Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Εορτασμός του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου-Μνημόσυνο ευεργετών


Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάστηκε στο χωριό μας η εορτή του Αγίου Νικολάου. Την παραμονή έγινε ο καθιερωμένος εσπερινός με αρτοκλασία.  Ακολούθησε στην Καλλιθέα τσάι  με σπιτικά γλυκά από την Εκκλησιαστική Επιτροπή, το Σύλλογο Γυναικών και το Κ.Α.Π.Η  .
Tην επομένη τελέστηκε θεία λειτουργία  και στο τέλος ακολούθησε μνημόσυνο των ευεργετών της εκκλησίας και της κοινότητας Ζίτσας, με ένα λιτό δίσκο με ζιτσιώτικο σιτάρι και με απέραντο σεβασμό για όλα αυτά που κληροδότησαν στη γενέθλια γη.
 Ακολούθησε  στο Πνευματικό Κέντρο  εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας , η Τοπική Κοινότητα  και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις,   στα πλαίσια του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Νικολάου και της ημέρας Ευεργετών και περιλάμβανε   ομιλία για την Ευεργεσία και στη συνέχεια θεατρική παράσταση από τους μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις  με τίτλο  «Ο ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΓΕΣΙΑ»

Παρόντες στην εκδήλωση ο δήμαρχος κ. Μιχάλης  Πλιάκος, ο Ιερέας του χωριού μας, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Στέφανος, πρώην δήμαρχοι , δημοτικοί σύμβουλοι , οι τοπικές αρχές, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Περικλής Νούλης, οι Δ/ντές των Σχολείων  ,εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων ,
, ο Αστυνομικός Διοικητής κος Μάτζιος, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών κος Γκλίναβος, ο πρώην Δήμαρχος Ανατολής κος Εμμανουηλίδης ,
οι κόρες του  ευεργέτη  της Ζίτσας Θανάση Βαδόκα,  Γιολάντα και Άρτεμις και  η εγγονή του  Μίρκα. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου κατάμεστη από χωριανούς και φίλους της Ζίτσας.  Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Στέφανος . Χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος κ. Πλιάκος . Στη συνέχεια  μίλησε η διευθύντρια του Γυμνασίου Ζίτσας κ. Σταύρου Δήμητρα (η ομιλία  δημοσιεύεται παρακάτω ). Ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Στέφανος  αναφέρθηκε  εν συντομία  για  τους ευεργέτες του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου  .
 Ειδικότερα αναφέρθηκε στους  εκ Ζίτσης  ευεργέτες , οι οποίοι ήταν:
 
Οι αείμνηστοι  ευεργέτες  της Ζίτσας

1.Κωνστάντιος Φιλίτης
2. Δοσίθεος   Φιλίτης
3. Δημήτριος Φιλίτης
4. Αναστάσιος Φιλίτης
5. Σιλβέστρος Φιλίτης
6. Δημήτριος Ζιτσαίος
7. Αναστάσιος Γουδίνος
8. Μιχαήλ Τυροκόμος
9. Χριστόδουλος Μανούσης
10. Νικόλαος Γύρας
11. Παναγιώτης Ζέρβας
12. Χριστόδουλος Μπουτάτης
13. Μιχαήλ Κατσουλίδης
14. Νικόλαος  Εμμανουήλ
15. Βασίλειος Σιλελής
16. Αναστάσιος Γάγαλης
17. Μιχαήλ Σκουρογιάννης
18. Νικόλαος Ξυλάνης
19. Σωτήριος Πράσσος
20. Δημήτριος και Ελένη Λιόντου
21. Ιωάννης  και Αικατερίνη Παπαπέτρου
22. Γεώργιος Γύρας
23. Ιωάννης Κώτσιας
24.  Καλλιρρόη  Γύρα-Ματσάγκα
25. Αθανάσιος Βαδόκας
26. Κωνσταντίνος Μαλάμος


 Στη συνέχεια   η   καθηγήτρια κ . Γεωργοπούλου  ευχαρίστησε  όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί  αυτή η θεατρική παράσταση κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην  κ. Βούλα Λεοντίδη- Πλάτωνα, που έγραψε το  διήγημα ΤΣΕΒΩ πάνω στο όποιο στηρίχτηκε η θεατρική παράσταση και στη θεατρολόγο κ Σκαρμούτσου που βοήθησε στο στήσιμό της.





Μετά το τέλος της θεατρικής παράστασης το λόγο πήρε η κ. Γιολάντα Βαδόκα (ακολουθεί  η ομιλία της )
 Η οικογένεια Βαδόκα δεξιώθηκε  τις τοπικές αρχές  και τους φορείς της Ζίτσας  στην Καλλιθέα.








Ιδιαίτερα συγχαρητήρια  αξίζουν στους μαθητές  που πήραν μέρος στην θεατρική παράσταση και στην υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ. Χρυσούλα  Γεωργοπούλου  για την  παρουσίαση του έργου.



Ομιλία  από την κ. Γιολάντα Βαδόκα

Αιδεσιμότατε , κ. Δήμαρχε, κ, Αντιδήμαρχε , κ, Πρόεδρε της Κοινότητας Ζίτσας, κ. πρόεδρε  του Συλλόγου Ζιτσαίων της Αθήνας, κυρίες και κύριοι καθηγητές , αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι  του χωριού μας, αγαπητά μας παιδιά.
Αν παρέλειψα να προσφωνήσω κάποιον  επίσημο προσκεκλημένο ζητώ  συγνώμη  και τον καλωσορίζω στην εκδήλωση αυτή.

Είμαι  πολύ συγκινημένη γιατί μέσα απ’  αυτή την εξαιρετική  παράσταση  που έδωσαν τα παιδιά πέρασαν   μπροστά από τα μάτια μας  και άγγιξαν τις πιο ευαίσθητες χορδές  της ψυχής μας , σημαντικά γεγονότα  από τη ζωή  των γονιών μας , που η αγαπητή  μας Βούλα μαζί με το  πικρό  θέμα της ξενιτιάς , τόσο αριστοτεχνικά  πραγματεύτηκε  στο έργο της «ΤΣΕΒΩ» . Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια , όπως και στην καθηγήτρια κ. Γεωργοπούλου  υπεύθυνη  της παράστασης , στα παιδιά  που απέδωσαν  τους ρόλους  τους σαν καταξιωμένοι  καλλιτέχνες , στην   κ. Μαυροσκούφη
που είχε την ευθύνη των βίντεο και της μουσικής , στην κ. Μίχου που επιμελήθηκε τα ωραία σκηνικά, στη θεατρολόγο  κ. Σκαρμούτσου  που επιμελήθηκε  το στήσιμο  της παράστασης  και σε όλους τους παράγοντες  που κοπίασαν  και αγωνίστηκαν  γι’  αυτό το ωραίο και επιτυχημένο   αποτέλεσμα. Η ξενιτιά που τόσο έχει πονέσει  εμάς τους Ηπειρώτες  για γενιές  και γενιές  και σ’  αυτήν  αναφέρονται τα ωραιότερα δημοτικά μας  τραγούδια που μέσα  από τα πονεμένα λόγια τους και τα δάκρυα που φέρνουν  στα μάτια, προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό και ν’  απαλύνουν τον πόνο του χωρισμού. Όμως ιδιαίτερα οι Ηπειρώτες, στα μέρη που ξενιτεύτηκαν , με το δημιουργικό τους  πνεύμα και την σκληρή δουλειά, διακρίθηκαν., μεγαλούργησαν και ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα στην οποία με αγάπη προσέφεραν  απλόχερα   , έργα σπουδαία και  διαχρονικά που όλοι γνωρίζουμε , έχουν  μείνει στην ιστορία   και θα μας κάνουν  για πάντα περήφανους σαν Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια  που η πατρίδα μας  μαστίζεται  από την οικονομική κρίση, ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων με ιδιαίτερα προσόντα πήρε το δρόμο της ξενιτιάς. Είναι  δυστύχημα για τη χώρα μας  να στερείται αυτά τα νιάτα που θα μπορούσαν τόσα να προσφέρουν στον τόπο μας. Θα τελειώσω  με την ευχή να γυρίσουν  γρήγορα κοντά μας και να μη χρειαστεί  ποτέ κανένας Έλληνας  να πάρει αυτό το δύσβατο δρόμο. Σας ευχαριστώ και εύχομαι πάντα με υγεία να εορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο και να τιμούμε τη μνήμη των ευεργετών μας που τόσο αγάπησαν και ποτέ δεν ξέχασαν τη Ζίτσα μας. 


Ομιλία από τη Δ/τρια του Γυμνασίου Ζίτσας  κ. Σταύρου Δήμητρα


Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα  για να τιμήσουμε  την προσφορά των ευεργετών μας  στον τόπο  τους. Άνθρωποι πνευματικοί, στήριξαν με τον τρόπο που μπορούσε ο καθένας κοινωνικές και εκπαιδευτικές  ανάγκες. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα που κάνανε ήταν και η στήριξη της παιδείας  στη Ζίτσα  και των ιδρυμάτων που την εκπροσωπούν , δηλαδή τα σχολεία της. Η αναγνώριση όμως αυτή της προσφοράς τους  θα ήταν  στείρα αν εμείς δεν είχαμε να επιδείξουμε ένα έργο αντάξιό τους. Το σχολείο μας, με τους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς , το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων , τη σχολική επιτροπή του Δήμου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα σχολεία της πόλης. Οι μαθητές  μας έχουν σημειώσει σημαντικές  επιδόσεις, συνεργάζονται μεταξύ τους με πνεύμα αλληλεγγύης και  αλληλοϋποστήριξης  με σημαντικές  επιτυχίες και διακρίσεις. Το σχολείο  μας ανοίχτηκε προς την κοινωνία  μέσα από το αξιόλογο παιδαγωγικό  και πολιτιστικό έργο που πραγματοποίησε. Θεατρικές  παραστάσεις , εκπόνηση προγραμμάτων πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και αγωγής  υγείας, προσέφεραν  στους μαθητές μας  κίνητρο  για σημαντικές διακρίσεις. Το κυριότερο  όμως είναι  ότι  απέκτησαν  την αυτοπεποίθηση  ότι μπορούν να πετύχουν ότι επιθυμούν  πραγματικά. Η επιτυχία  των μαθητών μας  στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Ας συνεχίσουνε  όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια , πάντα δίπλα  στα παιδιά, για ακόμη  καλύτερα αποτελέσματα.











Δεν υπάρχουν σχόλια: