Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Συνεργασία Δήμου Ζίτσας και Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων για τη διαδικτυακή «Πολιτιστική Πύλη»



«Όλοι μαζί μπορούμε», αυτό είναι το μήνυμα που αναδείχθηκε από τη συνάντηση των Προέδρων-εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων και των μελών των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Δήμου Ζίτσας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (11/11/2015) με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου αντιδημάρχου Στέφανου Μιχάλη.
Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να καταστήσει κοινωνούς τους Προέδρους και τους εκπροσώπους των συλλόγων στην προβολή του πολιτισμού, της ιστορίας και του φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ζίτσας μέσω του διαδικτύου βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.
Οι παριστάμενοι, στη διάρκεια της συνάντησης,  σε άριστο κλίμα συνεργασίας αντάλλαξαν απόψεις και άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση, από τον αντιδήμαρχο και τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου, των δυνατοτήτων  της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της πολιτιστικής πύλης www.zitsaculture.gr  που διαθέτει o Δήμος Ζίτσας. Η «Πολιτιστική πύλη του Δήμου Ζίτσας» δημιουργήθηκε  μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και παραδόθηκε στα τέλη του 2014.
Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ο διαδικτυακός επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού, των εκδηλώσεων της ευρύτερης περιοχής.
Στην αρχική σελίδα μπορεί να δει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα:
·       από σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής (αρχαιολογικά μνημεία, μουσεία, μοναστήρια εκκλησίες κ.α.) σε μορφή slideshow και με ψηφιακή περιήγηση 360  
·       Τη γεωγραφική χωροθέτηση των πρώην Δ.Ε. με τις Τοπικές Κοινότητες με ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες για καθεμία από αυτές.
·       Το banner των πολιτιστικών συλλόγων και των καλλιτεχνών όπου μπορούν μέσω του χρήστη της πλατφόρμας να αναρτήσουν και να προβάλουν τις εκδηλώσεις που οργανώνουν.
Στο σημείο αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζήτησε την ενεργό συμμετοχή όλων ώστε η σελίδα να είναι επικαιροποιημένη και να προβάλλεται η προσπάθεια που καταβάλουν οι σύλλογοι για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου τους.
Εξήγησε ταυτόχρονα πως όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν σε επικοινωνία πάντα με τον χρήστη-διαχειριστή  να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα οποιαδήποτε πολιτιστική  εκδήλωση  διοργανώνουν,  με οπτικό υλικό. Να εισάγουν ιστορικά και άλλα ενδιαφέροντα, για τον επισκέπτη στοιχεία, ανά κοινότητα και σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Καθώς και να αναρτούν φωτογραφίες και video της περιοχής και των εκδηλώσεων.
Όλα τα παραπάνω κέντρισαν το ενδιαφέρον των παριστάμενων που κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και βρήκαν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας θα μπορούν να συμβάλουν στην  προβολή της περιοχής τους. 
Τέλος, στη συνάντηση αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος για το πως μπορούν να αναπτυχθούν εθελοντικές δράσεις για τον προσδιορισμό και τον καθαρισμό περιπατητικών μονοπατιών, και την έκδοση τουριστικού χάρτη για την περιοχή που ήδη σχεδιάζει και δρομολογεί ο Δήμος Ζίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: