Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Η Ήπειρος του Κώστα Μαλάμου

Μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής για την Ήπειρο με έργα του Κώστα Μαλάμου (1913-2007) φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων έως και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση, η οποία εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την καθιέρωση του πολιτιστικού θεσμού «Ηπειρωτικά» από τον δήμο Ιωαννιτών, αποτελεί καρπό δημιουργικής συνεργασίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, του Ομίλου Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ και του Μουσείου Μπενάκη.
Στη Δημοτική Πινακοθήκη αναπτύσσονται έργα που φιλοτεχνήθηκαν για την εικονογράφηση του ημερολογίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, έτους 1972, με θέματα από την Ήπειρο. Η πλούσια συλλογή έργων τέχνης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για την εικονογράφηση ημερολογίων της περιόδου 1956 - 2011, δείγμα υψηλού επιπέδου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, το 2011, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη αξιοποίηση και ανάδειξή της.
Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Κώστα Μαλάμου είναι η συνέχεια των αναζητήσεων, η θεματική πολλαπλότητα, η στυλιστική ειλικρίνεια και η συνέπεια των διατυπώσεων. Σ’ αυτές τις συνεχείς αναζητήσεις του, η Ήπειρος είναι διαρκώς παρούσα με πολλαπλή θεματογραφία. Η ανθρώπινη παρουσία, ο φυσικός χώρος, η συνάντηση με το παρελθόν και το παρόν, η ιστορία και η ζωή, η αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, υπεισέρχονται στο έργο του και αποτελούν τον στέρεο συνδετικό κρίκο της αρραγούς σχέσης με τις ρίζες του.
Η έκθεση «Η Ήπειρος του Κώστα Μαλάμου» συνοψίζει εικαστικά όλα τα προαναφερόμενα και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας ύμνος στην πολυαγαπημένη του Ήπειρο.
Με τον παραστατικό χάρτη της περιοχής αποτυπώνει τα κύρια ιστορικά και άλλα χαρακτηριστικά της. Με έργα από την μακραίωνη ιστορία της Ηπείρου μας ταξιδεύει στο Κοινό των Ηπειρωτών, στη Δωδώνη με το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας, στην αρχαία Νικόπολη, τέκνο της νίκης και της αυτοκρατορικής μέθης, στη βυζαντινή περίοδο με την εκκλησία της Βλαχέρνας Άρτας και στο μεσαιωνικό κάστρο των Ρωγών. Η καθημερινή ζωή καταγράφεται με έργα από την αγροτική και ποιμενική ζωή των κατοίκων (Σαρακατσάνικη καλύβα, Γυρισμός στο χωριό, Βοσκός) και από άλλες πτυχές της καθημερινότητας (Λαϊκή φορεσιά Μετσόβου, παραδοσιακό πηγάδι στο Μαργαρίτι). Η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά βρίσκει τη θέση της στα έργα με το γιαννιώτικο αρχοντικό, το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, το περίφημο γεφύρι του Κόκορη στην περιοχή Ζαγορίου, το παραδοσιακό κουρείο στην Πάργα, την πλατεία Κόνιτσας και τα παραδοσιακά χωριά του Ζαγορίου Αρίστη, Καπέσοβο, Πάπιγκο. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου αποτυπώνεται σε πολλές και υπέροχες τοπιογραφίες, οι οποίες αξίζει να αναφέρονται στις εξαιρετικές στιγμές της ελληνικής τοπιογραφίας, (Μπαίνοντας στα Γιάννενα, Λίμνη Παμβώτιδα, Αχέροντας και Σούλι, Κοιλάδα Αώου, Τύμφη, Βοτονόσι, Ζυγός-διάσελο της Πίνδου, Πανόραμα από την Πίνδο, Πίνδος-σπηλιά της Νύφης, Γύρω από το Μέτσοβο, Κουτσουπιά, Θαλασσινά τοπία της Πάργας, Καρνάγιο).
Από μια τέτοια καταγραφή δε θα μπορούσε να λείπει η Ζίτσα, τόπος καταγωγής τού Κώστα Μαλάμου, όπου έζησε τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του, τον οποίο επέλεξε και ως τελευταία κατοικία του. Το ιστορικό μοναστήρι του Αϊ-Λια, ένα από τα καλύτερα έργα του, επιλέχθηκε να κοσμήσει την αφίσα και την πρόσκληση της έκθεσης ως ελάχιστη αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του στην Ήπειρο, ιδιαίτερα στα Γιάννενα και στη Ζίτσα όπου ίδρυσε αντίστοιχα τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και την Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας.

Οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι, Παρασκευή 8 το πρωί με 9 το βράδυ και Κυριακή 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο είναι κλειστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: