Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Ιωάννης Σακελλαρίου
Ιωάννης Σακελλαρίου ,ο πρώτος Ελληνας αεροπόρος που έπεσε στον πόλεμο του 1940. Ήταν στις 2/11/1940  ο Σακελλαρίου ,μαχόμενος ηρωικά κατά υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων , λαβωμένος ο ίδιος αλλά και το αεροπλάνο του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να προσγειωθεί στον κάμπο της Μονής των Πατέρων ,κάτω από την Ζίτσα. Οι κάτοικοι του χωριού Κουτρουλάδες που έτρεξαν εκεί βρήκαν τον νεαρό αεροπόρο νεκρό στο καμένο αεροπλάνο του . Οι γυναίκες του χωριού νεκροστόλισαν το παλικάρι και το ξενύχτησαν στην εκκλησία του χωριού μοιρολογώντας. 
 Εκεί στην εκκλησία έγινε και η ταφή όπου μέχρι σήμερα υπάρχει ο τάφος του περιποιημένος και στολισμένος πάντα με λουλούδια . Το χωριό προς τιμή του ήρωα αεροπόρου ονομάστηκε από τότε Σακελλαρικό . 
 Στ΄αλώνια του ουρανού σαν άλλος Διγενής κι εσύ μονάχος κονταροχτυπήθηκες,
κι είχες στα στήθη σου φωτιά και στην καρδιά σου χαλασμό κείνη την ώρα,
για την Πατρίδα ,την Ελλάδα ,για την λευτεριά .
Και τα μικρά σου χρόνια δεν τα σκέφτηκες ,ούτε τον ήλιο που χαμογελούσε
και ξέχασες τα όνειρα που παίζανε κρυφτό με τον αέρα στα μαλλιά σου .
Μονάχα το καθάριο βλέμμα άφησες, να πάρει όσο μπορούσε πιότερο γαλάζιο
απ τα ουράνια ,να το κρατήσει λεύτερο κι αμόλυντο στις μέρες με την καταχνιά!
Τώρα σεργιάνι πας εσύ στων αστεριών τους κήπους,
κι εμείς ευλαβικά, την ακριβή σου μνήμη κλείσαμε μες στην καρδιά.
Εκδήλωση τιμής για τον ήρωα αεροπόρο Ιωάννη Σακελλαρίου στο Σακελλαρικό


    Στον Φθινοπωρινό ουρανό ο ήλιος μεσουρανούσε λαμπερός όπως και τότε , οι ροδιές λύγιζαν από τα γινωμένα ρόδια ίδια με τότε, κι οι αγιοδημητριές χαμογελούσαν πολύχρωμα, όπως χρόνια και χρόνια χαμογελούν, τις μέρες τούτες του Οκτώβρη. Μόνο που αντί για τον άγριο βόμβο των αεροπλάνων, που αερομαχούσαν πάνω από τον Καλαμά, ο τόπος γέμιζε από τις φωνούλες ,τα γέλια και τα τρεχαλητά των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου της Ζίτσας που κατέβηκαν μέχρι τον Σακελλαρικό για να τιμήσουν το νέο παιδί ,τον ήρωα ,τον υπέρμαχο της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης της Πατρίδας μας, Ιωάννη Σκελλαρίου.  Η τελετή μνήμης και ευγνωμοσύνης είχε οργανωθεί από την Τοπική Κοινότητα Ζίτσας ,το Δημοτικό Σχολείο ,τον Σύλλογο Γονέων και τον Σύλλογο Γυναικών Ζίτσας.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ζίτσας κος Πλιάκος, ο Αντιδήμαρχος κος Λάμπρου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζίτσας  κος Νούλης, ο Περιφεριακός Σύμβουλος κος Παπαχρήστου , ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δαφνοφύτου κος Μιχόπουλος. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα και όλοι μαζί ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο. Στην συνέχεια η Διευθύντρια του σχολείου κα. Λάμπρου με όμορφα λόγια προλόγισε τους μαθητές που  τρυφερά απήγγειλαν ποιήματα για την 28η Οκτωβρίου. Ακολούθησε ομιλία από τον κο Απόστολο Φωτίου που, συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή. μας διηγήθηκε το γεγονός που σφράγισε εκείνη την ημέρα και οδήγησε τον νεαρό αεροπόρο στην Αθανασία. Η τελετή έκλεισε απέραντα συγκινητικά όταν ο κλαρινίστας Γιάννης Καραγιάννης ,έπαιξε ηπειρώτικο μοιρολόι που τα υπέροχα λόγια του απέδωσε εξαιρετικά ο κος Μιχόπουλος . 
  Την όμορφη τελετή σφράγισε η φιλοξενία των γυναικών του Σακελλαρικού που με τις πίτες ,τα γλυκά και  τα καλά τους λόγια  μας ευχαρίστησαν για την παρουσία μας στο χωριό τους . Ας ευχηθούμε του χρόνου να βρεθούμε πάλι  εκεί !. Αξίζει να τιμούμε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την τιμή και την αξιοπρέπεια της Πατρίδος,  αλλά κυρίως γιατί  τα παιδιά μας  έχουν ανάγκη να μάθουν και να σέβονται  ιστορία μας . Έτσι δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο οι προτομές των ηρώων, των ευεργετών και των δασκάλων του γένους να είναι χώρος για γκράφιτι, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε όλες τις πλατείες των Ιωαννίνων. Αξίζει να προσπαθήσουμε τουλάχιστον!


                                    Βούλα  Λεοντίδου  - Πλάτωνα Εκδήλωση τιμής για τον ήρωα αεροπόρο Ιωάννη Σακελλαρίουστα Βίλια

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας τιμώντας τη μνήμη του Ιωάννη Σακελλαρίου  οργάνωσε εκδήλωση στο μνημείο του ήρωα στα Βίλια. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
1.  Τρισάγιο στο Μνημείο του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου
 2.  Ελεγείο από τη φιλαρμονική  του Δήμου
  3. Ομιλία του Δημάρχου Μάνδρας - Ειδυλλίας κ. Γεωργίου Δρίκου
  4. Κατάθεση στεφάνων
   5. Εθνικός ύμνος

Αντιπροσωπεία της Αδελφότητας  έδωσε το παρόν  στις εκδήλώσεις , ύστερα από πρόσκληση  του Προέδρου της Τοπικής κοινότητας κ. Γκιόκα Γεωργίου , για να τιμήσει τον ήρωα του ΄40. Εκ μέρους της Ζίτσας  στεφάνι κατέθεσε ο Ταμίας της Αδελφότητας κ. Φώτης Μαντάς.

Το συντονισμό  της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ.  Γκιόκας ΓεώργιοςΜπορείτε να  δείτε κι αυτά ..... 
Και ΕΔΩ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: