Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σμηναγού Σακελλαρίου Γιάννη στα Βίλλια





Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας οργάνωσε για πέμπτη   συνεχή χρονιά  εκδήλωση αφιερωμένη στο σμηναγό    Σακελλαρίου  Ιωάννη του Αριστοτέλους ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 2 Νοεμβρίου  1940 υπερασπιζόμενος ως αρχηγός σχηματισμού την πόλη των Ιωαννίνων.   Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο του ήρωα στα Βίλια. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
1.  Τρισάγιο στο Μνημείο του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου
 2. Χαιρετισμός  της Δημάρχου Μάνδρας - Ειδυλλίας κ. Ιωάννας Κριεκούκη 
 3. Ομιλίες- χαιρετισμοί
 4. Κατάθεση στεφάνων
 5.Ενός λεπτού σιγή
 6. Εθνικός ύμνος




Αντιπροσωπεία της Αδελφότητας  έδωσε το παρόν  στις εκδηλώσεις , ύστερα από πρόσκληση  της Δημάρχου  Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Ιωάννας Κριεκούκη για να τιμήσει τον ήρωα του ΄40.
 Ο ταμίας της Αδελφότητας κ. Φώτης Μαντάς κατέθεσε  στεφάνι  στη μνήμη  του  Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου.
Μίλησαν για τον Ιωάννη Σακελλαρίου  η Δήμαρχος  Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βιλλίων κ  Γκιόκας, και  ο προσκληθείς πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ζίτσας κ. Πέτρος Μίσιος , ο οποίος ήταν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας   των  όσων  συνέβησαν εκείνη την ημέρα πριν από 78 χρόνια στον ουρανό της Ζίτσας.Ακολουθεί η ομιλία του.


ΟΜΙΛΙΑ  ΠΕΤΡΟΥ ΜΙΣΙΟΥ ΣΤΑ ΒΙΛΛΙΑ
Κυρία Δήμαρχος, κυρίες και κύριοι
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι για δεύτερη φορά, εδώ  στα Βίλλια, μπροστά στην προτομή του Ήρωα  Γιάννη Σακελλαρίου. Μάλιστα  η συγκίνησή μου  είναι διπλή, διότι υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας  του ηρωισμού  και της αυτοθυσίας του. Δεν σας κρύβω  ότι, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια  από τότε, είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου ο πόνος και η απογοήτευση  όταν την ημέρα εκείνη διαπιστώσαμε ότι το αεροπλάνο  που έπεσε στα μέρη μας κατά την αερομαχία , ήταν ελληνικό και όχι ιταλικό όπως αρχικά νομίσαμε.
Ο τιμώμενος σήμερα ήρωας Γιάννης Σακελλαρίου δεν είναι για μας ξένος, τον θεωρούμε δικό μας παιδί, τον θεωρούμε  σάρκα από την ίδια μας την σάρκα.  Η τιμή , η αγάπη και η συναισθηματική φόρτιση που νιώθω σήμερα εδώ μπροστά στην προτομή, του δικού σας, αλλά και του δικού μας Γιάννη Σακελλαρίου  , αυτόν που εσείς γεννήσατε κι εμείς που τον  κρατάμε λαμπάδα αναμμένη, είναι ξεχωριστή.
Γιάννη Σακελλαρίου για μας  δεν είσαι νεκρός, γιατί , όπως γράφει κάπου ο  Παλαμάς , Νεκρός είναι όποιος γέρνει  στην κλίνη της  αρρώστιας και πάει και δεν γερνά, όμως του ήρωα η ζωή ποτέ της δεν τελειώνει  και από τη στιγμή που πέφτει αθάνατη αρχινά.
Και ο ήρωας Γιάννης Σακελλαρίου θα μείνει  αθάνατος.












































περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: