Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Εκδηλώσεις Μνήμης για τον Ρήγα Φεραίο΄και τους συντρόφους του στο Βελιγράδι

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 217 χρόνια από την θανάτωση του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, που μαρτύρησαν στον Πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι, στις 24 Ιουνίου 1798, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη σερβική πρωτεύουσα. Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και οι Δήμοι Λευκωσίας, «Ρήγα Φεραίου» (Βελεστίνο), Ζίτσας Ιωαννίνων, Χίου, Καστοριάς και Σιάτιστας, δήμοι καταγωγής των συναγωνιστών του Ρήγα Φεραίου.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κούικ. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ρήγα Φεραίου που δεσπόζει σε κεντρικό σημείο της πόλης του Βελιγραδίου. Ο κ. Κουίκ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα των οραμάτων του Ρήγα. «Η θυσία του Ρήγα Φεραίου δείχνει ότι εμείς οι Έλληνες αναπνέουμε ακόμα και μέσα στη φυλακή και αυτό έχει και άμεση σχέση με αυτά που βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια και κυρίως με την προσπάθεια που κάνουμε να αναπνεύσουμε ελεύθερα επιτέλους μέσα σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια που την πιστεύουμε που την θέλουμε» επισήμανε στη δήλωση του ο κ. Κουίκ. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο σερβικό λαό για την φιλοξενία και εκτίμησε ότι η συνεργασία των δύο λαών αποτελεί επιτακτική ανάγκη. «Πέρα του ότι είμαστε ομόδοξοι, έχοντας κάποιους οι οποίοι τον τελευταίο καιρό είναι πολύ άτακτοι για να εκφραστώ διπλωματικά και αναφέρομαι στα Τίρανα, απαιτείται να υπάρχει συνεννόηση με τη Σερβία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ. Μετά την κατάθεση στεφάνων οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον τόπο του μαρτυρίου του Ρήγα, στο πύργο «Νεμπόισα» όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. Ο πύργος «Νεμπόισα» αναστυλώθηκε με την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στο Ρήγα Φεραίο και στους αγώνες των βαλκανικών λαών για ανεξαρτησία. Ένας από τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργηθεί αυτός ο μνημειακός χώρος είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γεώργιος Σούρλας. Σήμερα συμμετείχε στις εκδηλώσεις υπό την ιδιότητα του προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής». «Την σημερινή ημέρα έχουμε υποχρέωση να ανακαλούμε στη μνήμη μας την προσφορά αυτών των γενναίων και των σπουδαίων με επικεφαλής τον Ρήγα και να θυμόμαστε το όραμα του που ήταν διαβαλκανική συνεργασία ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκεύματος, πολιτισμού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σούρλας. Τόνισε επίσης ότι «το όραμα του Ρήγα παραμένει διαχρονικά και σήμερα ζωντανό» και κάλεσε τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών να αναλογιστούν τις ευθύνες τους να προωθήσουν τη συνεργασία και να μην γίνονται θύματα διχασμού εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν σήμερα το βράδυ με ημερίδα που είχε θεματικό τίτλο: «Ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του: από τον Πύργο Νεμπόισα στην αθανασία», την οποία συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Στο πλαίσιο της ημερίδας ο κ. Σούρλας παρουσίασε το βιβλίο του για τον Ρήγα Φεραίο που φέρει τον τίτλο: «Πύργος Νεμπόισα, οι τελευταίες μέρες του Ρήγα Βελεστινλή και των Συντρόφων του ».Το Δήμο Ζίτσας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κ. Μιχάλης Στέφανος, ο οποίος   στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του γιατρού Δημήτριου Νικολίδη που καταγόταν από τη Ζίτσα και είπε: ότι
ήταν στο πλευρό του Ρήγα Φεραίου και μαρτύρησε μαζί του. Ειδικότερα στάθηκε στη γνωριμία των δύο συναγωνιστών και την κοινή τους πορεία λέγοντας:« Με το Ρήγα ο Νικολίδης σχετιζόταν από τη Βλαχιά ακόμα, εκεί όμως στη Βιέννη, συνδέθηκε με αυτόν πολύ και σαν έλαχε να ταιριάζουν στη ψυχοσύνθεση, οι σχέσεις τους έγιναν πιο στενές και πιο εγκάρδιες. Στη Βιέννη λοιπόν, ο Ρήγας, ο Νικολίδης και οι γνωστοί από την ιστορία πατριώτες δημιούργησαν τον πρώτο επαναστατικό πυρήνα, και κατέστρωσαν τα σχέδια  για την οργάνωση και προετοιμασία του μεγάλου και ιερού αγώνα. Η σκληρή όμως μοίρα δεν επέτρεψε δυστυχώς να συνεχίσουν και ολοκληρώσουν το σωτήριο αυτό για το Έθνος μας έργο τους, γιατί η Αυστριακή Αστυνομία μόλις έμαθε τη «συνωμοτική δράση» τους τούς έπιασε αμέσως και τους φυλάκισε. Τους θεώρησε μάλιστα άτομα επικίνδυνα και για το ίδιο της το καθεστώς και πήρε την απόφαση να παραδώσει τον Ρήγα και εφτά άλλους συνεταίρους του, μεταξύ των οποίων και το Νικολίδη, σαν τούρκους υπηκόους, στην Τουρκία. Και αφού προηγουμένως ήρθε σε συναλλαγή με την Υψηλή Πύλη, τους παρέδωσε με ισχυρή συνοδεία στην πλησιέστερη Οθωμανική φρουρά, στον τούρκο Καϊμακάμη του Βελιγραδίου, ο οποίος ύστερα από εντολή της τουρκικής κυβέρνησης τους στραγγάλισε τη νύχτα στις 11 Ιουνίου του 1798 μέσα στις φυλακές Βελιγραδίου, και έριξε τα πτώματά τους στο Δούναβη.»
Δεν υπάρχουν σχόλια: