Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



Η μνήμη του Νεομάρτυρα Γεωργίου και του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου τιμάται από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων από σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, έως το Σάββατο 18 Ιανουαρίου. Στις 4 σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί δέηση στον Σεπτό Οίκο του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια η εικόνα θα μεταφερθεί στο εικονοστάσι στην κεντρική πύλη του Κάστρου, όπου επίσης θα τελεστεί δέηση. Θα ακολουθήσει μεταφορά της εικόνας στον Ιερό Ναό Νεομάρτυρα Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης, όπου θα τελεστούν στις 5 το απόγευμα στο παρεκκλήσι του τάφου του Εσπερινός και στις 6 το απόγευμα Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας. Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί Ιερά Αγρυπνία στον Οίκο του Αγίου Γεωργίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Παρασκευή, με την λιτάνευση των ιερών λειψάνων και την εναπόθεσή τους στον Μητροπολιτικό Ναό στις 10:30 το πρωί. Στις 7:30 το πρωί θα προηγηθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, στον Οίκο του Αγίου και στον Μητροπολιτικό Ναό. Στις 5 το απόγευμα θα τελεστεί Ιερά Παράκλησις στον Οίκο του Αγίου και μία ώρα αργότερα Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου. Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου θα τελεστεί Όρθρος και
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στις 7:30 το πρωί, ενώ στις 5 το απόγευμα Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου και επιστροφή των ιερών λειψάνων στο Ναό του Πολιούχου στην Πλατεία Πάργης.





Παλιά συνήθεια για τις συγχωριανές μου εκείνα τα χρόνια να έρχονται την παραμονή της εορτής του Αη-Γιώργη και να ξενυχτούν στον τάφο Του. Πολλές φορές με είχε πάρει η μάνα μου μαζί της!


 Άπλωναν οι γυναίκες τα μικρά στρωσιδάκια, που είχαν μαζί τους , καταγής και κάθονταν εκεί για να ξενυχτίσουν τον Άγιο. Μπροστά τον τάφο έκαιε η μεγάλη ασημένια καντήλα, ξέχειλη από λάδι και το φως  που ανάδευε απαλά μηνύματα ελπίδας ήταν στις προσευχές που φτερούγιζαν στον αέρα. Τσιτσίριζαν οι λαμπάδες και τα κεριά κι έσταζαν αργά και πότε πότε έγερναν από τη ζέστη. Κορίτσια από τον «Απόστολο Παύλο» διάβαζαν βίους αγίων στο αναλόγιο και η καλόγρια μπαινόβγαινε και πρόσεχε και μάλωνε αν κάτι την ενοχλούσε. Καθώς η ώρα περνούσε έγερνε το κεφάλι στο σανίδι του στασιδιού ή στον ώμο της διπλανής, έκλειναν τα μάτια και δεν ήξερες αν ήταν σε προσευχή ή σε ύπνο, μα ένιωθες πως στις καρδιές είχε σταλάξει η γαλήνη! Σιγά σιγά ταξίδευε η νύχτα μέσα στη θαλπωρή των προσευχών και της αγιοσύνης και το πρωί , τι πρωί δηλαδή, πηχτό  σκοτάδι ήταν ακόμα , η καλόγρια φώναζε στις γυναίκες να σηκωθούν γιατί έπρεπε να ετοιμαστεί το παρεκκλήσι για τη λειτουργία. Δύσκολη ώρα! Η παγωμένη ομίχλη ανηφόριζε από τη λίμνη και τύλιγε τους άδειους δρόμους , σκαρφάλωνε νε στις μοναχικές κολόνες του ηλεκτρικού να κρύψει το λιγοστό τους φως, ξύλιαζε τα κουρασμένα από την αγρύπνια κορμιά.

(Μικρό απόσπασμα από ένα παλιό γραπτό μου με τίτλο «Στα Γιάννενα για τον Αη- Γιώργη»

Β.Λ-Π είχαν μαζί τους ,καταγής και κάθονταν εκεί για να ξενυχτήσουν τον Αγιο. Μπροστά στον τάφο έκαιγε η μεγάλη ασημένια καντήλα, ξέχειλη από λάδι και το φως της που ανάδευε απαλά, μηνύματα ελπίδας ήταν στις προσευχές που φτερούγιζαν στον αέρα. Τσιτσίριζαν οι λαμπάδες και τα κεριά κι έσταζαν αργά και πότε πότε έγερναν από την ζέστη. Κορίτσια από τον "Απόστολο Παύλο" διάβαζαν βίους αγίων στο αναλόγιο και η Καλόγρια μπαινόβγαινε και πρόσεχε και μάλωνε αν κάτι την ενοχλούσε. Καθώς η ώρα περνούσε έγερνε το κεφάλι στο σανίδι του στασιδιού η στον ώμο της διπλανής, έκλειναν τα μάτια και δεν ήξερες αν ήταν σε προσευχή η σε ύπνο μα ένιωθες πως στις καρδιές είχε σταλάξει η γαλήνη! Σιγά σιγά ταξίδευε η νύχτα μέσα στη θαλπωρή των προσευχών και της αγιοσύνης, και το πρωί ,τι πρωί δηλαδή ,πηχτό σκοτάδι ήταν ακόμη, η καλόγρια φώναζε στις γυναίκες να σηκωθούν γιατί έπρεπε να ετοιμαστεί το παρεκκλήσι για την λειτουργία. Δύσκολη ώρα !Η παγωμένη ομίχλη ανηφόριζε από την λίμνη και τύλιγε τους άδειους δρόμους ,σκαρφάλωνε στις μοναχικές κολώνες του ηλεκτρικού να κρύψει το λιγοστό τους φως , ξύλιαζε τα κουρασμένα από την αγρύπνια κορμιά!............

(Μικρό απόσπασμα από ένα παλιό γραπτό μου με τίτλο " Στα Γιάννενα για τον Αη- Γιώρ







Δεν υπάρχουν σχόλια: