Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΛΥΚΕΙΟΥ ΖΙΤΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ



Αμπελουργική Ζώνη: Από το χθες και το σήμερα στο αύριο.
Ο προβληματισμός που αφορά στο μέλλον της αμπελουργικής ζώνης ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργάνωσε, στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας, το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις .
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα μνημεία ,οι επιχειρήσεις ,οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής της αμπελουργικής ζώνης και προτάσεις για την εξέλιξή της. O διευθυντής του Γυμνασίου ,που ήταν και ο εμπνευστής της εκδήλωσης, αναφερόμενος στους σκοπούς της εκδήλωσης τόνισε ότι με τέτοιες δραστηριότητες, το Σχολείο έρχεται κοντά στην κοινωνία, οι μαθητές γνωρίζουν τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου τους και οι κάτοικοι με τους φορείς τους συζητούν για το μέλλον της περιοχής τους.   
Ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος στην παρέμβασή του ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οργανώθηκε στη Ζίτσα σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος τα οινοποιεία , οι αμπελουργοί, η Τοπική Κοινότητα, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου και φυσικά ο κος Δήμαρχος για να μεθοδευθεί η προσπάθεια για την πιστοποίηση της Ντεμπίνας. 
Να διαπιστωθεί δηλαδή ποιος από τους κλώνους της Ντεμπίνας, που καλλιεργείται στην περιοχή μας, είναι αυτός που παράγει το καλύτερο κρασί.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η επιστημονική έρευνα, που θα κρατήσει μερικά χρόνια, ο κάθε παραγωγός που θα εγκαθιστά αμπελώνα θα ξέρει τι κλώνο θα φυτέψει ώστε να έχει στην παραγωγή το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μελωδίες που παρουσίασαν με τα βιολιά τους ο καθηγητής μουσικών του Γυμνασίου Ζίτσας με την κόρη του και η χορωδία του Σχολείου του.
Προσφέρθηκαν κρασί από τα οινοποιεία και τους παραγωγούς και εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες της Ζίτσας και των χωριών που μαθητές τους φοιτούν στο Γυμνάσιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: