Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ





   Οι Αποκριάτικες παραδόσεις τιμήθηκαν φέτος στη Ζίτσα με εκδηλώσεις που άρχισαν από την Τσικνοπέμπτη με Αποκριάτικους χορούς που χόρεψαν τα παιδιά του μικρού χορευτικού στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας.
    Το παιδικό χορευτικό λειτουργεί με την οικονομική στήριξη των γονέων των παιδιών που συμμετέχουν και την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτιστικού Συλλόγου. Τους χορούς τους διδάσκει η κα Σταυρούλα Ράρρα.
    Την πρώτη Κυριακή των Απόκρεω ο Σύλλογος γονέων των μαθητών του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου προσέφερε στα παιδιά ένα ωραίο απόγευμα με Κλόουν, χορούς, τραγούδια και γλυκίσματα.

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς  με τη μεγάλη φωτιά που άναψε στην πλατεία του χωριού (μπροστά από το πρώην Δημαρχείο) και αρκετοί (καρναβαλιστές και μη )  υπό τους ήχους της μουσικής χόρεψαν  αποκριάτικους χορούς. Έτσι το βράδυ της Κυριακής το κέφι και το αποκριάτικο ξεφάντωμα στήθηκε γύρω από τη τζαμάλα (φωτιά)  που διοργάνωσε η τοπική κοινότητα  σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών και  τους πολιτιστικούς  συλλόγους. Ακολούθησε φαγητό, που φέτος είχαμε  πρωτοτυπία αντί του καθιερωμένου  σουβλακίου ,είχαμε  προβατίνα με πατάτες και πιλάφι στο φούρνο και άφθονο ζιτσιώτικο κρασί.  Ομολογουμένως  το φαγητό ήταν πεντανόστημο. Μπράβο στους διοργανωτές της εκδήλωσης και ειδικότερα στον αεικίνητο πρόεδρο της κοινότητας κ. Περικλή Νούλη.



    Και όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις έκλεισαν την Καθαρή Δευτέρα με τη φασολάδα, το χαλβά, την ταραμοσαλάτα , τις ελιές και φυσικά το ζιτσιώτικο κρασί που προσφέρθηκε σε όσους, και ήταν αρκετοί, που αψηφώντας τη  βροχή  και το κρύο ανέβηκαν στον Προφήτη Ηλία. Εδώ ο αρχιμάγειρας Δ. Κοντονίκας  μαγείρεψε την παραδοσιακή φασολάδα και οι επίτροποι του μοναστηριού Ντίνος Κοσμάς και Θρασύβουλος Γιούνης  βοήθησαν  ώστε να μη φύγει κανένας παραπονούμενος.






    Εντύπωση προκάλεσε στις φετινές εκδηλώσεις η συμμετοχή των παιδιών που βεβαίως έγινε με την προτροπή των γονέων τους που φρόντισαν να βιώσουν τα παιδιά τις παραδόσεις του τόπου μας ώστε να τις διατηρήσουν.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: