Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Δήμαρχο Ζίτσας


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, με τον Δήμαρχο Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκο. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών ότι θα αξιοποιήσει την χρηματοδότηση που προβλέπει η σχετική πρόσκληση του «ΦιλόΔημος ΙΙ» για την αναβάθμιση Παιδικών Χαρών (συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ για τους Δήμους όλης της χώρας), εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις επερχόμενες προσκλήσεις για την ενίσχυση έργων ύδρευσης  και ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τα προγράμματα που υλοποιούνται, επισημαίνοντας ότι λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες των δήμων.

Ακολούθησε μια εκτεταμένη συζήτηση για θέματα των περιοχών εντός των ορίων του Δήμου Ζίτσας, ενώ η δημοτική Αρχή ζήτησε να εξεταστούν οι δυνατότητες ενισχύσεων από το υπουργείο για διάφορα έργα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το υπουργείο δίνει έμφαση σε έργα μικρής κλίμακας που έχουν όμως μεγάλη σημασία για τους κατοίκους στους δήμους που υλοποιούνται, καθώς μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Αυτά τα έργα έχουν, ωστόσο και έντονη αναπτυξιακή διάσταση, καθώς αθροιστικά συνιστούν  ικανό μέγεθος, ενώ  απαντούν στην ανάγκη αναβάθμισης υποδομών που μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία.

Τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», προβλέπουν 740 εκατ. ευρώ για τους ΟΤΑ το 2018, εκ των οποίων 180 εκατ. ευρώ βρίσκονται ήδη στη διάθεση των δήμων για αγορά μηχανημάτων έργων, συντήρηση των σχολείων και αναβάθμιση Παιδικών Χαρών. Το «ΦιλόΔημος Ι» με πόρους 500 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μπορεί να επεκταθεί σε 2 δισ. ευρώ σε βάθος  πενταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: