Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σμηναγού Σακελλαρίου Γιάννη στα Βίλλια




Την Κυριακή 5Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας οργάνωσε για τέταρτη   συνεχή χρονιά  εκδήλωση αφιερωμένη στο σμηναγό    Σακελλαρίου  Ιωάννη του Αριστοτέλους ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 2 Νοεμβρίου  1940 υπερασπιζόμενος ως αρχηγός σχηματισμού την πόλη των Ιωαννίνων.   Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο του ήρωα στα Βίλια. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
1.  Τρισάγιο στο Μνημείο του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου
 2. Χαιρετισμός  της Δημάρχου Μάνδρας - Ειδυλλίας κ. Ιωάννας Κριεκούκη 
 3. Ομιλίες- χαιρετισμοί
 4. Κατάθεση στεφάνων
 5.Ενός λεπτού σιγή
 6. Εθνικός ύμνος


Αντιπροσωπεία της Αδελφότητας  έδωσε το παρόν  στις εκδηλώσεις , ύστερα από πρόσκληση  της Δημάρχου  Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Ιωάννας Κριεκούκη για να τιμήσει τον ήρωα του ΄40.
 Ο ταμίας της Αδελφότητας κ. Φώτης Μαντάς κατέθεσε  στεφάνι  στη μνήμη  του  Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου.
Μίλησαν για τον Ιωάννη Σακελλαρίου  η Δήμαρχος  Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βιλλίων κ  Γκιόκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Αττικής κ. Φαρμάκης.

 Εκ μέρους της Αδελφότητας  μίλησε  ο πρόεδρος  της  κ Γιάννης Τσέλιος, ο οποίος    αφού ευχαρίστησε τη Δήμαρχο Μάνδρας- Ειδυλλίας   για την τιμητική πρόσκληση που μας έστειλε ,   στο   σύντομο χαιρετισμό  του είπε:

 «Ήρθαμε  εδώ σήμερα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ήρωα Ιωάννη Σακελλαρίου που έπεσε υπέρ βωμών και εστιών , πράττοντας το ύψιστο καθήκον προς την πατρίδα.
Και εμείς πριν μερικές μέρες  στο τόπο θυσίας  σε μια σεμνή τελετή που οργάνωσαν από κοινού ο Δήμος , η τοπική κοινότητα και οι φορείς τιμήσαμε με τον δέοντα  σεβασμό τον ήρωα  Σακελαρίου.
Στο σημείο  αυτό θα σα διαβάσω μερικές  σειρές από μαρτυρίες  ανθρώπων που είδαν  με τα μάτια τους να εξελίσσεται   στον ουρανό της Ζίτσας και των περιχώρων η αερομαχία.
Μισή ώρα κράτησε αυτή η άνιση αερομαχία! Φαίνεται πως ο αεροπόρος μας τραυματίστηκε σοβαρά και προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση, αλλά τα Ιταλικά τον σφυροκοπούσαν μέχρι που καρφώθηκε στο έδαφος, λίγο πιο κάτω από το Μοναστήρι των Πατέρων!!!
            Στο σημείο της πτώσης έτρεξαν άνδρες και παλικάρια από τις Κουτρουλάδες, το Λίθινο και τη Ζίτσα για να βρουν τον ήρωα υποσμηναγό μας μισοκαμένο, γιατί το αεροπλάνο του είχε πάρει φωτιά!..
            Τον πήραν και τον έφεραν εδώ σ’ αυτό το χωριό, όπου και τον έθαψαν στο Νεκροταφείο δίπλα από την εκκλησία!
 Εδώ θα ήθελα   θα σταθώ   στο μεγαλείο  ψυχής  του πατέρα του  Αριστοτέλη Σακελαρίου ο οποίος με μάτια δακρυσμένα  όταν παρευρέθηκε σε μνημόσυνο  που έγινε στο χωριό μας  είπε τούτα τα λόγια:
 «Το χρωστούσαμε στην Ελλάδα!.. Δέχομαι συγχαρητήρια σαν Έλληνας και συλλυπητήρια σαν πατέρας!!!
Στο χωριό  Κουτρουλάδες στήθηκε  η προτομή του και τα αποκαλυπτήριά της έγιναν τον Αύγουστο του 1990 για να τιμηθεί ο ήρωας υποσμηναγός!
            Τα αποκαλυπτήρια τα τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι, κάτοικοι των γύρω χωριών, αντιπρόσωποι από το δήμο Βιλίων και ανάμεσά τους  συγγενείς  του υποσμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου!
            Το χωριό , Κουτρουλάδες  πέρα από τον τάφο που του πρόσφερε για να τον αναπαύσει, έδωσε και το επώνυμό του για να τον θυμάται και για να τον τιμήσει και από Κουτρουλάδες ονομάζεται πλέον Σακελλαρικό!..
Εμείς σαν Σύλλογος  θα κάνουμε προσπάθεια ώστε   στο σημείο που έγινε η θυσία να τοποθετηθεί  μαχητικό αεροσκάφος για να θυμίζει τον ήρωα. Για το σκοπό θα έρθουμε σε επαφή με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία  ούτως ώστε  αυτό να γίνει πραγματικότητα και θα σας καλέσουμε  να παρευρεθείτε όταν αυτό  γίνει .
Αιωνία σου η μνήμη
Ήρωά μας Υποσμηναγέ Ιωάννη Σακελλαρίου!















Δεν υπάρχουν σχόλια: