Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Εκδηλώσεις για τη μνήμη του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου στο Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας







Τη μνήμη του σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου , ο οποίος πριν από 76 χρόνια έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενάντια στους Ιταλούς εισβολείς, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της πατρίδας, τίμησε σε μια λιτή εκδήλωση το πρωί της Πέμπτης (27/10/2016),ο Δήμος Ζίτσας.
 Ο οικισμός Σακελλαρικό όπως μετονομάστηκε το χωριό Κουτρουλάδες, στη μνήμη του ήρωα πιλότου και η πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα  του Σακελλαρίου αποτέλεσαν το επίκεντρο των εκδηλώσεων οι οποίες περιλάμβαναν θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων, και ομιλίες. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές πολιτικές και στρατιωτικές, κάτοικοι της Τ.Κ. Ζίτσας και του οικισμού Σακελλαρικού καθώς και αντιπροσωπεία από τη γενέτειρα του σμηναγού, τα Βίλλια Αττικής.
Στο διαχρονικό μήνυμα της αυτοθυσίας όλων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας στάθηκε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. «Στη μνήμη του γενναίου σμηναγού Σακελλαρίου που δεν εγκατέλειψε τη θέση του, και δεν υποχώρησε στην αριθμητική υπεροχή των Ιταλικών βομβαρδιστικών τιμούμε όλους εκείνους τους αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους, τη δική μας ελευθερία », ανέφερε ο δήμαρχος Ζίτσας και κατέληξε: «Ειδικά αυτή την εποχή που το έθνος μας περνά δύσκολες στιγμές, η θυσία τους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και υποδεικνύει σ’ όλους εκείνους που κατέχουν θέσεις ευθύνης πως θα πρέπει να τις διαχειρίζονται με σύνεση  και να διαθέτουν την ικανότητα να επιλέγουν εργατικά και έντιμα στελέχη που όλοι μαζί θα δώσουν όραμα και προοπτική στο λαό  και θα βγάλουν το έθνος από τις “συμπληγάδες”». 
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Βιλλίων Χρήστος Μεϊντάνης ο οποίος ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας για τις εκδηλώσεις τιμής στον ήρωα σμηναγό.
Στεφάνια στο μνημείο του Ιωάννη Σακελλαρίου  κατέθεσαν  ο Δήμαρχος Ζίτσας, ο επιτελάρχης της 8ης Μεραρχίας, ο Υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Βουτσαρά,, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βιλλίων,ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Ζίτσας, η εκπρόσωπος του Συλλόγου γυναικών Ζίτσας. Στο ιστορικό της μάχης που έδωσε ο σμηναγός στις 2 Νοεμβρίου 1940 αναφέρθηκε ο  Αντιδήμαρχος Στέφανος Μιχάλης, ενώ για τη σημασία της σθεναρής αντίστασης της χώρας μας στους κατακτητές (Ιταλούς και Γερμανούς) μίλησε μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Ζίτσας.

































Δεν υπάρχουν σχόλια: