Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Λειτουργεί και πάλι η Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας



Η Πινακοθήκη Χαρακτικής του Δήμου Ζίτσας ανοίγει ξανά τις πόρτες της για τους επισκέπτες μετά από ένα διάστημα τεσσάρων μηνών όπου παρέμενε κλειστή. Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει μια πλούσια μόνιμη έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής 350 περίπου έργων, χρονολογημένα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα. Όλες οι τεχνικές της χαρακτικής και οι περισσότεροι εκφραστές της βρίσκουν στέγη εδώ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο της χαρακτικής. Καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Γαλάνης, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Κεφαλληνός, Γιώργος Μόσχος. Α. Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Τσαρούχης, Σπύρος Βασιλείου, Χρίστος Δαγκλής, Κώστας Γραμματόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Γιώργης Βαρλάμος, Νίκος Νικολάου, Τάκης Κατσουλίδης, Βασίλης Καζάκος, αλλά και νεότεροι όπως Ρουμπίνα Σαρελάκου, Εύα Μελά, Χριστόδουλος Γκαλντέμης, Μίλτος Παντελιάς είναι ορισμένα ενδεικτικά ονόματα όσων συνθέτουν αυτό το πανόραμα χαρακτικής.
Πρόκειται για το όραμα του σπουδαίου Ζιτσαίου ζωγράφου Κώστα Μαλάμου,  η συλλεκτική δραστηριότητα του οποίου οδήγησε στην ύπαρξη αυτής της πλούσιας συλλογής δίνοντας μας έτσι το υπέρτατο πλεονέκτημα να φιλοξενούμε στον τόπο μας μια Πινακοθήκη Χαρακτικής μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε παραδοσιακό δημοτικό κτίριο ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής στο χωριό της Ζίτσας, όπου εκτός τον κύριο χώρο της έκθεσης διαθέτει και ξεχωριστή αίθουσα εικαστικής βιβλιοθήκης στην οποία φιλοξενούνται πάνω από 1300 τίτλοι βιβλίων ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της τέχνης, μονογραφίες, κατάλογοι εκθέσεων και καλλιτεχνικών περιοδικών. Επίσης σε ειδικό χώρο στεγάζεται και λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, ένα πρότυπο εργαστήρι χαρακτικής εξοπλισμένο με όλα τα μέσα που χρειάζονται για να παραχθεί ένα χαρακτικό έργο. Και τα δύο είναι ανοιχτά στο κοινό και ακολουθούν το ωράριο λειτουργίας της Πινακοθήκης.


Ωράριο Λειτουργίας:
Χειμερινό: Πέμπτη – Παρασκευή: 9:00 π.μ. - 13:00 μ.μ., Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή 11:00 π.μ. – 15:00 μ.μ., Δευτέρα – Τρίτη: Κλειστά.
Θερινό: Τετάρτη έως Κυριακή: 11:00 π.μ. – 13:00 μ.μ. & 18:30 μ.μ. - 20:30μ.μ., Τρίτη: 18:30 μ.μ. - 20:30μ.μ., Δευτέρα: Κλειστά.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 2658022810 & 6943404724, e-mail: pinakothikizitsas@hotmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Ζίτσα, Τ.Κ.: 44003.

Δεν υπάρχουν σχόλια: