησθείση Σχολή  εκπαιδευομένων ,  που δεν τηρήθηκε, γιατί οι εκτελεστές προτίμησαν  να καταθέσουν στην τράπεζα το ποσόν, οι τόκοι του οποίου , ανερχόμενοι σε 25 εικοσόφραγκα περίπου, άρχισαν να καταβάλλονται από της 1ης Ιανουαρίου 1887. Ας σημειωθεί πως το κληροδότημα το προορισμένο για υποτροφίες άρχισε να λειτουργεί μόλις το 1886, τρία χρόνια μετά το θάνατο του διαθέτη, επισυμβάντα  στο Βουκουρέστι στις 10-12-1883 (η διαθήκη είχε συνταχθεί νωρίτερα, το 1875 και τροποποιηθεί ελαφρά το 1878) λόγω δικαστικών αγώνων με τους κληρονόμους, που επίσης κατέληξαν  σε συμβιβασμό. Σύμφωνα με το συμβιβαστικό συμβόλαιο , από το εισόδημα που ο Αναστάσιος Φιλίτης κατέλιπε με τη διαθήκη του στο Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων το 1/3  θα λάβουν  οι συγγενείς και τα υπόλοιπα 2/3 θα περιέλθουν αμέσως στο Σύλλογο, προκειμένου να εκτελεστούν πληρέστατα οι θελήσεις  του διαθέτη. Το εισόδημα ή οι τόκοι των χρημάτων , τα οποία θα σταλώσιν εις τον Σύλλογον θα χρησιμεύση εξ ημισείας  προς εκπαίδευσιν νέων  εκ Ζίτσης και Ιωαννίνων, μηδενός των δύο Δήμων  δυναμένου ν’ αντιποιήται  τα δικαιώματα του άλλου. Τούτο τυγχάνει εν αυτώ τω πνεύματι της διαθήκης, η δε παρούσα πράξις εξηγεί απλώς την διάταξιν περί ης ο λόγος.
(πηγή: Θεοδώρου Δ. Κοσμά, «Η Ζίτσα του 19ου  αιώνα. Γένεση και εξέλιξη του εκπαιδευτικού φαινομένου {1778-1913}»




Δεν υπάρχουν σχόλια: