Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σμηναγού Σακελλαρίου Γιάννη στα Βίλλια




Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας οργάνωσε για Τρίτη  συνεχή χρονιά  εκδήλωση αφιερωμένη στο σμηναγό    Σακελλαρίου  Ιωάννη του Αριστοτέλους ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 2 Νοεμβρίου  1940 υπερασπιζόμενος ως αρχηγός σχηματισμού την πόλη των Ιωαννίνων.   Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο του ήρωα στα Βίλια. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
1.  Τρισάγιο στο Μνημείο του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου
 2.  Ελεγείο από τη φιλαρμονική  του Δήμου
 3. Χαιρετισμός  της Δημάρχου Μάνδρας - Ειδυλλίας κ. Ιωάννας Κριεκούκη 
 4. Ομιλίες- χαιρετισμοί
 5. Κατάθεση στεφάνων
  6.Ενός λεπτού σιγή
 7. Εθνικός ύμνος



Την κοινότητα Ζίτσας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Περικλής Νούλης , ο ποίος και κατέθεσε  στεφάνι  στη μνήμη  του  Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου.

Αντιπροσωπεία της Αδελφότητας  έδωσε το παρόν  στις εκδηλώσεις , ύστερα από πρόσκληση  της Δημάρχου  Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Ιωάννας Κριεκούκη για να τιμήσει τον ήρωα του ΄40. Εκ μέρους της Αδελφότητας  ο πρόεδρος  της  κ Γιάννης Τσέλιος  στο   σύντομο χαιρετισμό  του είπε:
Ήρθαμε   σήμερα εδώ  στον τόπο καταγωγής του Σμηναγού  Ιωάννη Σακελλαρίου  να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ήρωα που αγωνίστηκε για την ελευθερία και μια Ελλάδα όπως την είχε ονειρευτεί  Ο Σμηναγός Σακελλαρίου δεν αποτελεί  μόνο μορφή της ιστορίας, είναι ζωντανό πρότυπο που θα θέλαμε να υπάρχουν καθημερινά γύρω μας και να καθορίζουν τις επιλογές και την κοινή μας συνείδηση. 
Κλείνοντας λέω και  τούτο. Το χωριό όπου κατέπεσε με το αεροπλάνο του , ύστερα από άνιση αερομαχία ,εκτός από τον τάφο που του πρόσφερε για να τον αναπαύσει, έδωσε και το επώνυμό του για να τον θυμάται και για να τον τιμήσει και από Κουτρουλάδες ονομάζεται πλέον Σακελλαρικό!..
Αιωνία σου η μνήμη
Ήρωά μας Υποσμηναγέ Ιωάννη Σακελλαρίου!




Η μεγαλοσύνη του πατέρα του και η φιλοπατρία του αποκαλύπτεται  από το ποίημα που έκαμε για το  νεκρό γιο του  και  το παραθέτω , έτσι  για να θαυμάσουμε  έναν τέτοιο πατέρα μοναδικό, έναν απ’ τους μοναδικούς Έλληνες, τον Αριστοτέλη Σακελλαρίου!



Στο Γιάννη μου τον αεροπόρο

Ψηλά από τα Γιάννενα φωνή αγγέλου φθάνει:

«Ετοίμασε, πατέρα μου, το δάφνινο στεφάνι,

τις αδελφές μου φίλησε, της μάνας μου το χέρι,

στάσου στη θέση μου πιστός στο θέλημά τους

και πέστης υπερήφανη πρώτη αυτή να ξέρει

πως η άλλη μάνα, η ΕΛΛΑΣ, με κράτησε κοντά της»!!!!


Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βιλίων κ. Καλομοίρα Κώνστα η οποία ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την πρόσκληση. Στην συνέχεια η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση χρημάτων από τον σύλλογο μας για τις επισκευές στο μνήμα του Σμηναγού Ιωάννη Σακελαρίου στην κοινότητα του Δήμου Ζίτσας, Σακελαρικό. 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης  το προεδρείο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βιλλίων  ξενάγησε  την αντιπροσωπεία  μας  στο χωριό, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο (εδώ φυλάσσεται τμήμα του αεροπλάνου που κατέπεσε , καθώς και το ξίφος του υποσμηναγού)  , την εκκλησία του χωριού, η οποία σχεδιάστηκε   από τον αρχιτέκτονα Τσίλλερ .

Τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βιλλίων   παρέθεσαν πλούσιο  γεύμα στην αντιπροσωπεία μας . Τους ευχαριστούμε για την φιλοξενία   τους. Ευχή μας είναι του  χρόνου πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία από Ζιτσαίους να παρευρεθούν στην εκδήλωση, τόσο από το χωριό , όσο και από την Αττική.





















Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: