Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η ενίσχυση της αμπελουργικής ζώνης προτεραιότητα για το Δήμο Ζίτσας





Η προστασία, ενίσχυση και επέκταση της αμπελουργικής  ζώνης Ζίτσας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (19/11/2015) στο γραφείο του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου όπου τον επισκέφθηκε ο Προϊστάμενος Τμήματος Αμπέλου της Δ/νσης Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Διονύσιος Γραμματικός, συνοδευόμενος από   τους γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου Στάθη Βασδέκη και Ηλία Μάνη.
Ο κ. Γραμματικός βρέθηκε στα Ιωάννινα με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα "ο αμπελώνας της Ηπείρου, αξιοποιώντας την ορεινή μας καταγωγή" στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013 του έργου WINE-NET με τίτλο "Διασυνοριακό δίκτυο για την προώθηση των οινικών προϊόντων".
Στη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Πλιάκος και Γραμματικός με τα στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα και τις προοπτικές της αμπελουργίας.
«Η αιχμή του δόρατος της αγροτικής παραγωγής του Δήμου μας είναι η ενίσχυση της αμπελουργίας και από την ανάληψη των καθηκόντων μας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη και στήριξη της τοπικής παραγωγής με δράσεις που θα προσελκύσουν νέους καλλιεργητές αμπέλου», ανέφερε  ο Δήμαρχος Ζίτσας και ευχαρίστησε τον κ. Γραμματικό και τα στελέχη της Περιφέρειας για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαν.  Επίσης ο κ. Πλιάκος έδωσε στο στέλεχος του Υπουργείου τις προτάσεις του Δήμου για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας.
Ειδικότερα, στις προτάσεις περιλαμβάνονται:
·       πιστοποίηση του DNA και των κλώνων της Ντεμπίνας
·       απλοποίηση της διαδικασία των στοιχείων για τα ανενεργά δικαιώματα ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το συγκεκριμένο αριθμό και να προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές παλιούς και νέους να πάρουν δικαιώματα. Να σημειωθεί πως ενεργοποιώντας  τα ανενεργά δικαιώματα οι αμπελοκαλλιεργητές αποκτούν άμεσα δικαιώματα φύτευσης με αποτέλεσμα εν μέσω κρίσης να έχουμε σε εξέλιξη ευρύτατη αναμπέλωση που οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στήριξη της τοπικής οικονομίας και ενδυνάμωση της αμπελουργικής ζώνης. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων κινδυνεύουν να χαθούν 2000 στρέμματα.  
·       ανάπτυξη του οινικού τουρισμού, που ενισχύει την κατανάλωση των προϊόντων αμπέλου, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του κλάδου,  καθώς και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ
«Ατυχώς θεωρώ δεν είμαστε εταίροι στο πρόγραμμα που λήγει σήμερα», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στην διάρκεια των εργασιών της ημερίδας  το απόγευμα της Πέμπτης και προανήγγειλε  τη διεκδίκηση, από πλευράς του Δήμου, της συμμετοχής σε επόμενο αντίστοιχο πρόγραμμα. Ο κ. Πλιάκος ζήτησε να χορηγηθούν νέες άδειες φύτευσης αμπέλων, σε αριθμό περισσότερες από αυτές που δικαιούται η αμπελουργική ζώνη  του Δήμου Ζίτσας. Γιατί, όπως εξήγησε, «η φθίνουσα πορεία της ζώνης  τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να μας προβληματίσει καθώς θα την οδηγήσει σε μαρασμό με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες για την τοπική οικονομία και ταυτόχρονα να μας αφυπνίσει, να κινητοποιηθούμε προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα με νέες άδειες φύτευσης». Τέλος ο Δήμαρχος, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις ενδιαφέροντος έως τις 15 Δεκεμβρίου, είτε στο Γραφείο   Υποστήριξης - Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Ζίτσας (κα Μαρία Κολιού 2653360035), είτε στο γραφείο 117 της Περιφέρειας Ηπείρου (κ.κ. Λάμπρο Στέφο, Στάθη Βασδέκη & Ηλία Μάνη 26510 8711)

Δεν υπάρχουν σχόλια: