Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημάρχου Ζίτσας




Την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου.
Η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη στο περιθώριο της ημερίδας που πραγματοποίησε στα Ιωάννινα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη Δευτέρα (13/06/2016).
Ο Δήμαρχος Ζίτσας ενημέρωσε τον Υπουργό για την προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική αρχή ώστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Ιωάννης Τσιρώνης να προχωρήσει σε  σχετική νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 47 του Ν.998/1979, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4280/2014 και ισχύει.  Προκειμένου, εκτάσεις που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες από το 1945 έως το 1975,  καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες), να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Δηλαδή, να ισχύσει το, «μία φορά καλλιεργήσιμη έκταση άπαξ καλλιεργήσιμη».
Υπενθυμίζεται πως με το σημερινό καθεστώς οι εν λόγω εκτάσεις χαρακτηρίζονται δασικές ή και ακόμη χειρότερα δάσος, γεγονός που εμποδίζει τους ιδιοκτήτες τους να τις καλλιεργήσουν.
Ο κ. Πλιάκος εξηγώντας στον κ. Αποστόλου τους λόγους που οδήγησαν στην ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρωτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια δυναμική η οποία διαρκώς αυξάνεται, γεγονός που ως Δημοτική  Αρχή μας έχει καταστήσει περισσότερο από ποτέ υπεύθυνους ώστε να προωθήσουμε δράσεις για την ενίσχυσή του.
Ωστόσο, σήμερα, λόγω του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου νέοι αλλά και παλαιότεροι καλλιεργητές στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις και να αξιοποιήσουν  τα χωράφια τους «σκοντάφτουν» στο γράμμα του Νόμου με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τα αξιοποιήσουν και να δημιουργήσουν έτσι θέσεις εργασίας». 
Από την πλευρά του ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργείται και κατέστησε σαφές πως θα συνδράμει προς την επίλυσή του με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν:
·       στη στήριξη και ενίσχυση της αμπελουργικής ζώνης,
·       στην αξιοποίηση της γης υψηλής παραγωγικότητας,
·       στη στροφή προς νέες καλλιέργειες ( αρωματικά φυτά, ψυχανθή, φυτά για ζωοτροφές κ.α.),
·       στην επίλυση προβλημάτων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας και
·       στα ζητήματα λειτουργίας των ΤΟΕΒ.
Τέλος, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διαρκής και στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου και του Δήμου προκειμένου να προωθούνται ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: