Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Το αρχοντικό Παπασταύρου στη Λάρισα






 Η Αμαλία και ο Κωνσταντίνος Παπασταύρου στον κήπο του σπιτιού τους. Δεξιά η οικιακή βοηθός και αριστερά πιθανόν η μητέρα της Αμαλίας. Φωτογραφία του 1910 περίπου. Από το φωτογραφικό αρχείο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.


 του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ (Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ)

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα κείμενα[1] αρκετά στοιχεία για την γνωστή οικογένεια Παπασταύρου της Λάρισας. Την σπουδαία και μαχητική Αμαλία Χρυσοχόου και τον φαρμακοποιό σύζυγό της Κωνσταντίνο Παπασταύρου. Και οι δύο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Ζίτσα της Ηπείρου και κάτω από ορισμένες συνθήκες βρέθηκαν στη Λάρισα, γνωρίσθηκαν και παντρεύτηκαν. Είχε τονισθεί τότε το μεγάλο και όμορφο αρχοντικό που είχε κτίσει ο Κων. Παπασταύρου στη συμβολή των σημερινών οδών Παπασταύρου και Ρούσβελτ. Όμως πέρα από διάχυτες γραπτές πληροφορίες σε παλιές εφημερίδες και μία φωτογραφία της Λάρισας του Στέφανου Στουρνάρα, παρμένη το 1910 από τον μιναρέ του Γενί Τζαμί, όπου διακρίνεται σε απόσταση μέρος της οπίσθιας πλευράς του, δεν γνωρίζαμε περισσότερα.
Δύο γεγονότα όμως μας υποχρεώνουν να επανέλθουμε πάλι στην οικογένεια Παπασταύρου. Το πρώτο είναι η εντόπιση στα αρχεία του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας μιας φωτογραφίας του ζεύγους στην αυλή του σπιτιού τους. Το δεύτερο είναι μία συζήτηση με τον αειθαλή επίτιμο δικηγόρο της πόλεώς μας και ιστορικό ερευνητή Φοίβο Καζάκη[2], ο οποίος κατά την παιδική του ηλικία έπαιζε στην τεράστια αυλή του σπιτιού της οικογένειας Παπασταύρου και μάλιστα είχε αποκτήσει την εύνοια της Αμαλίας. Με τη βοήθεια των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το αρχοντικό τους που βρισκόταν στον κεντρικό τομέα της Λάρισας.......
περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: