Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΛΛΙΩΝ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ

Την Τρίτη 27  Οκτωβρίου ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Βιλλίων με αντιπροσωπεία του θα παρεβρεθεί  στις εκδηλώσεις προς τιμήν του  αεροπόρου ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ που έπεσε  υπέρ πατρίδος τις πρώτες  μέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Σακελλαρικό.
Ο ήρωας του 40 Ιωάννης Σακελλαρίου γεννήθηκε στα Βίλλια το 1915. 



Πρόγραμμα εκδήλωσης

  
  
Η εκδήλωση περιλαμβάνει :

  • Εκδηλώσεις στην Ζίτσα για τα 75 χρόνια από την ημέρα της θυσίας του αεροπόρου Ιωάννου Σακελλαρίου διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας !
    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Δευτέρα 26/10 στις 19.30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην Ζίτσα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Giorzio Rizzo " ο πικρός πόλεμος " . Θα ακολουθήσει συναυλία της μικτής χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων .
    Την Τρίτη στο συνοικισμό Σακελλαρικό ,όπου ο τόπος θυσίας του γενναίου αεροπόρου , θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση,και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σμηναγού ,ομιλία και δεξίωση για όλους και ιδιαίτερα για τους συντοπίτες του ήρωα που θα φτάσουν εκεί από τα Βίλλια της Αττικής για να τιμήσουν τον συχωριανό τους που για την τιμή ,την αυτοδιάθεση και την ελευθερία της Πατρίδος έδωσε την ζωή !
     
  • Στον ήρωα αεροπόρο !
    Στ' αλώνια του ουρανού, σαν άλλος Διγενής κι εσύ ,μονάχος κονταροχτυπήθηκες !
    Κι ήταν στα στήθη σου φωτιά και στην καρδιά σου χαλασμός κείνη την ώρα,
    για την Πατρίδα ,την Ελλάδα ,για την Λευτεριά !
    Και τα μικρά σου χρόνια δεν τα σκέφτηκες ,ούτε το ήλιο που χαμογελούσε ,
    και ξέχασες τα όνειρα που παίζανε κρυφτό με τον αέρα στα μαλλιά σου !
    Μονάχα το καθάριο βλέμμα άφησες να πάρει όσο μπορούσε πιότερο γαλάζιο απ τα ουράνια ,να το κρατήσει λεύτερο κι αμόλυντο ως να χαράξει η λευτεριά!
    Τώρα σεργιάνι πας εσύ στων αστεριών τον κήπο ,κι εμείς την ακριβή σου μνήμη κλείσαμε μες την καρδιά !

     
  • Βούλα Λεοντίδου - Πλάτωνα
  Απόσπασμα από την περσινή ομιλία του κ. Απ. Φωτίου




Δεν θα σας εκφωνήσω τον Πανηγυρικό της 28ης Οκτωβρίου, αυτό θα το κάνει ο αυριανός ομιλητής κατά τη Δοξολογία . Θα περιοριστώ σε δύο πράγματα:
            Πρώτον στο πώς ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και κατά δεύτερο λόγο στον ήρωα υποσμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου στην προτομή του οποίου βρισκόμαστε μπροστά αυτή τη στιγμή!
            Ο Χίτλερ της Ναζιστικής Γερμανίας το 1939 εισβάλλει και κυριεύει την Πολωνία!
            Ο φασίστας Μουσολίνι της Ιταλίας ακολουθεί το Χίτλερ με την εισβολή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940 κι έτσι ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος! Τα δεινά, που ακολούθησαν, ήταν τρομακτικά! Ευτυχώς που στο τέλος του τόσο ο Ναζισμός, όσο και ο Φασισμός θα συντριβούν!..
            Και τώρα έρχομαι στον ήρωα υποσμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου!
            Γεννήθηκε στα Βίλια της Βορειοδυτικής Αττικής το 1915 και ήταν μοναχογιός, δηλαδή το μόνο αρσενικό παιδί της οικογένειας γιατί είχε και αδελφές.
            Στο Σχολείο πρώτος, στη Σχολή Ικάρων δίνοντας εξετάσεις επρώτευσε και ήταν ο πρώτος που εκπαιδεύτηκε σε καταδιωκτικά αεροπλάνα.
            Ο πόλεμος, που κήρυξε η Φασιστική Ιταλία στις 5+30΄ το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, έφτασε χρονικά στις 2 Νοεμβρίου. Αυτή τη μέρα σε ένα καταγάλανο ουρανό, ο υποσμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου μαζί με έναν συνάδελφό του πήραν τα αεροπλάνα τους και ξεκίνησαν για το μέτωπο με σκοπό να συγκρουστούν και να αντιμετωπίσουν τα Ιταλικά αεροπλάνα, που βομβάρδιζαν τους μαχόμενους Έλληνες στρατιώτες!.. Σε πολλές αερομαχίες σκόρπισαν τον τρόμο στους Ιταλούς αεροπόρους, όχι μόνο οι δυο τους, αλλά και όλοι οι άλλοι αεροπόροι μας!..
            Η διαφορά σε ποιότητα και αριθμό αεροπλάνων τρομερή! Πολλαπλάσια και πιο σύγχρονα των Ιταλών και όμως το ηρωικό σθένος των δικών μας ήταν ανώτερο αυτής της Ιταλικής υπεροχής!..
            Φτάνουμε λοιπόν στις 2 Νοεμβρίου. Σ’ αυτόν εδώ τον καταγάλανο τότε ουρανό, σαν το σημερινό, που είναι πάνω μας, θα συναντηθούν τα Ιταλικά αεροπλάνα 3-4 τον αριθμό με το δικό μας υποσμηναγό.
            Η αερομαχία εξελίσσεται στους αιθέρες με συγκλονιστικούς ελιγμούς του Σακελλαρίου, αλλά τα πυρομαχικά του τελείωσαν και τα Ιταλικά βρίσκουν την ευκαιρία να τον χτυπούν χωρίς να κινδυνεύουν! Μισή ώρα κράτησε αυτή η άνιση αερομαχία! Φαίνεται πως ο αεροπόρος μας τραυματίστηκε σοβαρά και προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση, αλλά τα Ιταλικά τον σφυροκοπούσαν μέχρι που καρφώθηκε στο έδαφος, λίγο πιο κάτω από το Μοναστήρι των Πατέρων!!!
            Στο σημείο της πτώσης έτρεξαν άνδρες και παλικάρια από τις Κουτρουλάδες, το Λίθινο και τη Ζίτσα για να βρουν τον ήρωα υποσμηναγό μας μισοκαμένο, γιατί το αεροπλάνο του είχε πάρει φωτιά!..
            Τον πήραν και τον έφεραν εδώ σ’ αυτό το χωριό, όπου και τον έθαψαν στο Νεκροταφείο που είναι δίπλα μας και δίπλα από την εκκλησία!
            Η είδηση την άλλη μέρα έφτασε και στους γονείς του! Ο πόνος των γονέων και κάθε γονιού αβάσταχτος και μεγάλος, αλλά το μεγαλείο της ψυχής του πατέρα του θαμπώνει  και απαλύνει τον πόνο λέγοντας τούτα τα λόγια:
«Το χρωστούσαμε στην Ελλάδα!.. Δέχομαι συγχαρητήρια σαν Έλληνας και συλλυπητήρια σαν πατέρας!!!
            Η μεγαλοσύνη του πατέρα του και η φιλοπατρία του αποκαλύπτεται και από το ποίημά του, που το περνάει στο στόμα του νεκρού γιου του και το οποίο μας απήγγειλε  μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Ζίτσας  και ας μου επιτραπεί να το επαναλάβω για να θαυμάσουμε και πάλι έναν τέτοιο πατέρα μοναδικό, έναν απ’ τους μοναδικούς Έλληνες, τον Αριστοτέλη Σακελλαρίου!

Στο Γιάννη μου τον αεροπόρο
Ψηλά από τα Γιάννενα φωνή αγγέλου φθάνει:
«Ετοίμασε, πατέρα μου, το δάφνινο στεφάνι,
τις αδελφές μου φίλησε, της μάνας μου το χέρι,
στάσου στη θέση μου πιστός στο θέλημά τους
και πέστης υπερήφανη πρώτη αυτή να ξέρει
πως η άλλη μάνα, η ΕΛΛΑΣ, με κράτησε κοντά της»!!!!

            Η προτομή αυτή εδώ στήθηκε και τα αποκαλυπτήριά της έγιναν τον Αύγουστο του 1990 για να τιμηθεί ο ήρωας υποσμηναγός!
            Τα αποκαλυπτήρια τα τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι, κάτοικοι των γύρω χωριών, αντιπρόσωποι από το δήμο Βιλίων και ανάμεσά τους η ανεψιά του υποσμηναγού Ιωάννα Πετροπούλου-Σακελλαρίου!
            Κλείνοντας λέω και τούτο. Το χωριό αυτό εδώ πέρα από τον τάφο που του πρόσφερε για να τον αναπαύσει, έδωσε και το επώνυμό του για να τον θυμάται και για να τον τιμήσει και από Κουτρουλάδες ονομάζεται πλέον Σακελλαρικό!..
Αιωνία σου η μνήμη
Ήρωά μας Υποσμηναγέ Ιωάννη Σακελλαρίου!

Περισσότερα ΕΔΩ
Επίσης κι ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: